3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Babka piaskowa


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 1 aromat waniliowy
  • 265 g cukru
  • 260 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 8-9 g proszku do pieczenia
  • 7 jajek
5

Przygotowanie

  1. Jajka całe i cukier wymieszać czas ok 10 min, obr 3 , motylek

  2. Mąki i proszek do pieczenia przesiać (można wszystko wymieszać)

  3. Masło rozpuścić w rondelku. Ma być ciepłe ale nie może dojść do klarowania masła

  4. Po ubiciu jajek zmniejszamy obroty na 2 i wsypujemy przez otwór przesiane mąki i proszek do pieczenia a po chwili mieszania ciepłe masło. 


    Jeszce chwilę mieszamy i już

  5. Formę smarujemy DOKŁADNIE masłem.


    Piekarnik nastawiamy na:
    i tu zależy od piekarnika


    - profesjonalny cukierniczy piec - dół 220C; góra 195- 200C czas 1 godzina
    - domowy - (u mnie) dół 180C czas - 1h 15 min 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Oczywiście na wierzch polecam polewy.

Gdyby ciasto zaczęło się przypiekać od góry to należy przykryć je pergaminem (papierem do pieczenia)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • dobra robiłem wedle przepisu zobacze jak wyjdzie...

    Zgłoszony przez stan1955 na kwietnia 19, 2019 at 19:28.

    dobra robiłem wedle przepisu zobacze jak wyjdzie z olejem

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babka bardzo smaczna jednak

    Zgłoszony przez kejth na marca 19, 2016 at 10:52.

    Babka bardzo smaczna jednak zdecydowanie do dużej foremki . Dwa razy ją robiłam i za każdym razem duża część ciasta wylała mi się na blaszkę . Więc polecam dużą formę do tej ilości

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czekam na ocenę

    Zgłoszony przez Ryszard na kwietnia 7, 2014 at 19:09.

    Czekam na ocenę organoleptyczną tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za wyczerpującą

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na kwietnia 7, 2014 at 18:06.

    tmrc_emoticons.D Dziękuję za wyczerpującą informację  .Dodałam do wypróbowania  tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jestem przekonany, że można.

    Zgłoszony przez Ryszard na kwietnia 7, 2014 at 17:45.

    Jestem przekonany, że można. Tylko że:1. Nie wiem jak zachowa się schodzone masło. Wg znajomego cukiernika może ono sie dokładnie nie wymieszać2. TM po zrobieniu masła trzeba dokładnie odtłuścić bo mogą nie wymieszać się jajka z cukrem.3. Rozpuszczone masło i tak musimy przelać do drugiego naczynia i je ubrudzić. Jak dla mnie wystarczy rondel, w którym je rozpuszczę a nie marnuję czasu na zrobienie tego w TM i umycie go.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A masła nie można jako

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na kwietnia 7, 2014 at 06:53.

    A masła nie można jako pierwszy krok rozpuścić w Blokada naczynia miksującegonp.3min/70* i odstawić do przestygnięcia?Przecież po to mamy mixia

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze