Tu jesteś:
4
Składniki
18 porcja/porcje/porcji
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 200 g masła, miękkiego
- 200 g mąki pszennej
- 180 g mąki ziemniaczanej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 kropli aromatu cytrynowego do ciast
-
6
45min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
- Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
- Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3.
- Dodać cukier i żółtka, ubić 2 min/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia.
- Zdjąć motylek.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe składniki, wymieszać 1min/obr. 3.
- Dodać masę z jajek, wymieszać 30 s/obr. 5.
- Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem podłużnej formy (28 cm), piec 40-45 min.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzBrak Wstecznych
"Brak obrotów wstecznych"
kate1976: Ja nie znoszę oddzielania białek od...
kate1976: Ja nie znoszę oddzielania białek od żółtek, jak to widzę kończę czytać przepis Możesz napisać po kolei jaki czas mieszania na poszczególnych etapach? Mam sprawdzony sposób, ale nie na thermomix, a boje sie zakalca choć tak wszyscy go uwielbiają ;P Z góry dziękuję i pozdrawiam
Ja dodaję 350 g mąki przennej. Nie używam...
Ja dodaję 350 g mąki przennej. Nie używam motylka; miękkie masło po prostu rozcieram z cukrem obr.5/6. Żółtek nie oddzielam tylko po dodaniu mąki i proszku do pieczenia do masła z cukrem nadal ucierając dodaje po jednym całym jajku. Mniej pracy a efekt wyśmienity. Piekę od lat i za każdym razem pełen sukces. Smacznego👍😊
Robilam kilka razy i za kazdym razem zakalec
Robilam kilka razy i za kazdym razem zakalec
Pyszna, do środka dodałam skórkę...
Pyszna, do środka dodałam skórkę pomarańczową, a zamiast masła margarynę "słynne MR roślinne". Piekłam w formie do babki 50 min, na drugiej półce od dołu. Z pewnością będę wracać do tego przepisu. Dziękuje
Bardzo dobra. Po przeczytaniu komentarzy małe...
Bardzo dobra. Po przeczytaniu komentarzy małe modyfikacje dla uproszczenia i zmniejszenia kosztów. Po ubiciu jajek, bez wyjmowania motylka dolałam olej zamiast masła 30s obr. 3. Wyjęłam motylek dodałam pozostałe składniki wymieszałam 1.30 obr. 3. Piekłam 45 min w 180°. Żadnego zakalca.
Już kilka razy robiona wg tego przepisu. Zawsze...
Już kilka razy robiona wg tego przepisu. Zawsze wychodzi idealnie. POLECAM
Nie wiem dlaczego wyszedł mi okropny zakalec,...
Nie wiem dlaczego wyszedł mi okropny zakalec, wylądował w koszu,czas podany na ubicie żółtek był za krótki, pierwszy raz taki potworny zakalec mi wyszedł a na zdjęciu taka apetyczna babaka
Pyszna babka. Szybka i prosta. Podałam z lukrem...
Pyszna babka. Szybka i prosta. Podałam z lukrem cytrynowym- polecam.
Czas pieczenia 55 min na termoobiegu.
Wyszła mi pyszna babka i robiąc ją maki...
Wyszła mi pyszna babka i robiąc ją maki dodałem do masy jajecznej, nie przekładałem jej jak w przepisie- było mi tak łatwiej i szybciej
Bardzo smaczna, polecam
Bardzo smaczna, polecam
bardzo dobra
bardzo dobra
Świetne ciasto! W formie do
Świetne ciasto! W formie do babki (z kominem) też wychodzi super! Preferuje wersje z cukrem pudrem zamiast lukru.
Babka wyszła smaczna
Babka wyszła smaczna Musiałam ją piec prawie godzinę bo po 45 minutach była surowa w środku.
I nie wiem, czy coś źle zrobiłam.. Mam starszą wersję tm i ostatnie mieszanie masy po dodaniu masy z jajek u mnie nie trwało 30 sekund tylko około 4 minut z przerwami na domieszanie kopystką bo nie chciały się połączyć obie masy.
Właśnie upieczona. Bardzo
Właśnie upieczona. Bardzo dobra babeczka
Zamiast masła dałam olej i
Zamiast masła dałam olej i rownież jest pyszna
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Polecam to jest babka
Polecam to jest babka piaskowa która ma wszystkie babki piaskowe pod sobą
Bardzo dobra, prawdziwa babka
Bardzo dobra, prawdziwa babka piaskowa.Do ciasta dodałam olek pomaranczowy. Pięknie wyrosła. Piekłam 55 min w temp. 180 st termoobieg.
Wyśmienita, polecamy
Wyśmienita, polecamy
:bigsmile:Calkiem niezły
Calkiem niezły przepis.szkoda ,że nie ma czasu pieczenia ,mniej doświadczony użytkownik może mieć kłopot.Ja piekłam 55 min w tem.190*góra-dół
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Bardzo dobre i szybkie
Bardzo dobre i szybkie ciasto. Jednak w blaszcze do babki okrągłej proponuję piec co najmniej 55 min