3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

BABKA BABCI BALBINY


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 6 jaj, (oddzielić białka od żółtek)
  • 250 g cukru
  • 250 g margaryny, "Kasi"
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka olejku cytrynowego
  • 10 g kakao
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek. Wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr.3,  przełożyć do innego naczynia.


    2. Zdjąć motylek. Margarynę, żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć 2min/obr.4


    3. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, pianę i olejek wyrobić 2 min/Blokada naczynia miksującego/Ciasto 


    4. Włączyć piekarnik na temp.175º (tak późno, bo piekarnik nie powinien być zbyt mocno nagrzany przed włożeniem babki )


    5. Formę „keksówkę” o długości 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej większą część ciasta.


    6. Resztę ciasta wymieszać kopystką z kakao i wyrobić dokładniej 20s/obr3, dołożyć do białego ciasta, lekko przegarnąć widelcem.


    7. Piec 60-70 minut w zależności od piekarnika.


     


    Moim zdaniem, to najlepsza dwukolorowa babka.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobra babka Dla mnie jest troszeczk za...

    Zgłoszony przez anettab na kwietnia 25, 2017 at 14:13.

    Bardzo dobra babka. Dla mnie jest troszeczkę za sucha. Pomijając to, to jest idealna!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To nie wiem, trzymałam sie

    Zgłoszony przez justka120 na maja 8, 2012 at 22:29.

    To nie wiem, trzymałam sie scisle przepisu, wiec nie wiem co mogło byc przyczyna. Baba wyrosła, tylko w miejscu ciemnego ciasta sa poklejone kawałki ciasta... tmrc_emoticons.~

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Haha, z ta sola mi sie

    Zgłoszony przez justka120 na maja 8, 2012 at 22:27.

    Haha, Big Smile z ta sola mi sie pokiełbasiło, bo czytałam kilka przepisów na babke w TM i chyba stad mi sie wzięła. Tak czy siak wyszła smaczna. Ty ja robisz od 20 lat a ja 1szy w TM. tak to juz jest np. rosół to rosół, ale od kazdego kucharza bedzie smakował inaczej. tmrc_emoticons.;) Cooking 10  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a ja sie nie zgadzam,moja

    Zgłoszony przez esperanza na maja 8, 2012 at 22:24.

    a ja sie nie zgadzam,moja babka juz 2 razy wyrosla pieknie i bez zakalcatmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Może to zależy od piekarnika?

    Zgłoszony przez ewaks na maja 8, 2012 at 21:39.

    Może to zależy od piekarnika? Ja piekę tą babkę od 20 lat i nigdy mi nie wyszedł zakalec. Oczywiście jak ktoś ma ochotę to może dodawać i mleko i sodę. Moim jednak zdaniem proszek do pieczenia dostatecznie spulchnia to ciasto.

    justka120  jakiej soli?

    pozdrawiam

    Ewa K-S

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zgadzam sie z Cieszynianką,

    Zgłoszony przez justka120 na maja 8, 2012 at 21:05.

    Zgadzam sie z Cieszynianką,tmrc_emoticons.~ choc w smaku jest dobra, to w części ciemnej wyszedł mały zakalec.tmrc_emoticons.| Może soda nieco spulchniłaby ciasto zamiast tej soli ??Cooking 7 Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna babka,polecam,dziekuje

    Zgłoszony przez esperanza na kwietnia 7, 2012 at 21:06.

    Pyszna babka,polecam,dziekuje za przepistmrc_emoticons.) Cooking 7

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie podałam ilości kako,

    Zgłoszony przez ewaks na lutego 19, 2012 at 14:05.

    Nie podałam ilości kako, ponieważ uważałam, że kazdy dosypie w zależności od tego jaki ciemny lubi. Ja daję 10g i (aby nie czytać podobnie nieprzyjemnych komentarzy) uzupełniłam przepis. Mleka nigdy nie dodaję i zawsze wychodzi super. tmrc_emoticons.)

    Ewa K-S

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Brzydko tak podawać

    Zgłoszony przez cieszynianka na lutego 19, 2012 at 10:59.

    Brzydko tak podawać niekompletny przepis tmrc_emoticons.( Nie ma w przepisie podanej ilości kakao i np. mleka, które się dodaje, by uniknąć zakalca w części ciemnej.

     

    Cieszynianka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dziękuję, pozdrawiam

    Zgłoszony przez ewaks na grudnia 11, 2011 at 16:58.

    dziękuję, pozdrawiam

    Ewa K-S

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • S U P E R  przepis,babka

    Zgłoszony przez Danuta Baska na grudnia 3, 2011 at 23:34.

    Cooking 7S U P E R  przepis,babka doskonała !!! Polecam,brawa za przepis tmrc_emoticons.D

    dana08

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze