3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Aromatyczne i mięciutkie pierniczki


Wydrukuj:
4

Składniki

podkład ciasto

  • 100 g miodu
  • 50 g brązowego cukru, (dark muscovado)
  • 40 g masła
  • 1 jajo kurze
  • 230 g mąki pszennej, w tym 50g mąki krupczatki
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników, kamis
  • 1/2 łyżeczki łyżeczka cynamonu mielonego
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/5 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 szczypty soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki ciemnego kako
  • 1 łyżeczki karob
  • 1 roztrzepane jajko z kilkoma kroplami wody
  • 1 łyżeczki inuliny z cykorii

  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wkładamy cukier masło i miód podrzewamy czas 2 min 37 stC obr2, dodać pozostałe składniki wymieszać 5s/obr 5 i następnie wyrobić ciasto 1min-1,5 min na Ciasto. Tak wyrobione ciasto bedzie kleiste i dość płynne. dzielimy ciasto na dwie części i zawijamy w papier śnidaniowy i na min 1h wkładamy do lodówki w celu dokładnego schłodzenia ciasta. Na oprószoneej mąką stolnicy rozwałkowywujemy ciasto i bardzo istotne jest fakt aby nie rozwałkowwywać ciasta na cieńsze niż 4-5 mm, gdyż inaczej wysuszą się w trakcie pieczenia i będą bardzo twarde. Rozgrzewamy piekarnik do temp 170 st grzanie góra dół, bez termoobiegu i pieczemy pierniczki wcześniej posmarowane jajkiem około 10-15min (każdy piekarnik będzie piekł odmiennie). Po ostudzeniu dekorujemy wg własnych pomyslów i trzymamy ciastka w szczelnie zamykanym naczyniu aby nam się nie wysuszyły i niw zrobiły twarde. SMACZNEGO!

    są pyszne zaraz po zrobieniu i nie muszą być robione wczeniej z intencją aby skrusząły. Dzieciaki kochają te pierniczki
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Najlepszy przepis na smaczne i mega aromatyczne...

    Zgłoszony przez mAlcia na grudnia 18, 2017 at 23:31.

    Najlepszy przepis na smaczne i mega aromatyczne pierniczkitmrc_emoticons.). Dziękuję.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za szybką odpowiedź

    Zgłoszony przez Agnieszka-7777 na grudnia 18, 2015 at 19:44.

    Dziękuję za szybką odpowiedź tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja zawsze robię z dwóch

    Zgłoszony przez magdasa79 na grudnia 18, 2015 at 19:27.

    Ja zawsze robię z dwóch porcji, a dziurki są raczej wynikiem wyrośnięcia pierniczków. Te rozwałkowane na cienko nie wyrastaja tak i nie maja dziurek, ale są twarde bo sie mocno wysuszają w trakcie pieczenia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gratuluje świetnego przepisu.

    Zgłoszony przez Agnieszka-7777 na grudnia 18, 2015 at 19:22.

    Gratuluje świetnego przepisu. Pierniczki wyszły naprawdę świetne i najważniejsze są mięciutkie już w dniu upieczenia i dobre w smaku tmrc_emoticons.)

    Ciasto musiałam dłużej przetrzymać w lodówce, ponieważ po godzinie było jeszcze kleiste, ale potem już było ok i dało się rozwałkować.

    Przy okazji mam pytanie, ile można maksymalnie zwiększyć proporcje z przepisu podstawowego, by zrobić więcej pierniczków i zmieścić ciasto w naczyniu ? 2-3 krotnie ?

    I drugie pytanie, moje pierniczki nie wyszły idealnie gładkie, mają jakby lekkie dziurki - coś zrobiłam nie tak ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, oczywiście że można

    Zgłoszony przez magdasa79 na grudnia 17, 2015 at 22:14.

    Witam,

    oczywiście że można ale brązowy cukier ten dark muscovado ma to cos czego nie ma zwykły biały cukier, nawet denemera to nie to samo. Chodzi o smak i aromat. 50 g to zawsze 50g cukier puder bedzie nawet lepszy. Różnica w cukrach byłaby gdyby miary były podawane w szklankach, wtedy objętość jest różna tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za szybką odpowiedź

    Zgłoszony przez Agnieszka-7777 na grudnia 17, 2015 at 21:59.

    Dziękuję za szybką odpowiedź tmrc_emoticons.)

    A czy mogę zamiennie zastosować 50 g cukru białego zamiast brązowego ?

    Mam też w zapasie cukier puder. Czy 50 g cukru zwykłego, a 50 g cukru pudru to to samo ?

    Miód mam po cześci lejący, po części zbrylony, to w jakiej temp. mogłabym go podgrzać, by uzyskać właściwą konsystencje ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czasem trzeba użyć kopystki,

    Zgłoszony przez magdasa79 na grudnia 17, 2015 at 21:40.

    Czasem trzeba użyć kopystki, to wyjdzie w trakcie przygotowywania 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proponuje cukier jeśli jest

    Zgłoszony przez magdasa79 na grudnia 17, 2015 at 21:14.

    Proponuje cukier jeśli jest gruboziarnysty także rozdrobnić wcześniej (zrobić puder w tm)i jeżeli miód nie jest płynny podgrzać do  wyższej temperatury aby uzyskać jednolita konsystencje. Od razu dodajemy pozostałe składniki i ciasto jesT rzadkie lejące wiec trzeba go dobrze schłodzić aby dało sie rozwałkować. Ja właśnie pieke w wersji bezglutenowej trudniej do rozwałkowanis ale dużo bardziej puszyste i lekkie. 

    Grubość ciasta 4-5mm i nie upiec za mocno w piekarniku bo bedą twarde. Można dodac tez więcej przypraw 

    pozdrawiam

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam Planuje zrobić

    Zgłoszony przez Agnieszka-7777 na grudnia 17, 2015 at 20:33.

    Witam

    Planuje zrobić pierniczki z powyższego przepisu. W związku z tym mam zapytania:

    1) podgrzewam w temp. 37 st. - czyli masa będzie prawie zimna, lekko ciepła, czyli nie czekam na przestudzenie i od razu dodaje pozostałe składniki ?

    2) czy do podgrzewania, mieszania i wyrabiania ciasta mam używać kopystki ? (tak by całe ciasto również ze ścianek naczynia było dobrze wyrobione)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W pojemniku hermetycznym mogą

    Zgłoszony przez magdasa79 na grudnia 9, 2015 at 19:31.

    W pojemniku hermetycznym mogą spokojnie leżeć chociaż w praktyce szybko giną. Z nadzieniem nie robiłam wiec sie nie wypowiem. Ostatnio robiłam z dwóch porcji ciasta ale w proporcji 200 mąka pszenna 200 jaglana i 60g mąka kokosowa i dodałam więcej przypraw imbiru kardamonu i wyszły superlekkie puszyste

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A jak długo mogą leżeć? Można

    Zgłoszony przez cytryna malina na grudnia 9, 2015 at 12:41.

    A jak długo mogą leżeć? Można je nadziać?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Potwierdzam, pierniczki

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 15, 2014 at 11:52.

    Potwierdzam, pierniczki rewelacja tmrc_emoticons.) dziękuję za przepis Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierniczki rewelacja !! Mają

    Zgłoszony przez leon59 na grudnia 14, 2014 at 21:46.

    Pierniczki rewelacja !! Mają jednak jedną wadę, za szybko znikają z talerza . Teraz upieką na dzień przed świętami , bo inaczej nie dotrwają . Polecam. Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, mozna ale trzeba wtedy

    Zgłoszony przez magdasa79 na listopada 21, 2014 at 10:37.

    Witam,

    mozna ale trzeba wtedy baaardzo uważać aby ich nie spalić bo pierniczki sa nieduże gabarytowo. Proponuje zmniejszyć temperaturę po całkowitym ich wyrosnieciu na 150-140 i obserwować aż sie zarumienią. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A czy można piec z

    Zgłoszony przez staszki2 na listopada 21, 2014 at 07:26.

    A czy można piec z termoobiegiem, nie mam w piekarniku funkcji bez termoobiegu?

     

     

    staszki2

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zatem cieszę się że smakują

    Zgłoszony przez magdasa79 na listopada 14, 2013 at 13:50.

    Zatem cieszę się że smakują pozdrawiam wszystkich i dziękuję za miłe komentarze tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierniczki są rewelacyjne ,

    Zgłoszony przez so137nia na listopada 13, 2013 at 22:10.

    Pierniczki są rewelacyjne , smaczne mieciutkie po upieczeniu. Dzięki za przepis Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierniczki są rewelacyjne

    Zgłoszony przez agati na grudnia 20, 2012 at 21:22.

    Pierniczki są rewelacyjne Big Smile  !!!! wczoraj zrobiłam na próbę, a dzisiaj dorabiałam z podwójnej porcji tmrc_emoticons.) Rewelacja!!!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Potwierdzam, mięciutkie i

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 20, 2012 at 00:43.

    Potwierdzam, mięciutkie i aromatyczne  tmrc_emoticons.)  Jadłam we wtorek łosia  tmrc_emoticons.D   Big Smile  Dzięki Magdo  tmrc_emoticons.)  Jutro mam wolne, więc chyba zrobię jedną porcję tych pierników. Do Ikei wybiorę się po Świętach a jutro zrobię serca i gwiazdki. Pozdrawiam i polecam  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne mięciutkie pierniczki

    Zgłoszony przez Piter na grudnia 19, 2012 at 23:51.

    Pyszne mięciutkie pierniczki   tmrc_emoticons.)   sprawdzony przepis!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mnie też najbardziej podoba

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 17, 2012 at 14:21.

    Mnie też najbardziej podoba się łoś  tmrc_emoticons.D  Może zdążę jeszcze przed Świętami odwiedzić Ikeę a jak nie to zrobię choinki a łosie poczekają do następnego roku  tmrc_emoticons.)  Dzięki za przepis  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • łosie są dwa na zdjęciu jeden

    Zgłoszony przez magdasa79 na grudnia 16, 2012 at 21:56.

    łosie są dwa na zdjęciu jeden z posypkami a drugi wyłącznie po posmarowaniu jajkiem. Foremki zwierzaki z ikei łoś, wiewióra jeż i niedźwiadek etc, dzieci zawsze pierwsze wyciągają łosietmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyglądają smakowicie

    Zgłoszony przez Rude na grudnia 16, 2012 at 21:37.

    wyglądają smakowicie tmrc_emoticons.) najfajniejszy jest ten ŁOŚ Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Swietne, musze wypròbowac

    Zgłoszony przez veronicab71 na grudnia 16, 2012 at 19:49.

    Swietne, musze wypròbowac Big Smile Big Smile  Potrzebny mi byl przepis "na ostatnia chwile" Big Smile tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) Cooking 7

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze