3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Świąteczny jabłecznik z masą kokosową lub migdałową


Wydrukuj:
4

Składniki

kruche ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru, -może być brązowy
  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • 200 g masła, zimnego
  • 5 żółtek
  • 70-80 g śmietany, kwaśnej, gęstej

masa kokosowa

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego, -każdy na 1/2 l mleka
  • 3,5MT mleka, 3,2%
  • 1,5MT słodkiej śmietanki 12%, lub mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 50 g masła
  • 120 g wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • szczypya soli
  • 120 g cukru pudru, wykonanego w Thermomixie

masę jabłkową

  • 1,5 kg jabłek obranych, kwaśnych (np. Szara Reneta)
5

Przygotowanie

    kruchego ciasta
  1. Nagrzać piekarnik do 180şC.

    Do naczynia miksującego włożyć mąkę, proszek, cukier i c.waniliowy oraz zimne masło; wymieszać 5 s./ obr. 4

    Dodać pozostałe składniki i ucierać 30 s./ obr. 4,5 pomagając kopystką

    Ciasto podzielić na pół. Jedna połowę włożyć do lodówki, a drugą do zamrażalnika na ok. 30 min.

    Ciastem z lodówki wyłożyć blaszkę, podpiec ok. 10 min w piekarniku. Wystudzić.

  2. masy kokosowej
  3. Założyć motylek na noże, wlać mleko i śmietankę, dodać masło i budyń; gotować 10 min. /obr.2,

    Pod koniec gotowania dodać wiórki; masę wyjąć i ostudzić.

    W suchym naczyniu ubić białka z cukrem i solą 4 min. / obr. 4; połączyć z wystudzonym budyniem.

  4. masę jabłkową
  5. Jabłka poszatkować w dwóch turach 4-5 s. /obr.4; wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód, na nie rozsmarować kokosową masę budyniową,

    Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta z zamrażarki.

    Piec ok. 60 min w 175*C

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Poszatkowane jabłka można wymieszać ze 150g dżemu (np. jabłkowego, gruszkowego, morelowego; lub każdego jasnego wieloowocowego)

Wiórki kokosowe możemy zastąpić mielonymi migdałami (100g) i dodać kilka kropli olejku migdałowego


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Witam a w jakiej temp mam gotować masę...

    Zgłoszony przez Ania46 na września 20, 2018 at 18:14.

    Witam a w jakiej temp mam gotować masę budyniową?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam, ciasto pyszne nie za

    Zgłoszony przez kikka76 na maja 1, 2015 at 08:49.

    Polecam, ciasto pyszne nie za slodkie, moja wersja byla bez dodatkow do masy budyniowej, rodzina  nie przepada za takimi "przeszkodami". Przepis dodaje do ulubionych. Pycha Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za wykrycie błędu w

    Zgłoszony przez ElaK na marca 30, 2012 at 23:26.

    Dziękuję za wykrycie błędu w przepisie. W pierwszym punkcie składników  na masę kokosową powinno być 2 opakowania budyniu śmietankowego a nie 2 op cukru waniliowego. Przepraszam  tmrc_emoticons.~

    Już poprawiłam  tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam serdecznie  Cooking 7

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • w składzie masy kokosowej nie

    Zgłoszony przez elabonczak na marca 30, 2012 at 13:23.

    w składzie masy kokosowej nie ma wzmianki o budyniu?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze