3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

świąteczne, owsiane ciasteczka jeżyki


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

  • 1 łyżeczki cynamonu
  • po garści żurawiny, rodzynek, kawałków czekolady, orzechów
  • 50 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g oleju
  • 250 g płatków owsianych
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
5

Przygotowanie

  1. Zmiksować wszystkie składniki oprócz płatków owsianych i bakalii 30 sek.obroty 5.

    Dodać resztę składników i wymieszać 20 sek. obroty 4,bieg wstecznyObroty wsteczne.

    Łyżką nakładać powstałą masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,

    Powinno wyjść ok.12 ciasteczek.Zachować odstępy a następnie spłaszczyć każde ciastko łyżką.

    Piec w temperaturze 200 stopni ok 15-20 minut,powinny lekko się zazłocić,Wyjąć i wystudzić na kratce.

    Świetna ,zdrowa przekąska ,do szkoły albo w podróży.Smakują dobrze przez kilka dni. Dzięki dodaniu suszonej żurawiny i cynamonu, ciasteczka nabierają wyjątkowej, świątecznej nuty.

    Przepis bardzo łatwy i szybki,polecam!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

bakalie można dodawac według uznania, ja polecam najbardziej wersję świąteczną- z suszona żurawiną, cynamonem i czekoladą.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobre ciasteczka , córcia zajadała ze...

    Zgłoszony przez anula9999 na marca 2, 2018 at 12:57.

    Bardzo dobre ciasteczka , córcia zajadała ze smakiem no i szybko się robią Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Są rewelacyjne i przede wszystki szybko się robi...

    Zgłoszony przez SusKat na marca 28, 2017 at 10:43.

    Są rewelacyjne i przede wszystki szybko się robi tmrc_emoticons.)

    SusKat

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super chrupiące!

    Zgłoszony przez djakub na września 8, 2016 at 20:38.

    Super chrupiące! Zmodyfikowalam dodając zamiast żurawiny i czekolady - słonecznik, dynię i siemię lniane. Pycha

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne dodalam nawet troche

    Zgłoszony przez sasia na sierpnia 5, 2015 at 19:21.

    pyszne dodalam nawet troche ziaren slonecznika polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo zmaczne i bardzo

    Zgłoszony przez Borek na stycznia 6, 2015 at 11:50.

    bardzo zmaczne i bardzo zdrowetmrc_emoticons.) zrobiłam w foremkach na muffinki. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne  ja zrobiłam z

    Zgłoszony przez ala505 na lutego 19, 2014 at 12:35.

    pyszne  tmrc_emoticons.D ja zrobiłam z  zurawiną, pestkami dyni i różnymi orzechami, bez czekolady, smaczna zdrowa przekąska  Cooking 7

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ilona, teraz już wszystko

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 12, 2013 at 21:53.

    Ilona, teraz już wszystko jasne  tmrc_emoticons.)  Jeśli są 2 jajka to już mi się zgadza  tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam i chętnie wypróbuję 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rzeczywiście przepis łatwy i 

    Zgłoszony przez smoczek na grudnia 12, 2013 at 20:38.

    Rzeczywiście przepis łatwy i  pewnie ciasteczka są  smaczne (widzę po składnikach) tmrc_emoticons.;) W wolnej chwili do wypróbowania. Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki za spostrzegawczość,

    Zgłoszony przez ilonab na grudnia 12, 2013 at 16:36.

    Dzięki za spostrzegawczość, męczę się z nowym tabletem i oczywiście "wcięło" mi dwa jajka, które są w przepisie.Przepraszam Was, czekam na córkę, która pomoże mi to dopisać do składników, bo dopiero uczę się tej strony...świąteczne całusy!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   

    Zgłoszony przez ilonab na grudnia 12, 2013 at 16:06.

      

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja dodaję gorzką, posiekaną

    Zgłoszony przez ilonab na grudnia 12, 2013 at 15:55.

    Ja dodaję gorzką, posiekaną czekoladę do ciasta, razeem z bakaliami, niezbyt dużo,kalorie!!!Ale jeśli chcesz, spróbuj je polać po upieczeniu, bądźmy  twórczy!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ilonko ale w składnikach nie

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 12, 2013 at 15:52.

    Love Ilonko ale w składnikach nie ma jajek tmrc_emoticons.~ Pozdrawiam Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu,oprócz oleju są jeszcze

    Zgłoszony przez ilonab na grudnia 12, 2013 at 15:46.

    Elu,oprócz oleju są jeszcze dwa jajka,które też dają wilgoć.Po dodaniu płatków i bakalii otrzymamy dość gęstą,lepką masę,która łatwo się daje formować.Ciasteczka są pyszne i efektownie pofałdowane,spróbuj! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu,oprócz oleju są jeszcz

    Zgłoszony przez ilonab na grudnia 12, 2013 at 15:28.

    Elu,oprócz oleju są jeszcz dwa jajka,które dają wilgoć.Mąki jest tylko 50 gram.Po wymieszaniu z płatkami otrzymujemy dość gęstą masę, ale świetnie się daje formować.Zaufaj mi,proporcje sprawdzone,powodzenia!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ilona, czy to już wszystkie

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 12, 2013 at 13:15.

    Ilona, czy to już wszystkie składniki? Bo proporcja składników "mokrych" do "suchych" trochę mnie niepokoi. Mąka, cukier, płatki i suszone bakalie i... tylko 50g oleju??? Czy te ciasteczka będą się trzymały? Proszę o odpowiedź, bo wyglądają na zdrową przekąskę i chętnie bym je piekła w różnych wersjach  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo się cieszę, że przepis

    Zgłoszony przez ilonab na grudnia 12, 2013 at 12:36.

    Bardzo się cieszę, że przepis się podoba, czekam z niecierpliwością na opinię tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy pomysł na jezyki.

    Zgłoszony przez Kocica na grudnia 12, 2013 at 09:49.

    Ciekawy pomysł na jezyki. Poleję je pewnie jeszcze czekoladą  Big Smile Przepis do wypróbowania !

    Jestem Agata Smile


    Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.


    Antoine de Saint-Exupéry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze