PRZEPIS NA THERMOMIX ®
Składniki
- 2 budynie 1 waniliowy i 1 śmietankowy (każdy na pół litra mleka, )
- 750 g mleka
- 100 g cukru, do budyniu
- łyżeczka cynamonu do budyniu
- 4 duże jabłka, najlepiej kwaśne
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 160 g mąki pszennej
- 180 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- Wanilia bądź olejek waniliowy
- pół łyżeczkicynamonu i kilka goździków do jabłek
-
6
45min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
formę 25x30 cm wysmarować masłem i posypać bułka tartą lub orzechami mielonymi
do kielicha zakładamy motylek i wlewamy mleko, 2 budynie, 100g cukru i łyżeczkę cynamonu
gotujemy 10 min., obr.2, temp. 90*
Ugotowany budyń przekładamy do innego naczynia i przykrywamy, aby nie zrobil sie kożuch.
Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
Maslo ucieramy z cukrem i wanilią obr.2,5. ok.30 sek.(jeśli masa się zważy to nastawiamy na 10sek. obr 6)
przy obrotach 2,5 ucieramy dalej i dodajemy po jednym jajka
do utartej masy dodajemy mąke z proszkiem do pieczenia i mieszamy 10 sek. obr.4.
2/3 ciasta wykładamy do formy
na to układamy jabłka pokrojone w duże bardzo cienkie plastry
najlepiej pokroić bezpośrednio przed połozeniem na ciasto, aby nie sciemniały
jabłka maja tworzyć w miare szczelną, płaską warstwę oddzielajacą ciasto od budyniu
jabłka posypujemy małą ilością cynamonu bądź przyprawy do piernika i goździkami
na to wylewamy gorący budyńna budyniu układamy warstwę pozostałego ciasta
ta górna warstwa nie da sie rozsmarować równomiernie więcrozkładamy małe porcje ciasta łyżeczką na budyniu i delikatnie staramy się je polączyć
co nie połączy sie łyżeczką połączy sie samo pod wpływem ciepła w piekarniku
pieczemy 45-55 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopnijuż przestudzone posypujemy wniliowym cukrem pudrem
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCiasto smaczne, ale spodziewałam się wiekszego...
Ciasto smaczne, ale spodziewałam się wiekszego "wow". Podany czas i temperatura pieczenia - u mnie było do za długo. Ciasto wyszło dość suche, zbyt przypieczone od spodu.
Ciasto w piekarniku. Jestem bardzo ciekawa jego...
Ciasto w piekarniku. Jestem bardzo ciekawa jego smaku. Nie doczytałam (gapa) i cynamon dodałam do budyniów... Wizualnie zapewne będzie trochę gorzej... Dam znać po degustacji
Szukałam i znalazłam! Wygląda pysznie 😍...
Szukałam i znalazłam! Wygląda pysznie 😍
Idę piec 🥰
REWELACJA !!!
REWELACJA !!!
Super extra to wystarczy bardzo dobry
Super extra to wystarczy bardzo dobry
Super przepis Polecam
Super przepis Polecam wszystkim
Faktycznie czas tak szybko
Faktycznie czas tak szybko leci, że zaraz święta. SUPER przepis. POZDRAWIAM. " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/wink.png" alt="" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
:cooking_7: Agnieszka
:cooking_7: Agnieszka ciasto wyszło pyszne , choc mam za dużą blaszkę i trochę nie przykryło jabłek. Nic to Przepyszne jak pacnie w domu Pozdrawiam
:) Alu pyszne i zawsze
Alu pyszne i zawsze wychodzi
Pozdrawiam!
Dodałam do wypróbowania, nie
Dodałam do wypróbowania, nie wątpię, że pyszne Pozdrawiam serdecznie
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Maszoperia bardzo ciekawy
Maszoperia bardzo ciekawy przepis godny wyprobowania .Pozdrawiam serdecznie
Bardzo proszę, cieszę się, że
Bardzo proszę, cieszę się, że mogłam pomóc i najważniejsze, że rodzina pod wrażeniem Pozdrawiam!
Ciasto przepyszne. Wyszło
Ciasto przepyszne. Wyszło idealnie, rodzina pod wrażeniem. Autorce dziękuję za cierpliwość i dodatkowe wskazówki
Super wiadomość, czekam na
Super wiadomość, czekam na recenzje
Pozdrawiam!
Ciasto wygląda smakowicie,
Ciasto wygląda smakowicie, dodaje do przepisów do wyprobowania, zrobię je już przy najbliższej okazji
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Super, że smakowało ,
Super, że smakowało , pozdrawiam!
Z takimi przepisami można
Z takimi przepisami można zostać mistrzem wypieków. Proste, efektowne i smaczne!
Bardzo się cieszę, że
Bardzo się cieszę, że smakowało Dziękuję za komentarze i pozdrawiam!
Doskonałe ciasto z nutą
Doskonałe ciasto z nutą babcinego przysmaku! Polecam!
Bardzo fajne w przygotowaniu
Bardzo fajne w przygotowaniu ciasto, smakuje jak prawdziwe , domowe ciasto, które kiedyś robiła moja babcia, mokre i z tą cynamonową nutą , super! Jabłka się nie zapadają, fajnie oddzielają warsty kremu i ciasta. Budynie dałam 2 śmietankowe i wyszło super! Bardzo fajny przepis, dodaję do ulubionych dziękuję i pozdrawiam!
gogol