Składniki
18 porcja/porcje/porcji
babkę
- 6 jaj
- 6 łyżek gorącej wody
- 150 g cukru
- 150 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek kakao
- 200 g jabłek startych na grubych oczkach
polewę
- 100 g Czekolady gorzkiej
- 60 g czekolady białej (opcjonalnie)
-
6
55min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. Oddzielamy żółtka od białek. Zakładamy motylek,wlewamy białka ze szczyptą soli, ubijamy 3min./obr.4. Przekładamy ubite białka do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego wlewamy żółtka, zakładamy motylek, ubijamy obr.4 w trakcie ubijania dodajemy gorącą wodę, po 40 sekundach dodajemy cukier, ubijamy kolejne 40 sekund, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao cały czas ubijamy. Gdy mamy jednolitą masę, zdejmujemy motylek i dodajemy utarte jabłka i ubite białka mieszamy wszystko razem łyżką lub kopsytką do połączenia składników.
3.Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy 45 min. w 180stopniach (grzanie od dołu).
4. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dla lepszego efektu można rozpuści oddzielnie białą. Polać ciasto najpierw ciemną czekoladą potem białą. Polewamy ciasto po wystudzeniu.
Smacznego!
babki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ja polałam ciasto jedynie gorzką czekoladą, lepszy efekt jest gdy poleje się również białą czekoladą.
Pyszna babka dla czekoladowych łasuchów.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz