3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Śliwkowo orzechowy


Wydrukuj:
4

Składniki

28 porcja/porcje/porcji

polewa

  • 1 czekolada mleczna
  • 30 gramów mleka
  • 20 gramów margaryny

krem

  • 500 gramów mleka
  • 50 gramów mąki ziemniaczanej
  • 20 gramów mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 125 gramów masła
  • 125 gramów margaryny
  • 130 gramów cukru pudru

masa

  • 450 gramów śliwek suszonych(posiekanych drobno)
  • 70 gramów wódki czystej
  • 50 gramów wody
  • 200 gramów orzechów włoskich
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 czekolada mleczna
  • 120 gramów mleka

biszkopt orzechowy

  • 30 gramów bułki tartej
  • 40 gramów mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 gramów zmielonych orzechow wloskich
  • 80 gramów cukru
  • 4 jaja
  • 6
    13h 45min
    Czas całkowity 13h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    biszkopt orzechowy
  1. Właczyć piekarnik  180 stopni.DoBlokada naczynia miksującegozałożyć motylek i dodać jajka i cukier ,założyć miarkę i ubijać 5min /50stopni /obroty 4

  2. ubijać 4 min /obroty 4/ bez miarki

  3. Dodać doBlokada naczynia miksującego  pozostałe składniki i wymieszać 2 sek/obr3

  4. przełożyć na dużą foremkę i piec ok 25 min 

  5. masa
  6. do śliwek dodać wodę i alkohol,wymieszać i zostawić  szczelnie zamknięte( na ok 12 godz).

  7. wrzucić doBlokada naczynia miksującego orzechy 1-2 sek /obroty 7,przełożyć do innego naczynia

  8. wrzucić doBlokada naczynia miksującego połamaną czekoladę   i miksować  3 sekundy /obr 7

  9. dodać mleko nałożyć miarkę i podgrzewać 2,5 min/60 stopni/obroty 2

    wtawić do wody naczynie na  2 minuty żeby troszkę przestygło.

  10. dodać  orzechy i śliwki i mieszaćObroty wsteczne7sekund /obroty 3

  11. masę wyłożyć na biszkopt

  12. krem
  13. wszystkie składniki poza cukrem i masłem i margaryna zagotować  w Blokada naczynia miksującego7min /100 stopni/obroty 3

  14. przełożyć bo innego naczynia i wystudzić 

  15. tłuszcz i cukier utrzeć w Blokada naczynia miksującego 3 min/obroty 4

  16. założyć motylek do Blokada naczynia miksującegoustawić obroty 1-2 i stopniowo dodawać przez otwór budyń,następnie wyłożyć krem na masę śliwkowo-orzechową 

  17. polewa
  18. wrzucić do Blokada naczynia miksującego połamaną czekoladę i zmiksować 3 sek./obroty 7

  19. dodać pozostałe składniki i podgrzewać 1,30 min/60 stopni/obroty 2

  20. przestudzić,następnie polać ciasto 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

na dużą blachę lepiej zrobic podwójną porcje kremu.

biszkopt można napnczować(80 gram wrzącej wody + płaska łyżka cukru,)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • smakowicie wygląda, muszę zrobić

    Zgłoszony przez TeresaN na lipca 27, 2017 at 15:29.

    smakowicie wygląda, muszę zrobić tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • do sprobowania

    Zgłoszony przez sasia na lutego 17, 2016 at 14:16.

    do sprobowania tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto przepyszne, smakowało

    Zgłoszony przez tadzio74 na grudnia 28, 2014 at 20:45.

    ciasto przepyszne, smakowało wszystkim gościom

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tak-schłodzony.najlepiej

    Zgłoszony przez justylena na grudnia 12, 2014 at 21:47.

    tak-schłodzony.najlepiej ciasto złożyć dzień wcześniej  i wstawić do lodówki-lepiej się kroi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moze to oczywiste ale dobrze

    Zgłoszony przez agafiat na grudnia 11, 2014 at 17:31.

    Moze to oczywiste ale dobrze jest dodac budyn schlodzony do masla utartego z cukrem. Wlasnie placek studzi siętmrc_emoticons.;) Cooking 7 Wyglada smacznietmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne ciasto, palce

    Zgłoszony przez Agtatka na grudnia 9, 2014 at 09:57.

    Przepyszne ciasto, palce lizać. Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie mogłam przestać jeść,

    Zgłoszony przez renetre na grudnia 8, 2014 at 16:45.

    Nie mogłam przestać jeść, taakie pyszne (jadłam ciacho zrobione przez autorkę przepisu) Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super ciasto polecam

    Zgłoszony przez marzka13 na grudnia 7, 2014 at 22:01.

    Super ciasto tmrc_emoticons.) polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze