3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szynka gotowano-pieczona


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Szynka gotowano-pieczona

  • 1 Szynka
  • Przyprawy wg.uznania
  • 2 krople Oliwa z oliwek do natarcia
5

Przygotowanie

  1. To moja taka improwizacja po przeczytaniu kilku przepisów tak więc:

    Szynke umywam osuszylam

    Natarlam przyprawami (według własnego uznania w moim przypadku tylko przyprawa do wieprzowiny papryka słodka granulowany czosnek i oliwa z oliwek( już wiem że następnym razem dodam więcej przypraw takich jak liść laurowy ziele angielskie a i przede wszystkim pieprz...teraz się bałam bo to był mój pierwszy raz)nie dodawałam żadnej soli bo szynka "irlandzka"(mieszkam w Irlandii) jest chyba konserwowana w solance i musiałam ją dobrze opłukać z nadmiaru)

    Zapeklowane mieso wsadzilam do worka do pieczenia a potem owinelam folia spożywcza i sięgnęłam gumkami recepturkami(następnym razem samo mięso scisnę sznurkiem mocno i nast.do wora)mieso zostawiłam na caly dzień w lodowce (można i dłużej).

    Do naczynia wlałam 1500g wody na przystawke varoma położyłam szynke zamknęłam

    70min/varoma/obr1.

    Następnie odlalam wodę z szynki odpakowalam z foli i worka samą szynke dalam do naczynia żaroodpornego.

    Piekarnik rozgrzać góra dół 200st. Wsadzić naczynie z szynka po 15 min na każdą stronę i gotowe.

    Do rana zostawiłam w naczyniu na blacie do wystygnięcia.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

W każdym thermomixie można ją zrobić nie tylko tm5 😊😉



WYJAŚNIENIE :

Napisałam "szynka irlandzka" bo mieszkam w Irlandii i zaopatruję się w lokalnym sklepie tutaj szynka sprzedawana jest hermetycznie zapakowana i przede wszystkim irlandczycy konserwuja ja w solance dlatego zanim ja przyprawie i przygotuję do gotowania to muszę długo oplukiwac żeby pozbyć się nadmiaru soli 😉


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dorisdoris:Sądząc z całego tekstu, ta szynka...

    Zgłoszony przez mamula na maja 11, 2018 at 23:44.

    Dorisdoris:Sądząc z całego tekstu, ta szynka powinna być wcześniej zapeklowana.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak piec w naczyniu ? Otwartym czy zamkniętym ?

    Zgłoszony przez Ann.godlewska na marca 30, 2018 at 16:16.

    Jak piec w naczyniu ? Otwartym czy zamkniętym ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis.Szyneczka rewelacyjna

    Zgłoszony przez hania53 na marca 19, 2017 at 11:02.

    Super przepis.Szyneczka rewelacyjna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Surowa szynka.

    Zgłoszony przez sliweczka21 na listopada 16, 2016 at 00:23.

    Surowa szynka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chętnie bym spróbowała, ale o co chodzi z...

    Zgłoszony przez Dorisdoris na listopada 9, 2016 at 22:07.

    Chętnie bym spróbowała, ale o co chodzi z tą szynką irlandzką? Czy to musi być jakiś specjalny rodzaj szynki czy po prostu surowa szynka?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze