Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Szynka gotowano-pieczona
- 1 Szynka
- Przyprawy wg.uznania
- 2 krople Oliwa z oliwek do natarcia
-
6
2h 10min
Czas całkowity 1h 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9Jedzenie na wynos Przepis dla dużej rodziny Przepis dla studenta Przepis dla starszych osób Przyjęcie Bufet Wakacje Urodziny Urodziny dziecka Piknik Grill Gotowanie na co dzień Przystawka Starter Dodatek Śniadanie Kolacja Kolacja Przekąska Wiosna Lato Jesień Zima Walentynki Karnawał Wielkanoc Dzień Matki Halloween Boże Narodzenie Sylwester Chiński Nowy Rok Dzień Ojca Dzień Babci i Dziadka Łatwe Naturalne Szybkie Kreatywne Niedrogie Przepis dla dzieci Gotowanie Pieczenie Potrawa mięsna Polska
Przygotowanie
- To moja taka improwizacja po przeczytaniu kilku przepisów tak więc:
Szynke umywam osuszylam
Natarlam przyprawami (według własnego uznania w moim przypadku tylko przyprawa do wieprzowiny papryka słodka granulowany czosnek i oliwa z oliwek( już wiem że następnym razem dodam więcej przypraw takich jak liść laurowy ziele angielskie a i przede wszystkim pieprz...teraz się bałam bo to był mój pierwszy raz)nie dodawałam żadnej soli bo szynka "irlandzka"(mieszkam w Irlandii) jest chyba konserwowana w solance i musiałam ją dobrze opłukać z nadmiaru)
Zapeklowane mieso wsadzilam do worka do pieczenia a potem owinelam folia spożywcza i sięgnęłam gumkami recepturkami(następnym razem samo mięso scisnę sznurkiem mocno i nast.do wora)mieso zostawiłam na caly dzień w lodowce (można i dłużej).
Do naczynia wlałam 1500g wody na przystawke varoma położyłam szynke zamknęłam
70min/varoma/obr1.
Następnie odlalam wodę z szynki odpakowalam z foli i worka samą szynke dalam do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik rozgrzać góra dół 200st. Wsadzić naczynie z szynka po 15 min na każdą stronę i gotowe.
Do rana zostawiłam w naczyniu na blacie do wystygnięcia.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
W każdym thermomixie można ją zrobić nie tylko tm5 😊😉
WYJAŚNIENIE :
Napisałam "szynka irlandzka" bo mieszkam w Irlandii i zaopatruję się w lokalnym sklepie tutaj szynka sprzedawana jest hermetycznie zapakowana i przede wszystkim irlandczycy konserwuja ja w solance dlatego zanim ja przyprawie i przygotuję do gotowania to muszę długo oplukiwac żeby pozbyć się nadmiaru soli 😉
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDorisdoris:Sądząc z całego tekstu, ta szynka...
Dorisdoris:Sądząc z całego tekstu, ta szynka powinna być wcześniej zapeklowana.
Jak piec w naczyniu ? Otwartym czy zamkniętym ?
Jak piec w naczyniu ? Otwartym czy zamkniętym ?
Super przepis.Szyneczka rewelacyjna
Super przepis.Szyneczka rewelacyjna
Surowa szynka.
Surowa szynka.
Chętnie bym spróbowała, ale o co chodzi z...
Chętnie bym spróbowała, ale o co chodzi z tą szynką irlandzką? Czy to musi być jakiś specjalny rodzaj szynki czy po prostu surowa szynka?