3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zupa (żurek) z ziemniakami


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

zupa

  • 1 marchewka
  • po kawałku selera, pora i pietruszki
  • 100 g białej kiełbasy pokrojonej w plastry
  • 700 g gotującej wody
  • 400 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy warzywnej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 300 g zakawasu na żurek (u mnie firmy KRAKUS)
  • duża szczypta pieprzu
  • 2 płaskie łyżeczki majeranku
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • rzeżucha
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 6
    1h 10min
    Czas całkowity 35min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3s/ obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać oliwę, dusić 2 min/ 120 stopni C/ obr. 1. Dodać warzywa (marchewkę, seler, por i pietruszkę), rozdrobnić 12s/ obr. 3,5. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kiełbasę i gotującą wodę. Zupę doprawić, dodając przyprawę warzywną, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Naczynie miksujące przykryć MT. Gotować 15 min/ 100 stopni C/ / poz. 1. Następnie do zupy dodać zakwas, gotować 12 minut/ 100 stopni C/ / poz.1. Dodać majeranek i śmietanę, gotować 3 min/ 100 stopni C // poz.1. Zupę podawać z cząstkami jajek ugotowanych na twardo, obficie posypaną posiekaną rzeżuchą.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Rewelacja !!!

    Zgłoszony przez mama_ania na grudnia 11, 2018 at 16:46.

    Rewelacja !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny, robiłam...

    Zgłoszony przez Dipper na września 12, 2017 at 06:59.

    Przepyszny, robiłam
    na zakwasie Krakusa 😁😁😁

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pierwszy raz robiłam żurek

    Zgłoszony przez Anusia1608 na października 5, 2016 at 13:59.

    pierwszy raz robiłam żurek właśnie z tego przepisu, napewno zrobie kolejny raz tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jest ok,choć to nie do końca

    Zgłoszony przez Mac na września 7, 2016 at 21:08.

    Jest ok,choć to nie do końca ten smak żuru o jakim myślałam.Ogólnie zupka smaczna.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Coś pysznego. Taki żurek jest

    Zgłoszony przez Ew.cia na maja 8, 2016 at 22:22.

    Coś pysznego. Taki żurek jest ciągle ,,zamawiany " przez moje dzieci.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • idealny, dziękujemy

    Zgłoszony przez BeataPatulska na maja 4, 2016 at 11:57.

    idealny, dziękujemy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mi nie wyszedł wogóle kwaśny

    Zgłoszony przez MAŻGA na marca 25, 2016 at 15:28.

    Mi nie wyszedł wogóle kwaśny tmrc_emoticons.( wina zakwasu?

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gotowałam, jest pyszny!

    Zgłoszony przez Ew.cia na marca 22, 2016 at 22:08.

    Gotowałam, jest pyszny!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny :) idealnie

    Zgłoszony przez Marteczkakm2108 na marca 8, 2016 at 11:55.

    Przepyszny tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) idealnie kwaśny..takiego szukałam 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przetestujemy ten żurek   

    Zgłoszony przez krys60 na lutego 25, 2016 at 12:20.

    Przetestujemy ten żurek  Cooking 9

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Otóż żurek powyższy

    Zgłoszony przez Jacek Wendolowski na grudnia 15, 2015 at 13:20.

    Otóż żurek powyższy popełniłem w dniu wczorajszym.

    Nie wyszedł mi taki jak na zdjęciu ale był bardzo smaczny.

    Wprowadziłem element dodatkowy w postaci 100g wędzonego boczku.

     

    Palce lizać.

     Jacek


    "Nieważne co gotujesz - ma smakować i już"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I ja uwielbiam żurek w każdej

    Zgłoszony przez Jacek Wendolowski na grudnia 12, 2015 at 12:49.

    I ja uwielbiam żurek w każdej postaci(byle dobrze doprawiony). Przepis przetestuję w poniedziałek i dam znać.

     Jacek


    "Nieważne co gotujesz - ma smakować i już"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez agjan2 na sierpnia 13, 2015 at 23:20.

    tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak dla mnie niezbyt dobra.

    Zgłoszony przez olga31-oli na czerwca 3, 2015 at 00:05.

    Jak dla mnie niezbyt dobra. Za gęsta i za kwaśna,chociaż robiłam wszystko zgodnie z przepisem. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zupa bardzo dobra. Użyłem

    Zgłoszony przez magierka na maja 9, 2015 at 20:24.

    Zupa bardzo dobra. Użyłem ieco nwięcej zakwasu (preferuję taki zrobiony przez znajomych, bo te sklepowe mi nie odpowiadają).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez aga55 na kwietnia 23, 2015 at 13:56.

    tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na pewno wypróbuję

    Zgłoszony przez mbieganowska na kwietnia 15, 2015 at 22:06.

    Na pewno wypróbuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Miło mi, że przepis

    Zgłoszony przez grjolkar na kwietnia 6, 2015 at 21:23.

    Miło mi, że przepis odpowiada...Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super - właśnie zakończyłam

    Zgłoszony przez anka0209 na kwietnia 4, 2015 at 20:28.

    Super - właśnie zakończyłam tmrc_emoticons.)

    Testowałam wiele żurków, ale ten jest super . Dodałam jednak trochę więcej zakwasu.

    Dzięki za przepis -

    tmrc_emoticons.8)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry - pyszny! Troche

    Zgłoszony przez setjot76 na kwietnia 4, 2015 at 17:07.

    Bardzo dobry - pyszny! Troche zmieniłam proporcje, ale wiadomo jest że każdy smak inny, jednak pomysł super!

    SetEmi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam żurek - każdy

    Zgłoszony przez Gabriela75 na marca 30, 2015 at 13:14.

    Uwielbiam żurek - każdy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze