Tu jesteś:
4
Składniki
6 porcja/porcje/porcji
- 0,5 płaskiej łyżeczki pieprzu
- 300 gramów ziemniaków, pokrojone w kostkę
- 100 gramów makaron, muszeli lub kokardki
- 2 cebuli, pokrojona w kostkę
- 1 płaskiej łyżeczki soli
- 300 gramów kiełbasy śląskiej, pokrojona w kostkę
- 150 gramów boczku wędzonego pokrojonego w kostke
- 1 płaskie łyżki mąki pszennej
- smalec do smażenia, ze skwarkami
- 1 pietruszka, pokrojona w kostkę
- 2 marchewki, pokrojona w kostkę
- 2 litry wody
-
6
35min
Czas całkowity 35minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- 1. Marchew, pietruszka, ziemniaki i makaron gotować "Blokada naczynia miksującego" 30minut/100°C/obr.1
2. W międzyczasie smażymy cebulę, kiełbasę i boczek na smalcu ze skwarkami
3. 15 minut przed końcem dodajemy usmażone produkty
4. Następnie na smalcu bez skwarek smażymy mąkę na ciemny kolor
5. Dodajemy do zasmażki trochę zupy aby rozrzedzić i wlewamy do zupy
6 Solimy i pieprzymy
SMACZNEGO
Zapalanka
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedztak jestem początkująca dopiero przyzwyczajam...
tak jestem początkująca dopiero przyzwyczajam się do termomixa ale myślę iż następne przepisy będą juz miały mniej "usterek"
Podejrzewam, że jesteś
Podejrzewam, że jesteś początkującą użytkowniczką TM5 i dlatego muszę uprzedzić innych użytkowników. Wydaje mi się, że 2 litry wody to za dużo, zwłaszcza , że jeszcze dochodzi sporo innych składników, a naczynie ma pojemność 2,2 litra. Poza tym nie ma potrzeby kroić warzyw w kosteczkę (dodatkowa robota) , bo można je rozdrobnić w TM. Jeśli chcesz większe kawałki to rozdrabniasz na obrotach 4 , czas w/g uznania, ale lepiej krótko, 5-8 sek. Potem gotujemy na obrotach wstecznych, żeby nie rozdrobnić jeszcze więcej. Fajno, że opublikowałaś przepis, ale za mało w nim posługujesz się TM, on nie tylko służy do gotowania. Przemyśl to i spróbuj jeszcze uprościć używając więcej funkcji TM.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"