Wyślij do wydruku
Zakwas żytni do chlebków z Thermomix'a

Wydrukuj:
 
Wyślij do wydruku
Przepis jest nieprzetestowany
Zakwas żytni do chlebków z Thermomix'a Przepis jest nieprzetestowany
przez Mahalia
utworzono: 12.03.2011 Zmieniono dnia: 29.11.2011
3

Składniki

  • mąka żytnia razowa
  • woda niechlorowana
6
7
8
Przepis jest tworzony dla
 
 Thermomix ® TM 31
9

Przygotowanie

 

Produkcja tego zakwasu trwa 4 dni. Czwartego można upiec na nim chleb.

(Hamelman radzi przedłużyć ten proces o kolejne 3 dni - 6 dnia ostatnie karmienie, a 7-go pieczenie. Ja jednak postanowiłam upiec chleb na tym młodym zakwasie już 4 dnia. Nie użyłam drożdży).

 

Przez pierwsze dwa dni zakwas karmimy raz dziennie, o tej samej porze.

W dniach 3, 4 karmimy dwa razy dziennie w odstępach 12-godzinnych. Dla ułatwienia przyjęłam godzinę 8:00 jako początek produkcji.

 

Mam nadzieję, że opisana przeze mnie metoda wyjaśni wiele wątpliwości.

Życzę powodzenia!

 

 

Dzień 1

godzina: 8:00

 

200 g mąki żytniej razowej (użyłam świeżo mielonej mąki, która u mnie miała objętość 2 szklanek)

200 g wody niechlorowanej, w temperaturze pokojowej (1 szklanka)

 

Mąkę wymieszać z wodą w szklanym naczyniu.

Powstanie bardzo gęsta pasta.

Należy odstawić ją na 24 godziny w temperaturze 24-27 st C - np. przy ciepłym kaloryferze.

Hamelman do produkcji zakwasu zaleca użycie mąki żytniej razowej, ze względu na bogactwo składników odżywczych, jakie się w niej znajduje.

 

 

Dzień 2

24 h póżniej, godz. 8:00:

 

100 g mikstury z dnia poprzedniego (niepełne 1/2 szklanki)

100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)

100 g wody (1/2 szklanki)

 

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 24 godziny w temperaturze 24-27 st C.

 

 

Dzień 3:

24 h później, godz: 8:00:

 

100 g mikstury z dnia 2 (niepełne 1/2 szklanki)

100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)

100 g wody (1/2 szklanki)

 

Wymieszać, przykryć folią plastikową. Odstawić na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.

 

Dzień 3:

12 godzin później, godz. 20:00

 

100 g mikstury z dnia 3 (niepełne 1/2 szklanki)

100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)

100 g wody (1/2 szklanki)

 

Wymieszać, przykryć folią plastikową. Odstawić na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.

 

 

Dzień 4:

 

Powtarzać karmienie zakwasu jak w dniu 3 - czyli rano i wieczorem, w odstępach 12 godzinnych.

 

Dnia 5 

zakwas jest gotowy do upieczenia chleba.

 



5

Przygotowanie

 

Produkcja tego zakwasu trwa 4 dni. Czwartego można upiec na nim chleb.

(Hamelman radzi przedłużyć ten proces o kolejne 3 dni - 6 dnia ostatnie karmienie, a 7-go pieczenie. Ja jednak postanowiłam upiec chleb na tym młodym zakwasie już 4 dnia. Nie użyłam drożdży).

 

Przez pierwsze dwa dni zakwas karmimy raz dziennie, o tej samej porze.

W dniach 3, 4 karmimy dwa razy dziennie w odstępach 12-godzinnych. Dla ułatwienia przyjęłam godzinę 8:00 jako początek produkcji.

 

Mam nadzieję, że opisana przeze mnie metoda wyjaśni wiele wątpliwości.

Życzę powodzenia!

 

 

Dzień 1

godzina: 8:00

 

200 g mąki żytniej razowej (użyłam świeżo mielonej mąki, która u mnie miała objętość 2 szklanek)

200 g wody niechlorowanej, w temperaturze pokojowej (1 szklanka)

 

Mąkę wymieszać z wodą w szklanym naczyniu.

Powstanie bardzo gęsta pasta.

Należy odstawić ją na 24 godziny w temperaturze 24-27 st C - np. przy ciepłym kaloryferze.

Hamelman do produkcji zakwasu zaleca użycie mąki żytniej razowej, ze względu na bogactwo składników odżywczych, jakie się w niej znajduje.

 

 

Dzień 2

24 h póżniej, godz. 8:00:

 

100 g mikstury z dnia poprzedniego (niepełne 1/2 szklanki)

100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)

100 g wody (1/2 szklanki)

 

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 24 godziny w temperaturze 24-27 st C.

 

 

Dzień 3:

24 h później, godz: 8:00:

 

100 g mikstury z dnia 2 (niepełne 1/2 szklanki)

100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)

100 g wody (1/2 szklanki)

 

Wymieszać, przykryć folią plastikową. Odstawić na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.

 

Dzień 3:

12 godzin później, godz. 20:00

 

100 g mikstury z dnia 3 (niepełne 1/2 szklanki)

100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)

100 g wody (1/2 szklanki)

 

Wymieszać, przykryć folią plastikową. Odstawić na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.

 

 

Dzień 4:

 

Powtarzać karmienie zakwasu jak w dniu 3 - czyli rano i wieczorem, w odstępach 12 godzinnych.

 

Dnia 5 

zakwas jest gotowy do upieczenia chleba.

 



10
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…
KOMENTARZE (6)

Dziękuję za przepis.  czas na chlebek

Podaję mój przepis na zakwas chlebowy do chleba żytniego.

Chleb piekę z 1 kg mąki żytniej grubości przemiału 720. Daje to 2 formy keksowe.

Zakwas: 4-5 łyzek mąki żytniej wymieszac z taką samą ilością ciepłej, ale nie gorącej wody.

Każdego dnia ( raz na dobę ) przez 4 następne dni dokarmiam zakwas 1 łyżką maki i 1 łyżką ciepłej wody. Piątego dnia piekę chleb.

Na następny chleb. przed dodaniem przypraw, odkładam kawałek ciasta, jako zaczyn dla nowego zakwasu.

Pozdrawiam

 

Basia408

nie widzę aby przy produkcji zakwasu był używany thermomix - dlaczego więc taka nazwa?  ja też robie sama zakwas , podobnie jak w przepisie wyżej ale nie biorę części zakwasu  tylko do zaczętego w dniu 1 dokładam mąki i ciepłej wody - czyli dokarmiam go. gdy już mam dostateczną ilość zakwasu ( po ok.5 dniach) piekę chleb. część zakwasu zostawiam i praktycznie zaczynam go znowu codziennie dokarmiać. akurat będzie gotowy jak skończy mi się chleb. jeśli nie chcę piec następnego chleba to przechowuje zakwas w lodówce. ciasto na chleb wyrabiam w thermomixie. tyle mojego doświadczenia. też nie wiem czy część zakwasu wg Mahalii sie wyrzuca? nie widzę takiej potrzeby. ale to jest moje zdanie. mam nadzieję, że Mahalia napisze co robi z pozostałym zakwasem. pozdrawiam  

pusia

Witam. Też mi się kołacze pytanie co robimy z resztą mikstury czy po wymieszaniu składników dodajemy to co zostało?

też robię zakwas, ale nie dla pułku wojska Uśmiech

dokarmiam raz na dobę przez 4 dni

łyżką mąki i łyżką ciepłej wody

co cztery dni piekę chleb żytni, bez dodatków pszennych

Basia408

Witam a co z resztą tego zaczynu bo każdego dnia zabiera sie tylko po 100 gr   z tego co sie robiło dnia poprzedniego nie bardzo rozumiem prosze o odpis