3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wigilijna Moc Bakalii


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, rozrobionego w 50 g śmietany lub kefiru
  • 50 g oleju
  • 4 jaja kurze
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g 10 g skórki z wyparzonej pomarańczy
  • 200 g Suszonych śliwek
  • 100 g 25 - 40 g rodzynków (opcjonalnie)
  • 200 g brązowego cukru trzcinowego
  • 700 g jabłek typu "szara reneta", wydrążonych, obranych
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
5

Przygotowanie

  1. Jabłka rozdrabniamy w 2 partiach po 350g - 2s/obr.4. Przekładamy do osobnego naczynia, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godz. w ciepłe miejsce, od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką. Płuczemy i osuszamy naczynie miksujące.

     

    2. W koszyczku umieszczamy rodzynki i lekko przelewamy je najpierw wrzątkiem a następnie zimną wodą. Przesypujemy na papierowy ręcznik, osuszamy i przekładamy do jakiegoś naczynia.

     

    3. W naczyniu miksującym umieszczamy orzechy, delikatnie rozdrabniamy 2-3s/obr.7, przekładamy do rodzynków.

     

    4. Rozdrabniamy śliwki 3-4s/obr.5, przekładamy do naczynia z orzechami i rodzynkami.

     

    5. W naczyniu miksującym umieszczamy skórkę z pomarańczy, rozdrabniamy 7-10s/obr.6, przekładamy do rodzynków, orzechów i śliwek.

     

    6. Rozgrzewamy piekarnik do temp.180*C. W naczyniu miksującym umieszczamy jabłka i jajka, mieszamy 15s/Obroty wsteczne/obr.4 a następnie dodajemy w podanej kolejności: olej, wymieszany (np.: w miarce MT) proszek do pieczenia ze śmietaną lub kefirem, sodę i bakalie. Mieszamy z pomocą kopystki 45s/Obroty wsteczne/obr.4

     

    7. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy 45-60 minut

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

 Jeśli ktoś lubi zdecydowane, pikantne smaki proponuję dodać do wyrabianego ciasta odrobinę papryczki chilli. Aby je jeszcze bardziej wyostrzyć -  tuż po wyparzeniu, rodzynki można namoczyć w alkoholu, najlepiej czystej wódce.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Muszę tego spróbować ŚWIĘTA

    Zgłoszony przez Krzysztof 1962 na listopada 27, 2014 at 12:18.

    Muszę tego spróbować ŚWIĘTA JUŻ BLISKO !!!

    Dzięki za pomysł

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis na ciasto bez grama

    Zgłoszony przez Jeszcze_młodszy na grudnia 6, 2012 at 23:05.

    Przepis na ciasto bez grama mąki natychmiast zachęcił mnie do wypróbowania. Smak przypomina mi wspaniałą kuchnię turecką... Warto wypróbować szczególnie na Święta BN.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze