PRZEPIS NA THERMOMIX ®
Składniki
ciasto naleśnikowe -drożdżowe (bez zmian)
- 70 g masła lub margaryny
- 1 jajko + 2 zółtka
- 10 g cukru
- 25 g drożdży świeżych
- 350 g mleka
- 250 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki przyprawy warzywnej uniwersalnej
farsz pomidorowo-pasztetowy
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki miałkiej bułki tartej
- 500 g ziemniaków ugotowanych i wystudzonych
- 250 g pasztetu np. domowego drobiowego
- 100 g przecieru pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
- 30 g zalewy z suszonych pomidorów
- 75 g pomidorów suszonych z zalewy
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
masło rozpuścić 2,5 min / 50*C / obr.2; przelać do innego naczynia
2. na noże założyć motylek, jajko i żółtka utrzeć z cukrem 3 min / 37*C / obr.4
3. dodać pokruszone drożdże, wymieszać 5-10 sek / obr 2 i zostawić na 15 minut
4. zdjąć motylek, dodać mleko, mąkę i przyprawę, wyrabiać 1 min / INTERWAŁ
5. przelać do miseczki i poczekać aż podwoi objętość
6. Smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej na sklarowanym maśle), wylewając za każdym razem łyżkę wazową ciasta ( na grubość ok. ½ cm). Trzeba pilnować, żeby naleśniki się nie przypaliły, tylko „napuszyły” i ładnie przyrumieniły.
1. czosnek rozdrobnić w naczyniu 5 sek / obr.5
2. dodać pomidory, rozdrobnić 12 s / obr.5
3. dodać bułkę tartą i ziemniaki i wymieszać 5 sek / obr.4
4. dodać resztę składników i wyrobić przy pomocy kopystki 30 s / obr.3,5
ciasto naleśnikowe
Farsz pomidorowo-pasztetowy
Sposób podania:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Tort można podawać z czerwonym czystym barszczykiem; pycha
[[wysiwyg_imageupload:476:]]
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzOczywiście Gabrysiu, można ze
Oczywiście Gabrysiu, można ze zwykłego naleśnikowego Tylko takie drożdżowe są mięciutkie, puszyste...
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu, cudny ten "wytrawny "
Elu, cudny ten "wytrawny " torcik. No i oczywiście doskonały pomysł z wykorzystaniem resztek poświątecznych. Gratuluję pomysłu. Sądze, że można tez go zrobić z nalesnikowego ciasta bez drożdży?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Grażynko, polecam Przepis
Grażynko, polecam Przepis prosty i smaczny i takie coś innego
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu super wypróbuję przepis
Elu super wypróbuję przepis
Z pasztetem, to ja jeszcze
Z pasztetem, to ja jeszcze nie robilam, wypròbuje Na slodko robilam kiedys, od czasu do czasu. Ostatnio robilam nalesnikowa lasagne z grzybami i cebulka, podalam w przepisach. Smakowala bardzo. Teraz zrobie z pasztetem, tylko najpierw musze zrobic pasztet , bo mnie nie zostalo po swietach.... Robilam nieduza blaszke i poszlo wszystko .
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Grażynko ten przepis (jak
Grażynko ten przepis (jak wiele innych) powstał z potrzeby chwili. Na Święta upiekłam dużą blachę pasztetu a od Mamusi dostałam jeszcze kawałek. Ja z natury jestem oszczędna i bardzo nie lubię jak mi się coś w lodówce marnuje A ponieważ moja zamrażarka ciągle popsuta to lodówka często przepełniona i co 2 tyg. ją odmrażam. Żeby nie wyrzucać pasztetu zrobiłam pasztetowe nadzienie do tortu
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Marzenko ja też robiłam kilka
Marzenko ja też robiłam kilka razy wersję słodką ale ostatnio na słodko piekę z Waszych przepisów a wymyślam na słono
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu jestem pełna podziwu dla
Elu jestem pełna podziwu dla Twoich pomysłów kulinarnych Pozdrawiam cieplutko
Super przepis. Wyprobuje,
Super przepis. Wyprobuje, napewno jest pyszny ja robilam torcik nalesnikowy na slodko teraz zrobie w innej wersji dzieki Eluniu za pomysl pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję