Tu jesteś:
4
Składniki
6 porcja/porcje/porcji
- 350 g ogórków, obranych, bez nasion, pokrojonych na kawałki
- 1 łyżeczka soli
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 350 g jogurtu naturalnego
- 30 g oliwy z oliwek
- 10 g octu, (opcjonalnie)
- 5 gałązek koperku, świeżego, posiekanego
-
6
5min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ogórki, posolić, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka i odstawić na około 10 minut do odsączenia, następnie dokładnie wycisnąć rękami.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 7.
- Dodać ogórki, jogurt, oliwę z oliwek, ocet i koper, wymieszać 15 s/obr. 3. Przełożyć do miseczki i włożyć do lodówki przed podaniem.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzBardzo fajny przepis. Smakowało.
Bardzo fajny przepis. Smakowało.
Dodałam odrobinę octu, Goście byli zachwyceni.
Dodałam odrobinę octu, Goście byli zachwyceni.
JolkaR
Przepis ogólnie bardzo dobry,
Przepis ogólnie bardzo dobry, ale jak dla mnie za dużo soli (następnym razem dam połowę) - przynajmniej gdy używa się jogurtu greckiego.
A skad ten ocet? Z ciekawosci
A skad ten ocet? Z ciekawosci pytam.
idealny do mięs na zimno,
idealny do mięs na zimno, idealny do pieczonych batatów, idealny do kanapek, w słoiczku w lodówce spokojnie leżakuje kilka dni.
pycha
pycha