Składniki
4 osoba/osoby
Zupa:
- 35 g przecieru pomidorowego
- 30 g masła lub margaryny
- 1 kostka rosołowa
- 1000 g wody
- 1 łyżka mięty suszonej
- 1 łyżeczka tureckiej ostrej papryki w płatkach tzw. pul biber
- 15 g przepłukanej kaszy bulgur
- 20 g przepłukanego ryżu
- sól, opcjonalnie
- 1 szczypta czarnego pieprzu
- 150 g przepłukanej czerwonej soczewicy
- 150 g cebuli
- sok z cytryny, opcjonalnie
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Wrzucić obraną, pokrojoną na ćwiartki cebulę, 3 sek , obrót 6. Kopystką zgarnąć cebulę na dół naczynia i powtórzyć tak jeszcze 2 razy. Odłożyć na osobny talerz. Bez mycia naczynia, wrzucić do niego soczewicę i ryż. Dodać przecier pomidorowy, wodę, kostkę rosołową i pieprz. Gotować 30 minut, 100 stopni, obrót 2.Dodać kaszę bulgur, gotować 10 minut, 100 stopni, obrót 2. W między czasie wrzucić masło z cebulą na patelnię i podsmażyć ok 8 minut, następnie dodać paprykę w płatkach i miętę, smażyć kolejne 2 minuty mieszając.Dodać zawartość patelni do naczynia, gotować 10 minut, 100 stopni, obrót 2. Ewentualnie dodać wody, jeżeli zupa jest zbyt gęsta, dosolić do smaku.Zmiksować 10 sekund, obrót 8.Wylać na talerz, skropić sokiem z cytryny, zamieszać.
Zupa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Papryka i mięta nadają zupie charakterystyczny smak, należy uważać aby nie dodać tych przypraw zbyt dużo.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz"Tureckiej ostrej papryki w płatkach tzw. pul...
"Tureckiej ostrej papryki w płatkach tzw. pul biber" niestety nie znalazłam takiej, widzę ze kilka osób dodało poprostu ostrej papryki
Rewelacyjna zupka Uwielbiamy
Rewelacyjna zupka Uwielbiamy ją, nie znalazłam tylko papryki tureckiej, więc używam zwykłej lub chilli
Myślę, że spokojnie można na
Myślę, że spokojnie można na początku poddusić cebulę, a potem dodać resztę. 150g cebuli to wcale nie jest tak dużo i nie wpłynie na zmianę smaku. Po to w końcu mamy thermomix, żeby nie używać kilku naczyń.Poza tym ułatwiamy sobie gotowanie.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Czas tez skrocilam do 30 min.
Czas tez skrocilam do 30 min. Poza tym wogle nie miksowalam na koncu, ma wtedy wychodzi i tak gesta ale z wyczuwalnymi tez ziarenkami
Pyszna zupa o ciekawym smaku
Pyszna zupa o ciekawym smaku
Robiłam tę zupę już dwa razy.
Robiłam tę zupę już dwa razy. Zasmakowała nam wszystkim. Skróciłam jednak czas gotowania do 30 min. No i papryka ostra dopiero na talerzu ze względu na dzieci. Trochę mnie korci żeby pójść na skróty i zacząć od podduszenia cebuli w thermomixie zamiast osobno na patelni, ale nie jestem pewna czy to dobry pomysł, bo cebuli jest całkiem sporo, więc zupa może stać się zbyt cebulowa... Polecam.
Super zupka
Super zupka
Muszę go koniecznie
Muszę go koniecznie wypróbować))Lubię zupy wegetariańskie.)
Monika Sieczko
super .gratuluję
super .gratuluję
BB
super .gratuluję
super .gratuluję
BB
pyszna ta zupkaz soczewicy
pyszna ta zupkaz soczewicy