3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

TORT SEROWY (IMIENINOWY)


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

biszkopt

  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • 180 g cukru
  • 180 g mąki

ciasto kruche

  • 150 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • szczypt soli
  • żółtko

masę serową

  • 1000 g twarogu na sernik
  • 2 łyżki żelatyny
  • sok z jednej cytryny
  • 200 g cukru
  • 300 ml kremówki
  • 3 łyżki przetartych jagóg

"dodatkowo"

  • 250 g truskawek
  • 200 g borówki amerykańskie
  • kilka malin
  • jasna galaretka
  • 50 g migdałów (płatków)
  • 4 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    biszkoptu
  1. 1. Zakładamy motylek. Ubijamy białka 2 min./obr.3,5., dodajemy cukier(90 g) i ubijamy jeszcze 30 sek./obr.3,5. Przekładamy do innego naczynia.

    2. Wkładamy żółtka z 90 g cukru ubijamy 1 min./obr.3,5. Dodajemy mąkę i białka mieszamy 30 sek./obr.3,5.

    3. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 min. w 175 stopniach.

    Studzimy i przecinamy na dwa cienkie blaty.

  2. ciasta kruchego
  3. 1. Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki mieszamy 30 sek./obr.5. Chłodzimy 30 minut w lodówce.

    2. Tej samej wielkości blachę, co do biszkoptu, wykładamy papierem i wylepiamy ciastem.

    3. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

     

  4. masy serowej
  5. 1. Zelatynę zalewamy zimną wodą(tak żeby stężała), odstawiamy na chwilę, po czym zalewamy gorącą wodą(kilka łyżek) mieszamy.

    2. Ubijamy śmietanę kremówkę - zakładamy motylek ubijamy 1min./obr.4. Przekładamy do innego naczynia. Dodajemy do niej przetarte jagody.

    3. Twaróg mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem 1min.30 sek./obr.5-6, dodajemy żelatynę. Dodajemy śmietanę z jagodami ubijamy 30 sek./obr.5-6.

  6. wykończenie
  7. 1. Kruche ciasto smarujemy dżemem.

    2. Przykrywamy jednym blatem biszkoptu.

    3. Wylewamy na to większą połowę masy serowej.

    4. Kładziemy drugi blat biszkoptu.

    5. Wylewamy resztę masy serowej.

    6. Układamy owoce według uznania. Chłodzimy w lodówce kilka godzin.

    7. W między czasie robimy galaretkę. Tężejącą zalewamy owoce. Chłodzimy.

    8. Migdały prażymy na suchej patelni i ozdabiamy brzegi.

    SMACZNEGO!!!!!!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ja na wierzch dodałam również kiwi, ale nie warto bo galaretka nie chce się ściąć.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Mam pytanie jak duza ma Byc

    Zgłoszony przez minie2015 na lutego 29, 2016 at 20:47.

    Mam pytanie jak duza ma Byc tortownica? Ilu centymetrowa?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyśmienity

    Zgłoszony przez gosiekpio na listopada 17, 2015 at 12:35.

    wyśmienity

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny. Masy zjadłam

    Zgłoszony przez magdalennon na września 27, 2015 at 17:00.

    Przepyszny. Masy zjadłam połowę na etapie przygotowywania.... Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny,znika w mgnieniu oka

    Zgłoszony przez Edyta Mikulska na lipca 21, 2015 at 13:27.

    Pyszny,znika w mgnieniu oka tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kiwi i ananasa dobrze jest

    Zgłoszony przez mamula na września 15, 2013 at 15:03.

    Kiwi i ananasa dobrze jest ponoć zblanszować, po czym schłodzone zalać galaretką.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Torcik zrobilam na imieninki.

    Zgłoszony przez magi1 na maja 4, 2013 at 23:49.

    Torcik zrobilam na imieninki. Pysznosci. Polecam wszystkim. Dziekuje za super przepis i pozdrawiam tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pomysł godny wypróbowania 

    Zgłoszony przez bumelka na lipca 26, 2012 at 11:39.

    Pomysł godny wypróbowania  tmrc_emoticons.) Co do galaretki to pojawiła się galaretka " na szybko" .Tężeje w 30 min.Jest w czterech smakach no i kolorach.Ma różne właściwości m.in. taką,że można nią zalewać kiwi i ananasa.Natomiast dla ciekawostki napiszę,że wylewajac np.czerwoną  na już stężałą innego koloru nie połączą się ze sobą, każdy kolor będzie oddzielnie.Także tęczy się nie zrobi   tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Prezentuje sie swietnie:p :p

    Zgłoszony przez veronicab71 na lipca 25, 2012 at 21:28.

    Prezentuje sie swietnietmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p ... Trzeba bedzie zrobicBig Smile Big Smile .  Dekoracje owocowa mozna zrobic wg uznania, tzn., co kto matmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) .... i po sprawietmrc_emoticons.)  Z kiwi masz racje, ciezka sprawa... z kiwi i ananasem.... galaretka nie "sciaga", niestety, tak jak nalezy.

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze