3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

tort makowy


Wydrukuj:
4

Składniki

10 osoba/osoby

ciasto

  • 75 g 30 g wrzątku
  • 50 g bułki tartej
  • 1/4 olejku migdałowego
  • 230 g cukru
  • 60 gramów orzechów włoskich
  • 230 gramów maku

masę makową

  • 230 g masła
  • 230 g cukru
  • 180 g mleka
  • 2 żółtka
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g wódki 40 %

poncz

  • 150 gramów wódki 40 %
  • 100 g przegotowana woda
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1.       Do naczynia miksującego włożyć orzechy 10s. obr. 5, przełożyć do innego naczynia

    2.       Mak wsypać do naczynia, zalać wrzątkiem, gotować 15 minut/Varoma/ obr.2, przecedzić przez gęste sito i ostudzić.

    3.       zemleć mak przy pomocy kopystki  40s/obr.10, Przełożyć do innego naczynia.

    4.       Założyć motylek, dodać jaja, cukier i ubijać 10min./temp. 50/obr. 4

    5.       Wyjąć motylek, dodać bułkę tartą, orzechy, aromat i ucierać – czas 2 min./obr. Poz. 4 dodając przez otwór w pokrywie po łyżce maku.

    6.       Przelać do małej tortownicy, piec w rozgrzanym piekarniku – czas 40 min./temp. 200 stopni.

    7.       Założyć motylek, wlać mleko, dodać mąkę ziemniaczaną, żółtka, cukier, gotować budyń przy zdjętej miarce – czas 22 min./temp.90/obr.2

    8.       Po ugotowaniu wyłożyć do innego naczynia i ostudzić.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Olcia: mak dalej nie dopisany i nie wiadomo czy...

    Zgłoszony przez arttu na listopada 26, 2021 at 13:34.

    Olcia: mak dalej nie dopisany i nie wiadomo czy dodatkowo, czy moze 230g masła to własciwie 230g maku tmrc_emoticons.( eeech, ludzie.. tyle lat minęło..

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis jest bardzo

    Zgłoszony przez Dora1212 na grudnia 23, 2014 at 07:53.

    Przepis jest bardzo niestarannie opisany, brakuje podstawowych informacji nt. składników, gramatury , itd. Ja zaczęłam robić tort i utknęłam tmrc_emoticons.( nie polecam

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • O kurcze, kogel mogel :O 

    Zgłoszony przez veronicab71 na kwietnia 27, 2013 at 01:12.

    O kurcze, kogel mogel :O :O  Mak jest w ciescie, masa makowa to nie masa makowa, a budyniowa, w ciescie jest 75g i 35g wrzatku :O :O :O W ciescie brakuje ilosci jaj....  Przepis opisany niedokladnie i niedokonczony...  :O Olu, mozna to jakos poprawic ? tmrc_emoticons.)  W takim stanie przepis jest ciezko wykonac....

     

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Maku Elu chyba nie potrzeba

    Zgłoszony przez anka25 na kwietnia 26, 2013 at 15:41.

    Maku Elu chyba nie potrzeba do masy makowej ;o) bo to jest zwykła masa budyniowa na maśle ;o) Ale w sposobie wykonania brakuje chyba informacji, że masło trzeba utrzeć z budyniem i na koniec dodać wódki ;o) 

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 230 g maku potrzeba do

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 26, 2013 at 13:51.

    230 g maku potrzeba do ciasta. Tyle zrozumiałam  tmrc_emoticons.)  Ale w składnikach na masę makową wogóle nie ma takiego składnika??? Stąd moje pytanie  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam Cię serdecznie. Zaraz

    Zgłoszony przez Olcia na kwietnia 26, 2013 at 11:05.

    Witam Cię serdecznie. Zaraz sprawdzę składniki, ale najpierw śpiesze się Cię poinformować, że potrzebujemy 230 g maku. Dziekuję za informację. Serdecznie pozdrawiam:tmrc_emoticons.~


     


     


     

    Olcia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lubię torty makowe, kojarzą

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 26, 2013 at 07:08.

    Lubię torty makowe, kojarzą mi się z urodzinami z dzieciństwa  tmrc_emoticons.)   Party  Olcia ale w składnikach na masę makową zapomniałś o najważniejszym składniku -MAKU  tmrc_emoticons.)  Ile go trzeba dodać??? Pozdrawiam  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze