3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tort latte-macchiato z jogurtem


Wydrukuj:
4

Składniki

  • # Ciasto:
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 40 g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 100 g mąki, bezglutenowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • # Biały krem:
  • 750 g jogurtu naturalnego
  • 40 g cukru
  • 10 listków lub 5 łyżeczek żelatyny
  • 200 ml śmietany kremówki
  • tabliczka gorzkiej czekolady posiekanej na kawałki
  • # Ciemny krem:
  • 450 g jogurtu naturalnego
  • 40 g cukru
  • 4 łyżkikawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w dwóch łyżkach gorącej wody
  • 6 listków lub 4 łyżeczki żelatyny
  • tabliczka białej czekolady posiekanej na kawałki
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1.  

    1. Ciasto:
      Piekarnik nagrzewamy do 200C.
      Tortownicę o średnicy 23cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

    2. Cukier ucieramy z jajkami i solą na puszystą masę za pomoca motylka czas. 4 min/obr. 4
      Przesiewamy do masy obie mąki i delikatnie mieszamy czas 1 min./obr. 2
      Wylewamy do formy, wygładzamy i pieczemy 30 minut.

    3. Biały krem:
      Listki żelatyny moczymy przez 10 minut w dużej ilości zimnej wody.
      Odciskamy i rozpuszczamy w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą.

      Ubić 100g kremówki czas 4 min./obr.4 (motylek) - przełozyc do innego naczynia.

      Jogurt łączymy za pomoca motylka z cukrem, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i rozpuszczoną żelatyną czas 1,5min./obr. 2 
      Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Dodajemy ubita smietankę i ucieramy jeszcze 30s./obr.2

      Na wystudzony spód wykładamy 2/3 kremu i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Pozostałą 1/3 kremu odstawiamy w temperaturze pokojowej.

      Ciemny krem:
       Listki żelatyny moczymy przez 10 minut w dużej ilości zimnej wody.
      Odciskamy i rozpuszczamy w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą.

      Jogurt łączymy za pomoca motylka z cukrem, rozpuszczoną żelatyną i  kawą, dodajemy  czas 1,5min./obr. 2 
      Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Dodajemy posiekana czekoladę (czas 15s./obr.10) i ucieramy jeszcze 30s./obr.2
      Ubijamy na sztywno 100 ml kremówki i delikatnie łączymy z masą kawową.
      Ciemny krem wykładamy na jasny. Tort wkładamy ponownie do lodówki i schładzamy około 20 minut. Odłożony biały krem mieszamy i delikatnie wykładamy na wierzch.

      Przed podaniem tort posypac kakao.

       

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wszystko co zawiera kawe jest

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 16, 2016 at 21:13.

    Wszystko co zawiera kawe jest boskie  Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smaczny torcik.

    Zgłoszony przez IzabelaJS na marca 13, 2016 at 02:28.

    Smaczny torcik.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rzeczywiście brakuje mi

    Zgłoszony przez Nożem i widelcem na marca 30, 2015 at 14:25.

    Rzeczywiście brakuje mi informacji o ilości wody do rozpuszczenia żelatyny w proszku. Może według przepisu uniwersalnego? Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • IWONA W napisał: Przecież

    Zgłoszony przez Agn. na marca 13, 2015 at 00:35.

    IWONA W

    Przecież jest napisane 

    • 6 listków LUB 4 łyżeczki żelatyny  tmrc_emoticons.p

    Ile jest żelatyny w przepusie to ja widzę, tylko nie o to chodzi.

    Inaczej rozpuszcza się żelatynę w listkach a inaczej w proszku, poniżej jest podany tylko sposób rozpuszczanua żelatyny w listkach:

    "Listki żelatyny moczymy przez 10 minut w dużej ilości zimnej wody.Odciskamy i rozpuszczamy w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą."

    Żelatyny w proszku nie możemy rozpuścić w " dużej ilości (?) zimnej wody i potem jej odcisnąć, bo nic nam z tego nie wyjdzie stąd moje pytanie.

    Czekam dalej na odpowiedź tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przecież jest napisane  6

    Zgłoszony przez IWONA W na marca 13, 2015 at 00:23.

    Przecież jest napisane 

    • 6 listków LUB 4 łyżeczki żelatyny  tmrc_emoticons.p

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo wykwintnym deser.

    Zgłoszony przez mikulina na sierpnia 31, 2014 at 08:37.

    Bardzo wykwintnym deser. Akurat na wizytę teściowej  tmrc_emoticons.p

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda super i pewnie tak

    Zgłoszony przez smoczek na lipca 10, 2014 at 10:57.

    Wygląda super i pewnie tak samo smakuje. Dodaję do wypróbowania.Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeżeli dajemy zwykłą żelatynę

    Zgłoszony przez Agn. na lipca 10, 2014 at 06:59.

    Jeżeli dajemy zwykłą żelatynę to w jakiej ilości wody ją rozpuszczamy?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam a czy może być mąka

    Zgłoszony przez alicj@ na stycznia 16, 2014 at 16:23.

    witam a czy może być mąka pszenna zwykła? pozdrawiam tmrc_emoticons.)

     

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam jak nie mam mąki

    Zgłoszony przez alicj@ na stycznia 16, 2014 at 14:01.

    witam jak nie mam mąki bezglutenowej to mogę dac pszenną??? i wtedy w takiej samej ilości? pozdrawiam. Alicja

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Spód mi nie wyszedł ale górne

    Zgłoszony przez ishanik na stycznia 16, 2014 at 13:46.

    Spód mi nie wyszedł ale górne warstwy pychotka!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • MOJE  ULUBIONE

    Zgłoszony przez danutarak na stycznia 14, 2014 at 21:46.

    MOJE  ULUBIONE Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis interesujący. A

    Zgłoszony przez anka25 na września 4, 2013 at 08:16.

    [[wysiwyg_imageupload:1484:]]Przepis interesujący. Big Smile A kształt taki można uzyskac np. robiąc ten torcik w malych pierscieniach. Każdy pierścień to jedna porcja. Zdjęcie pierścienia obok. Big Smile

     

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • świetny przepis

    Zgłoszony przez beata_20 na sierpnia 13, 2013 at 19:26.

    świetny przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyglada rewelacyjnie i

    Zgłoszony przez Ewawis na lipca 17, 2013 at 01:08.

    Wyglada rewelacyjnie i profesjonalnie-zdjęcie zachęciło mnie do wypróbowania przepisu! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do pendzlowej. Też się nad

    Zgłoszony przez maaadiii na lipca 11, 2013 at 09:08.

    Do pendzlowej.

    Też się nad tym zastanawialam, ale moze zdjęcie pomniejszone powoduje ze obraz jest zniekształcony?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepiękny, lekkie kremy, z

    Zgłoszony przez gabi49 na czerwca 22, 2013 at 18:28.

    Przepiękny, lekkie kremy, z pewnoscia bardzo smaczny Big Smile Cooking 7 Będe piekła na jakaś uroczystość. Party

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda reczywiście

    Zgłoszony przez pendzlowa na kwietnia 5, 2011 at 23:49.

    Wygląda reczywiście znakomicie. W jaki sposób można osiągnąć taki okrągły kształ porcji?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda cudnie!!! Muszę

    Zgłoszony przez maks21 na kwietnia 5, 2011 at 13:29.

    Wygląda cudnie!!! Muszę koniecznie wypróbowaćtmrc_emoticons.-)

    Maks21

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodałam poprawki do przepisu

    Zgłoszony przez Mahalia na marca 25, 2011 at 16:55.

    Dodałam poprawki do przepisu tmrc_emoticons.) pozdrawiam 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy listki żelatyny można

    Zgłoszony przez jolica79 na marca 25, 2011 at 11:18.

    Czy listki żelatyny można zastapić zwykłą żelatyną w proszku? Jeśli tak, to jak przeliczyć ilośc płatków na wagę żelatyny w proszku?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze