3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tort Bezowy z owocami


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Dekoracje

  • 250 g malin
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 350 g truskawek
  • 1 kiwi
  • winogrono jasne kilka sztuk najlepiej małych owoców

Bita śmietana

  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 fix do ubijania śmietany
  • 250 g śmietany kremówki

Krem mascarpone

  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 500 g serka mascarpone

Podkład bezowy

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu winnego, można zastąpić sokiem z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 300 g cukru drobnoziarnistego
  • 6
    2h 35min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Krem mascarpone
  1. Do naczyniaBlokada naczynia miksującego założyć motylek, wlać śmietanę kremówkę ubijac ( 30 sekund / 3 obr.) dodać serek mascarpone i cukier puder,ubijać ( 30 sekund / 3 obr. ) do uzyskania sztywnej masy. ( warto podglądać ubijanie , bo może zdarzyć się że będzie potrzebnę więcej sekund lub mniej ).

    Kremem smarujemy jeden podkład bezowy posypujemy malą ilością owoców i układamy drugi podkład bezowy.

     

  2. Bita śmietana
  3. Do naczyniaBlokada naczynia miksującegozałożyć motylek, wlać śmietanę kremówkę ubijać ( 3 sek. / 3 obr. ) dodać fix oraz 2 łyżeczki cukru pudru, ubijać ( 30 sek. / 3 obr. ) ( warto podglądać ubijanie, bo może się zdarzyć ze będzie potrzebne mniej sekund ).

    Ubitą śmietaną smarujemy górny podkład bezowy i układamy owoce.

     

    Tort bezowy wkładamy do lodówki, wyciągamy zaraz przed krojeniem.

     

    Smacznego!

  4. Podkład bezowy
  5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Przygotować dwie blachy z papierem do pieczenia na którym można odrysować koło o średnicy ok 22 cm ( w moim przypadku odrysowałam od spodu tortownicy ).

    Do naczyniaBlokada naczynia miksującegomiksującego włożyć motylek wbić 6 białek dodać małą szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę (3-4 min/3-4 obr.)

    Zmniejszamy obroty na 3 i dodajemy małymi porcjami cukier. Piana powinna być sztywna.Na koniec dodajemy 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i 1 łyżeczkę octu winnego ( ewentualnie cytryny). Ubijamy (30 sekund/ 3 obr. ).

    Pianę białkową wylewamy na dwa wcześniej przygotowane okręgi i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Blachy układamy na środkowych półkach piekarnika.

    Bezę wypiekamy 5 min w temperaturze 180 stopni C po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy 90 min. Wyłączamy piekarnik pozostawiając beze w nim i uchylając lekko drzwiczki piekarnika na całą noc do całkowitego wystygnięcia.

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Najlepiej dodać owoce sezonowe.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Tort wyszedł perfekcyjnie

    Zgłoszony przez Aga_bs na maja 1, 2019 at 18:48.

    Tort wyszedł perfekcyjnie Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis zmieniam jedynie czas pieczenia na...

    Zgłoszony przez dzanita.pe na maja 16, 2017 at 16:42.

    Super przepistmrc_emoticons.) zmieniam jedynie czas pieczenia na mniej stopni, u mnie 160 stopni przez 15 min, a nastepnie 120 przez 1h15min.Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ja bezę ubijam wg książki,

    Zgłoszony przez Giotta na lipca 21, 2016 at 22:15.

    ja bezę ubijam wg książki, czyli obroty stałe 3,5 i czas ubijania - 4 minuty, można dodać minutę przy większej ilości bialek . Naczynie i motylek muszą być idealnie czyste i suche. Białka powinny być schłodzone. Zawsze wychodzi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja od zawsze mam problem.z

    Zgłoszony przez nuna80 na lipca 21, 2016 at 21:23.

    Ja od zawsze mam problem.z beza wychodzi mi co trzecia tmrc_emoticons.-(

    a ze ten przepis ma tyle  pozytywnych komentarzy,wiec chyba podejme ostatnia probe.

    Mam tylko pytanie najpierw ubijam 3-4min a potem zmiejszam obroty i dalej ubijam ale jak dlugo???zeby bialka sie nie przebily bo beda wodniste

    Dziekuje za pomoc

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Znalazlam problem. Mam za

    Zgłoszony przez trabeczka na lipca 19, 2016 at 19:49.

    Znalazlam problem. Mam za mocny piekarnik. Najpierw robie na 160 a potem na 130 i wychodzi idealny tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niebiański torcik Torcik

    Zgłoszony przez Giotta na lipca 19, 2016 at 09:48.

    [[wysiwyg_imageupload:2687:]]

    Torcik wyszedł pyszny. Jedynie co zmieniłam- zrobiłam bitą śmietanę z 600 ml kremówki 30 %.

    250ml to zdecydowanie za mało. I dodałam proporcjonalnie więcej cukru. Do masy z mascarpone również dodałam więcej cukru pudru-na oko. Próbowałam w trakcie mieszania. Bezę warto wypiec dzień wcześniej. Fix do bitej śmietany jest bardzo ważny ponieważ dzięki niemu ubita śmietana nie podchodzi wodą.

    Mniam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna

    Zgłoszony przez Chanelka na lipca 17, 2016 at 18:12.

    [[wysiwyg_imageupload:2684:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A mi nie wyszla bez o końca.

    Zgłoszony przez trabeczka na maja 15, 2016 at 19:07.

    A mi nie wyszla bez o końca. W niektórych miejscach była ciagnaca. Chyba mam za mocny piekarnik, bo była już dość mocno upieczony przez co te ciemne miejsca robiły się gorzkie. Nie wiem co mi poszło nie tak.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam.Pyszny

    Zgłoszony przez Sylwka na maja 13, 2016 at 23:14.

    Polecam.Pyszny tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze