3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tort ajerkoniakowy


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

  • 130 g MT ajerkoniaku, przepis w książce podstawowej
  • 50 g wody, ciepłej
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • Krem:
  • 150 g płatków migdałowych
  • 200 g dżemu wiśniowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • Biszkopt:
  • 500 g śmietany 30%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Trudny
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Biszkopt: Na noże w naczyniu misującym założyć motylek.
    2. Białka oddzielić od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3.
    3. Dodać żółtka i cukier, ubić 2 min/obr. 3.
    4. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać 20 s/obr. 2.
    5. Ciasto przelać do dwóch natłuszczonych tortownic o różnych średnicach, najlepiej 20 i 30 cm, piec 15-20 min.
    Krem:
    1. Rozpuścić żelatynę w ciepłej wodzie, wymieszać z ajerkoniakiem.
    2. Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
    3. Wlać schłodzoną śmietanę, ubić około 1 min/obr. 3, po chwili dodać cukier wanilinowy.
    4. Dodać ajerkoniak z żelatyną, wymieszać 10 s/obr. 1 (jeśli krem jest zbyt rzadki, wstawić go na 20 min do lodówki).
    5.  
    6. Przygotowanie tortu:
    7. Większy płat biszkoptu posmarować dżemem, następnie kremem, przykryć mniejszym płatem i powtórzyć czynność, posmarować boki kremem, na górnej części z pozostałego kremu uformować kopiec.
    8. Całość obsypać płatkami migdałowymi.
    9. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz