Tu jesteś:
4
Składniki
12 porcja/porcje/porcji
- 130 g MT ajerkoniaku, przepis w książce podstawowej
- 50 g wody, ciepłej
- 4 łyżeczki żelatyny
- Krem:
- 150 g płatków migdałowych
- 200 g dżemu wiśniowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 5 jajek
- Biszkopt:
- 500 g śmietany 30%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
-
6
1h 0min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Trudny
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Biszkopt: Na noże w naczyniu misującym założyć motylek.
- Białka oddzielić od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3.
- Dodać żółtka i cukier, ubić 2 min/obr. 3.
- Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać 20 s/obr. 2.
- Ciasto przelać do dwóch natłuszczonych tortownic o różnych średnicach, najlepiej 20 i 30 cm, piec 15-20 min.
- Rozpuścić żelatynę w ciepłej wodzie, wymieszać z ajerkoniakiem.
- Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
- Wlać schłodzoną śmietanę, ubić około 1 min/obr. 3, po chwili dodać cukier wanilinowy.
- Dodać ajerkoniak z żelatyną, wymieszać 10 s/obr. 1 (jeśli krem jest zbyt rzadki, wstawić go na 20 min do lodówki).
- Przygotowanie tortu:
- Większy płat biszkoptu posmarować dżemem, następnie kremem, przykryć mniejszym płatem i powtórzyć czynność, posmarować boki kremem, na górnej części z pozostałego kremu uformować kopiec.
- Całość obsypać płatkami migdałowymi.
- Wstawić do lodówki na kilka godzin.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzMoże być
Może być
tak to prawda jest
tak to prawda jest rewelacyjny
Robiłam ten torcik ostatnio
Robiłam ten torcik ostatnio dla Babci na urodzinki, wyszedł pyszny i wszystkim bardzo smakował polecam
Pyszności torcik wyglada
Pyszności torcik wyglada rewelacyjnie warto go zrobić może na Mikolajki 6 grudnia koniecznie zrobię - uwielbiam ajerkoniak
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję