3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tort śmietankowo-kawowy


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

krem

  • 600 g śmietany kremówki 30-36%
  • 2 łyżeczek żelatyny
  • 50 g wody

biszkopt

  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • 240 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 8 jajek

poncz

  • 200 g gorącej wody
  • 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 6
    5h 30min
    Czas całkowity 5h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    biszkopt
  1. Biszkopt przyrządzamy wg przepisu na biszkopt podstawowy z Kulinarne ABC na nośniku do TM5- podwójną porcję. Po wyjęciu z piekarnika czekamy do całkowitego wystygniecia. Przekrajamy na 3 równe części. 

    Nasączyc wcześniej przygotowanym pączem z kawy.

  2. Bita śmietana
  3. Rozpuścić łyżeczkę żelatyny w pół filiżanki gorącej wody. Zostawić do ostygniecia. Żelatyna nie może być gorąca, kiedy bedziemy wlewac do bitej śmietany.

    Założyć motylek na noże. Wlewamy 600g  schłodzonej śmietany 30% ,ubijamy czas ok. 1.30-2 min./ obroty 4 . Czas zależny od jakości śmietany. Po około 1.30 dodac filiżankę cukru pudru. Musi ubić sie na sztywno. Uważać aby nie zrobilo sie maslo!!!!.

    Dodac wczesniej rozpuszczona żelatyne. Wymieszać  delikatnie ręcznie. 

     

  4. Przekładamy  krążki biszkoptu bitą śmietaną.  Wierzch smarujemy również kremem, ozdabiamy. Można posypać wcześniej rozdrobniona czekolada z TM5.

    Wstawic do lodówki na okolo 2-3 godz. Krem musi się ściąć. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Krem można zrobić wg swego uznania i gustu smakowego. Jeśli chcemy krem kokosowy to dodajemy przy mieszaniu wiórki kokosowe.

Krem czekoladowy- przed dodaniem śmietany kremówki, rozpuszczamy 200g czekolady gorzkiej, a biszkopt nasaczamy wtedy ponczem jasnym, np cytrynowym


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Jeżeli chodzi o uwagi

    Zgłoszony przez marta.tujek na lutego 27, 2016 at 16:03.

    Jeżeli chodzi o uwagi techniczne dotyczące przepisu to w składnikach na krem nie ma podanego cukru pudru. Są zaś wypisane 2 łyżeczki żelatyny i 50 g wody, a w sposobie przygotwane jest jedna łyżeczka i aż pół szklanki wody. Jeżeli chodzi o biszkopt to wydłużyłam czas pieczenia do 35 min z powodu podwójnej porcji.

    Sam tort jest śliczny i pyszny. Bardzo łatwy w wykonaniu, Polecam! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny torcik

    Zgłoszony przez weronika1607 na lutego 19, 2016 at 16:23.

    Pyszny torcik

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze