3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Torcik urodzinowy z żelkami


Wydrukuj:
4

Składniki

15 porcja/porcje/porcji

  • Biszkopt:
  • składniki i wykonanie z przepisu "Tort gruszkowy" - str. 50
  • Dekoracja:
  • 300 g śmietany 30%, chłodnej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 20 g wody, ciepłej
  • 1 opakowanie żelków (100 g)
  • 1 opakowanie galaretki, jasnej
  • 420 g wody
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Trudny
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Biszkopt przekroić w poziomie na dwa płaty, dolny włożyć do tortownicy (w której był pieczony), drugi szczelnie zawinąć w folię i odłożyć.
    2. Żelatynę rozpuścić w wodzie.
    3. Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
    4. Wlać śmietanę, ubić 40 s/obr. 3.
    5. Dodać rozpuszczoną żelatynę i 1/3 opakowania żelków, wymieszać 10 s/obr. 2.
    6. Zdjąć motylek.
    7. Bitą śmietanę wyłożyć na biszkopt w tortownicy, umyć naczynie miksujące.
    8. Do naczynia miksującego wlać wodę, wsypać galaretkę, podgrzać 5 min/obr. 3, odstawić do ostygnięcia.
    9. Pozostałe żelki wyłożyć na śmietanę.
    10. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na górę tortu. Tort odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • super tort   wyszedl wg

    Zgłoszony przez malwi25 na marca 4, 2016 at 00:18.

    super tort  tmrc_emoticons.)  wyszedl wg przepisu polecam dla dzieci ktore uwielbiaja zelki  Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z przykrością stwierdzam, ze

    Zgłoszony przez gardynska na kwietnia 8, 2013 at 08:49.

    Z przykrością stwierdzam, ze ten przepis to porażka. Niedopracowany. Ktoś zapomnial o cukrze do bitej smietany. Jest bez smaku. Poza tym rozkoic biszkopt i odłozyc, w jakim celu odłozyc? Nie lepiej zrobic mniejszy biszkopt? Zrobilam podobny tort po swojemu (niestety musialam wyrzucic skladniki na masę, bo sie nie nadawaly, przygotowane wg tego przepisu). Szkoda.. bo pomysl fajny.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze