Składniki
12 porcja/porcje/porcji
dodatkowo
- 50 gramów ciasteczek oreo
polewa czekoladowa
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 0,150 litra śmietanki 30%
- 0,200 litra Czekolady gorzkiej
masa orzechowa
- 350 gramów masła orzechowego, użyłam 250 g masła orzechowego przygotowanego w TM i tez jest OK
- 0,250 litra śmietanki 30% (zimnej)
- 150 gramów cukru pudru z TM
- 160 gramów masła
spód
- 70 gramów masła
- 300 gramów ciastek oreo
-
6
30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć ciastka i masło i zmiksować na gładką masę 15s/obr. 10. Wyłożyć na spód formy na tartę o średnicy 25 - 27 cm. Mocno uklepać spód i docisnąć ciasteczka do boków formy.
Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 20s/obr.10
założyć motylek. Dodać masło, wymieszać 3min/obr.3
przez otwór w pokrywie dodawać po łyżeczce masła orzechowego i mieszać przez 1-2 minuty
wląć śmietankę i ubijać jeszcze przez ok. 2 minuty aż powstanie puszysty i gęsty krem. Wyłożyć na spód, wstawić na około godzinę do lodówki.
Do czystego nacyznia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10s/obr.8. czekladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać śmietanę, wymieszać 2min/50st/obr.3. Odstawić do ostygnięcia
Wyjąć tartę z lodówki, na środku ułożyć pokruszone odłożone ciasteczka. Wylać gęstniejącą polewę i wstawić z powrotem do lodówki na ok. 1-2 godziny do czasu aż polewa stężeje.
Spód
masa orzechowa
polewa czekoladowa
Dodatkowo
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Smacznego!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzuwielbiam tarty na spodzie
uwielbiam tarty na spodzie oreo i masło orzechowe, do ciasteczek zamiast zwykłego masla dodaje tez masło orzechowe