3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tarta gruszkowa


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Tarta gruszkowa

  • 250 g ciasta na tartę, (można przygotować samodzielnie lub kupić gotowe; u mnie gotowe, ø 30 cm)
  • 1 słoiki gruszek w zalewie
  • 3 jajka
  • 180 g śmietany 30%
  • 20 g zalewy z gruszek, (ok. 2 łyżki)
  • 50 g cukru
  • 25 g margaryny lub masła
  • 1 płaskiej łyżeczki błonnika jabłkowego, (opcjonalnie)
  • 1 szczypty mielonego cynamonu
  • 1 szczypty soli
5

Przygotowanie

    Tarta gruszkowa
  1. 1. Włączamy piekarnik, aby rozgrzał się do temperatury 180°C (grzanie góra i dół). 

     

    2. Natłuszamy naczynie na tartę o średnicy ok. 30 cm. Układamy na nim ciasto na tartę zostawiając nadwyżkę ciasta (zawiniemy są tuż przed samym wstawieniem do piekarnika). 

     

    3. Do naczynia rozbijamy jajka i dodajemy szczyptę soli. Mieszamy - ok. 30 sek. / obr. 5. 

     

    4. Dodajemy śmietanę, zalewę z gruszek, margarynę, cukier i błonnik jabłkowy, a następnie mieszamy - 30 sek. / obr. 4. 

     

    5. Taką mieszankę wylewamy na przygotowaną wcześniej ciasto w naczyniu na tartę. 

     

    6. Na tarcie umieszaczamy odsączone gruszki z zalewy i posypujemy szczyptą cynamonu. 

     

    7. Na koniec zawijamy końcówki ciasta tak, aby nie wystawały poza naczynie.

     

    8. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 40-45 minut.

     

    9. Po wyjęciu z piekarnika należy poczekać, aż tarta się ostudzi.

     

    SMACZNEGO tmrc_emoticons.) 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Gruszki można dodać dość dowolne:

- w syropie

- w zalewie octowej

- świeże, obrane, pokrojone na kawałki

 

Ja najbardziej lubię te z zalewy, robione przez moją babcię tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • To taki trochę sekretny

    Zgłoszony przez ajcyrtap na stycznia 24, 2015 at 19:58.

    To taki trochę sekretny przepis babci, ale jak u niej będę - wszystkiego się dowiem tmrc_emoticons.;) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A mozna prosić przepis na te

    Zgłoszony przez Agn. na stycznia 13, 2015 at 08:21.

    A mozna prosić przepis na te babcine gruszki w zalewie? tmrc_emoticons.)

    Nigdy nie robiłam, więc chetnie spróbuję, skoro to sprawdzony i dobry przepis.

    Z góry dzięki!

    Pozdrawiam,

    Agnieszka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze