3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szybko znikająca szarlotka cynamonowa.


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 1 opakowania cukier waniliowy, lub wykonany w TM
  • 100 g wody
  • 300 g mąka pszenna
  • 1 szczypta soli
  • 150 g masła, ewentualnie margaryna np. Kasia

Nadzienie

  • 800 g jabłek, bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 30 g cukru brązowego
  • cynamon, ilość wg uznania w zależności jak mocno cynamonowe lubimy

Kruszonka

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła, ewentualnie margaryny np Kasia
  • 50 g cukru
5

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. Ciasto

    Rozgrzać piekarnik do 200 stopni

    Do Blokada naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wymieszać 30s/obr. 4, mieszać kolejne 15s/Obroty wsteczne/obr. 2 aż ciasto odejdzie od noży.

    Formę do tarty wykleić dokładnie ciastem, łącznie z bokami.

    Odstawić na bok.

     

    Kruszonka

    wszystkie składniki umieścić w Blokada naczynia miksującego, wymieszać 10-15 s/obr. 6

     

    Nadzienie

    jabłka, cukier i cynamon umieścić w Blokada naczynia miksującego

    wymieszać na obr 3-3,5 (czas uzależniony od tego jak mocno chcemy mieć posiekane jabłka).

    Powstałą masę wyłożyć na ciasto, wyrównać.

    Na wierzch posypać kruszonkę.

    Pieczenie ok 30-35 minut w 200 stopniach

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Można dodać też np mielone orzechy laskowe.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Generalnnie wyszła pyszna, tylko jedna uwaga -...

    Zgłoszony przez Ewa1970 na listopada 4, 2018 at 20:15.

    Generalnnie wyszła pyszna, tylko jedna uwaga - spód dobrze będzie podpiec albo nawet upiec i dopiero na niego kłaść można jabłka i kruszonkę, inaczej zrobi się zakalec na samej spodniej warstwie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To jest ciasto jak na tartę także lepiej...

    Zgłoszony przez Ilondar na września 28, 2018 at 10:30.

    To jest ciasto jak na tartę także lepiej najpierw podpiec spód, następnie położyć rozkruszone biszkopty i jabłka (najlepiej boskopy lub renety bo mają mało wody) Smile pyszna z lodami. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniała szarlotka

    Zgłoszony przez Kasia024 na grudnia 19, 2016 at 09:16.

    Wspaniała szarlotka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy ktoś może poradzić czemu

    Zgłoszony przez eszka na października 6, 2016 at 20:56.

    Czy ktoś może poradzić czemu z ciasta wyszedł mi totalny zakalec?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelka! Zajadamy się z Mężem

    Zgłoszony przez Mikusia na września 22, 2016 at 07:00.

    Rewelka! Zajadamy się z Mężem od wczoraj, ale chyba najlepiej smakuje na ciepło.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super przepis   

    Zgłoszony przez Roka na kwietnia 6, 2016 at 12:46.

    super przepis  tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • szarlotka super, polecam

    Zgłoszony przez ola12315 na stycznia 3, 2016 at 19:23.

    szarlotka super, polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Może trzeba podpiec samo

    Zgłoszony przez Psotka69 na października 31, 2015 at 16:56.

    Może trzeba podpiec samo ciasto przed dodaniem jabłek  tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety trzykrotnie ciasto

    Zgłoszony przez Savicz na października 31, 2015 at 14:54.

    Niestety trzykrotnie ciasto podkładowe jest kompletnym zakalcem pomimo przestrzegania przepisu. Odradzam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam dwa razy i ciasto

    Zgłoszony przez Marta2015 na października 23, 2015 at 19:50.

    Robiłam dwa razy i ciasto wyszlo "zakalec" dlaczego? zrobilam wczoraj to ciasto i dzisiaj ciezko bylo je pokroić (tak twarde) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha

    Zgłoszony przez katka1902 na października 4, 2015 at 12:42.

    Pycha tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam cynamon i jabłka

    Zgłoszony przez Limonka na lipca 29, 2015 at 11:14.

    Uwielbiam cynamon i jabłka tmrc_emoticons.) Szarlotka niebo w "gębie" tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja mam taką silikonową formę

    Zgłoszony przez Kaskasto na maja 4, 2015 at 13:25.

    Ja mam taką silikonową formę ona ma ok 24-25 cm średnicy tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie ma proszku to ciasto

    Zgłoszony przez Kaskasto na maja 4, 2015 at 13:25.

    Nie ma proszku tmrc_emoticons.;) to ciasto kruche jak do tarty ... ono nie rośnie tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Agnieszko ja piekłam w

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na maja 4, 2015 at 12:27.

    Love Agnieszko ja piekłam w tortownicy o średnicy 24cm Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moniko, ciasto jest bez jajek

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na maja 4, 2015 at 12:23.

    Moniko, ciasto jest bez jajek i proszku do pieczenia tmrc_emoticons.) Pychotka, można jeść na ciepło i zimno Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy w ciescie nie ma proszku

    Zgłoszony przez Monika Wójcik na maja 4, 2015 at 11:22.

    czy w ciescie nie ma proszku do pieczenia?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na jakiej średnicy formę do

    Zgłoszony przez Agn. na maja 3, 2015 at 08:06.

    Na jakiej średnicy formę do tarty są te proporcje? tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że smakuje wam ta

    Zgłoszony przez Kaskasto na marca 30, 2015 at 22:36.

    Cieszę się, że smakuje wam ta szarlotka ... Pozdrawiam tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szarlotkę szybko się robi i

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 30, 2015 at 16:43.

    Szarlotkę szybko się robi i szybko znika tmrc_emoticons.;) Dziękuję za przepis i pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam szarlotki, az mi

    Zgłoszony przez Gabriela75 na marca 30, 2015 at 13:10.

    Uwielbiam szarlotki, az mi ślinka cieknie  Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze