Składniki
- 250 gramów cukru
- 200 gramów miekkiego masla lub margaryny
- 200 gramów mąki
- 100 gramów mąki ziemniaczanej
- 3 jajka kurze, male
- 100 gramów mleka o temp. pokojowej
- 1/2 torebki proszku do pieczenia (torebka 16g)
- 2 duze gruszki, pokrojone na plastry
- 2 minimalne szczypty soli
- cukier waniliowy
- 50 gramów orzechòw laskowych grubo zmielonych
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wkladamy cukier i margaryne: 20sek / obr 5. Ustawiamy na obr 4, wrzucamy przez otwòr jajka, po jednym, nastepnie wlewamy mleko, caly czas na obr 4. Miksujemy wszystko: 10sek / obr 5. Dodajemy maki, sòl, proszek: 30sek / obr 5. Na tortownice ( natluszczona i opròszona maka), wylewamy polowe ciasta. Ukladamy 1 gruszke pokrojona na plastry. Wylewamy na wierzch 2° polowe ciasta, na to 2° gruszke w plastrach, posypujemy wszystko grubo zmielonymi orzechami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku: 180° / ok. 40min ( sprawdzic patyczkiem).
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzProsty. Bardzo smaczny. Robiłam już trzykrotnie....
Prosty. Bardzo smaczny. Robiłam już trzykrotnie. Dzięki za przepis
Początek opisu przygotowania nieco haotyczny ...
Początek opisu przygotowania nieco haotyczny Pogubiłam się przy wbijaniu jajek i wlewaniu mleka przez otwór bo nie podano czasu Pewnie ustawiłam za długi, bo masło mi się ścięło Jeszcze się zastanawiałam skąd taka duża ilość proszku do pieczenia ? Aż pół opakowania ? Nie można dać mniej ? Ciasto póki co w piekarniku, jestem ciekawa czy wyjdzie ...
Melduję, że wyszło i było pyszne, mimo ściętego masła, mniejszej ilości proszku do pieczenia i braku mąki ziemniaczanej, którą wogóle przeoczyłam Polecam więc, choć opis moim zdaniem do poprawki
Bardzo dobre, wilgotne, polecam
Bardzo dobre, wilgotne, polecam
Pyszniutkie ciacho! Znakomity
Pyszniutkie ciacho!
Znakomity maślany smak, myślę, że na stałe u nas zagości. Znika w mgnieniu oka pozdrawiam
Przepis łatwy, szybki, ciasto
Przepis łatwy, szybki, ciasto pyszne.
Zrobiłam wszystko jak w przepisie, ale zapomniałam o dodaniu cukru wanilinowego, więc wzięłam "Cukier cynamonowy" i posypałam wierzch ciasta zamiast orzechów. Wszystkim bardzo smakowało. Wierzch był chrupiący i ciemniejszy (nie przypalony), a środek miękki, puszysty i maślany.
Piekłam o 15 minut dłużej, na ten dodatkowy czas ustawiłam tylko dolne pieczenie.
Dodaj proszę w instrukcji
Dodaj proszę w instrukcji kiedy dodać cukier wanilinowy - jest na liście składników, ale czy trzeba go dodać razem z cukrem, czy razem z proszkiem do pieczenia?
ciasto wyszlo bardzo dobre
ciasto wyszlo bardzo dobre ale 40 min w przypadku mojego piekarnika to bylo stanowczo za malo ;(
moje w piekarniku az jestem
moje w piekarniku az jestem ciekawa
Buziaczki Magi :bigsmile:
Buziaczki Magi
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Super pomysł na szybkie
Super pomysł na szybkie ciacho dodaje do wypróbowania pozdrawiam i przesyłam buziaki
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Nie ma sprawy Grazynko
Nie ma sprawy Grazynko
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Vercia przepis wykorzystam po
Vercia przepis wykorzystam po świetach Pozdrawiam