3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik ze skórką z cytryny


Wydrukuj:
4

Składniki

24 porcja/porcje/porcji

Masa serowa

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 1 fix do sernika
  • 300 g cukru
  • 1500 g twarogu mielonego
  • 1 cytryna, (sok i skórka)
  • 1 cukier waniliowy

Ciasto

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%, (kopiaste)
  • 150 g cukru
  • 500 g mąki typ 450
  • 150 g margaryna Kasia, lub zwykła (miękka)
  • 2 jajka
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Do Blokada naczynia miksującego dajemy cukier,jajka i margarynę, miksujemy 30s./obr.5. Dodajemy resztę składników (oprócz cukru pudru), wyrabiamy 2min/Ciasto.Wykładamy formę do pieczenia folią aluminiową lub pergaminem, i z 2/3 części ciasta wygniatamy na blaszce spód, podsypując mąką dla ułatwienia.

  2. Pozostałą część ciasta (1/3) przekładamy do woreczka i wkładamy do zamrażarki.

  3. Masa serowa
  4. Do umytego i osuszonego Blokada naczynia miksującego dajemy startą skórkę z cytryny i cukier, miksujemy 20s/obr.10. Następnie dodajemy jajka i sok z cytryny, miksujemy 1min/obr.3,5. Dodajemy resztę składników, miksujemy 30s/obr.5.

  5. Przelewamy masę na ciasto.Wyciągamy pozostałą część ciasta z zamrażarnika (powinno być schłodzone,a nie zamrożone) i układamy rwane plasterki ciasta na masie serowej. Pieczemy 1 godzinę przy termoobiegu w 180 stopniach. Jeśli góra zacznie się przypalać, przykrywamy pergaminem.

  6. Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem

    Smacznego !

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Masa serowa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.Ja używam twarogu z wiaderka kupionego w Lidlu Jeśli wyjdzie rzadsza, proszę się nie przejmować, wylać masę na ciasto, zapiec przez 15-20 min. i po tym czasie dopiero układać plasterki ciasta, a następnie kontynuować pieczenie.Ja piekłam w formie 35cmx45cm, na mniejszej będzie wyższe.

Polecam jeszcze szybką wersję z herbatnikami zamiast ciasta.Wykładamy na blaszcze jedną warstwę herbatników, smarujemy cienką warstwą przygotowaną masą serową.Kładziemy drugą warstwę herbatników i wylewamy pozostałą część masy serowej.Pieczemy bez posypki.Potem możemy polać polewą czekoladową.Po upieczeniu wogóle nie widać, że spód jest z herbatników.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dodałam do przetestowania, wygląda apetycznie......

    Zgłoszony przez jolaskobejko na grudnia 9, 2017 at 18:39.

    Dodałam do przetestowania, wygląda apetycznie... a wersja z herbatnikami może okazać się atutem tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze