3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik z puszystą masą baaardzo czekoladową


Wydrukuj:
4

Składniki

Masa serowa

  • 500 g sera białego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 białka jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru, opcjonalnie gdy ktoś lubi słodkie wypieki

Masa śmietanowa

  • 200 g śmietany 18%, kwaśnej
  • 30 g cukru

Mus czekoladowy

  • 100 ml śmietany 30%
  • 100 g cukru
  • 2 jajka, + 2 żółtka z masy serowej
  • 50 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kakao
  • 6
    55min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Masa serowa i śmietanowa
  1. włączyc piekarnik na 180 stopni


    wszystkie składniki z masy serowej mieszamy około 1 minutę obr.6 przy pomocy kopystki pilnując, żeby składniki dobrze się wymieszały i nie zostały na brzegach


    masę wylewamy do przygotowanej formy i pieczemy 30-35 minut aż masa będzie zastygnięta


    w mięczyczasie mieszamy wszystkie składniki z masy śmietanowej czas1 minuta obr. 3  i wylewamy na upieczoną masę serową i pieczemy jeszcze 10 minut


    studzimy

  2. Mus czekoladowy
  3. 30g cukru, śmietanę, wszystkie żółtka (4 sztuki) mieszamy  temp. 70 stopni obr. 4 czas 1min. 30 sek.


    masa powinna zgęstniec


    dodajemy kakao, połamaną czekoladę i masło, mieszamy czas 1 min. 30 sek temp. 60stopni obr. 4


    masa powinna uzyskac jednolitą konsystencję


    osobno ubijamy na sztywno pozostałe 2 białka z 70 gramami cukru


    na koniec delikatnie do białek dodajemy masę czekoladową i całośc wylewamy na wystudzone ciasto

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

po wylaniu musu czekoladowego ciasto wstawiamy do lodówki na 4 godziny,


ponoc ciasto zyskuje na walorach smakowych im dłużej jest w lodówce, ale my jeszcze tego nie sprawdziliśmy tmrc_emoticons.;)


smacznego tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Niestety, spodziewałam się lekkiego sernika z...

    Zgłoszony przez Netka na kwietnia 18, 2017 at 09:38.

    Niestety, spodziewałam się lekkiego sernika z puszystym czekoladowym wierzchem, a ten sernik należy jednak do tych twardych tmrc_emoticons.( Poza tym czekoladową warstwę trudno nazwać musem - mi wyszła zwykła czekoladowa masa tmrc_emoticons.( Ogólnie byłam zawiedziona tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na jaką to jest brytfankę?

    Zgłoszony przez Soniando na stycznia 28, 2015 at 10:25.

    Na jaką to jest brytfankę?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czekoladowa masa gęstnieje po

    Zgłoszony przez Efcia na maja 2, 2012 at 17:42.

    czekoladowa masa gęstnieje po dwóch dniach, ale kto by tam czekał tmrc_emoticons.;)   Cooking 7

    Efcia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wczoraj zrobiliśmy,coś

    Zgłoszony przez dzidektrbn na kwietnia 22, 2012 at 12:58.

    wczoraj zrobiliśmy,coś fantastycznego!  Love dodam tylko,że pierwsza masa na mus czekoladowy za nic nie chciała zgęstnieć,ale to nic nie szkodzi,zgęstniało po zmieszaniu wszystkiego  tmrc_emoticons.) polecamy!!!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobiłem ..... no i

    Zgłoszony przez danjas@poczta.fm na lutego 9, 2012 at 22:11.

    zrobiłem ..... no i stwierdzam, że sernik jest przepyszny!!!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • danjas@poczta.fm

    Zgłoszony przez Efcia na lutego 5, 2012 at 21:44.

    danjas@poczta.fm

    mhmmm... wygląda pysznie, mam pytanie czy foremkę wykładac papierem czy może lepiej natłuścic?

    to zależy od rodzaju foremki, ja w okrągłej wykładam dno papierem a potem obkrawam boki nożem

    Efcia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mhmmm... wygląda pysznie, mam

    Zgłoszony przez danjas@poczta.fm na lutego 2, 2012 at 16:53.

    mhmmm... wygląda pysznie, mam pytanie czy foremkę wykładac papierem czy może lepiej natłuścic?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • motylka używam tylko do

    Zgłoszony przez Efcia na lutego 1, 2012 at 09:35.

    motylka używam tylko do białek tmrc_emoticons.)

    Efcia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda apetycznie,karnawał

    Zgłoszony przez MałgorzataKurowska na stycznia 30, 2012 at 11:36.

    Wygląda apetycznie,karnawał trwa  więc zechcę wypróbować tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda apetycznie,karnawał

    Zgłoszony przez MałgorzataKurowska na stycznia 30, 2012 at 11:36.

    Wygląda apetycznie,karnawał trwa  więc zechcę wypróbować tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis. rewelacja

    Zgłoszony przez Asi K na stycznia 30, 2012 at 10:58.

    Super przepis. rewelacja tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto wygląda bajecznie,

    Zgłoszony przez xxkasiekkxx na stycznia 28, 2012 at 22:16.

    ciasto wygląda bajecznie, chciałam tylko zapytać czy do ubicia masy śmietanowej i musu czekoladowego używa się motylka?


    pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    xxkasiekkxx

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze