Składniki
12 porcja/porcje/porcji
Polewa
- 70 gramów masła
- 120 gramów orzechów włoskich
- 70 gramów cukru
- 120 gramów śmietany 30%
Masa serowa
- 150 gramów cukru
- 1000 gramów twarogu
- 60 gramów mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczek cynamonu
- 5 jajek
- 300 gramów dyni
Kruchy spód
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 żółtko
- 50 gramów cukru
- 70 gramów masła
- 130 gramów mąki pszennej
-
6
77h 0min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Skłądniki umieszczamy w naczyniu miksującym i wyrabiamy 1min./ obr3.
Ciasto zagnaitamy w kulę i wkładamy na godzinę do lodówki
1. W naczyniu miksującym umieszczamy dynię pokrojoną na kawałki i rozdrabniamy 5s./ obr.5.
2. Nastepnie dusimy 5min./ 100 stopni/ obr.1
3. Przekładamy do innego naczynia.
4. Do naczynia wyspujemy cukier, cynamon, mąkę ziemniaczaną, wbijamy jajka.
5. Ubijamy 4min./ obr.4.
6. Po 2 min dalej ubijając dodajemy twaród a na sam koniec dynię.
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
2. Tortownicę o średnicy ok 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej kruchy spód. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut.
3. Na upieczony spód wylewamy masę serową.
4. Na dole piekawnika ustawiamy naczynie żarodporne z gorącą wodą .
5. Do piekarnika wstawiamy sernik i pieczemy 75 minut w 160 stopniach.
1. Masł ooraz cukier rozpuszczamy w naczyniu miksującym 3 min/ 70 stopni/ obr 1.
2. Dodajemy połamane orzechy oraz wlewamy śmietanę
3. MIeszamy całość 1 min/ 70 st./ obr.1
4. Upieczony sernik wyjąć na chwilęz piekarnika, polać polewą i zapiekać jeszcze 5 min 160 stopni.
5 Po wystygnięciu sernik wstawicna noc do lodówki.
Kruchy spód
Masa serowo- dyniowa
Przygotowanie
Przygotowanie polewy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzczy bez dyni wyjdzie mi taki
czy bez dyni wyjdzie mi taki piękny ?
Bardzo dobry. Jedyne co to
Bardzo dobry. Jedyne co to łączyłam ser na większych obrotach ponieważ wolę taką delikatniejszą strukturę ciasta.
sernik baaardzo dobry, a
sernik baaardzo dobry, a orzeszki w polewie...smakowe polecam, polecam, polecam!
Zrobiony-zjedzony. świetny i
Zrobiony-zjedzony. świetny i prosty
Rewelacja ! Na długi weekend
Rewelacja ! Na długi weekend akurat
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Ups, dzięki za zwrócenie
Ups, dzięki za zwrócenie uwagi, już poprawiłem
ale nie piekłam 75 godzin
ale nie piekłam 75 godzin
Sernik pyszny, ale posiadam
Sernik pyszny, ale posiadam TM31 i musiałam zmniejszyć składniki na masę serową ( TM31 nie radził sobie Przepis polecam
Bardzo ciekawy i oryginalny
Bardzo ciekawy i oryginalny pomysł na sernik dodałam do kolekcji i niebawem wypróbuję.
Super. Dodałem do swojej
Super. Dodałem do swojej kolekcji.
Sernik rewelacyjny, naprawdę
Sernik rewelacyjny, naprawdę polecam.Ja z braku składników na polewę zrobiłam z samą polewą czekoladową, mniam!