3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik z dynią i orzechami


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Polewa

  • 70 gramów masła
  • 120 gramów orzechów włoskich
  • 70 gramów cukru
  • 120 gramów śmietany 30%

Masa serowa

  • 150 gramów cukru
  • 1000 gramów twarogu
  • 60 gramów mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczek cynamonu
  • 5 jajek
  • 300 gramów dyni

Kruchy spód

  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 żółtko
  • 50 gramów cukru
  • 70 gramów masła
  • 130 gramów mąki pszennej
  • 6
    77h 0min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Kruchy spód
  1. Skłądniki umieszczamy w naczyniu miksującym  i wyrabiamy 1min./ obr3.

    Ciasto zagnaitamy w kulę i wkładamy na godzinę do lodówki

  2. Masa serowo- dyniowa
  3. 1. W naczyniu miksującym umieszczamy dynię pokrojoną na kawałki i rozdrabniamy 5s./ obr.5.

    2. Nastepnie dusimy 5min./ 100 stopni/ obr.1

    3. Przekładamy do innego naczynia.

     

    4. Do naczynia wyspujemy cukier, cynamon, mąkę ziemniaczaną, wbijamy jajka.

    5. Ubijamy 4min./ obr.4.

    6. Po 2 min dalej ubijając dodajemy twaród a na sam koniec dynię.

     

     

     

  4. Przygotowanie
  5. 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

    2. Tortownicę o średnicy ok 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej kruchy spód. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut.

    3. Na upieczony spód wylewamy masę serową.

    4. Na dole piekawnika ustawiamy naczynie żarodporne z gorącą wodą .

    5. Do piekarnika wstawiamy sernik i pieczemy 75 minut w 160 stopniach.

  6. Przygotowanie polewy
  7. 1. Masł ooraz cukier rozpuszczamy w naczyniu miksującym 3 min/ 70 stopni/ obr 1.

    2. Dodajemy połamane orzechy oraz wlewamy śmietanę

    3. MIeszamy całość 1 min/ 70 st./ obr.1

     

    4. Upieczony sernik wyjąć na chwilęz piekarnika, polać polewą i zapiekać jeszcze 5 min 160 stopni.

    5 Po wystygnięciu sernik wstawicna noc do lodówki. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • czy bez dyni wyjdzie mi taki

    Zgłoszony przez BOGUSIA_T na lipca 23, 2016 at 20:17.

    czy bez dyni wyjdzie mi taki piękny ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry. Jedyne co to

    Zgłoszony przez Szpeja na września 7, 2015 at 09:07.

    Bardzo dobry. Jedyne co to łączyłam ser na większych obrotach ponieważ wolę taką delikatniejszą strukturę ciasta.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • sernik baaardzo dobry, a

    Zgłoszony przez emetka na listopada 21, 2014 at 18:11.

    sernik baaardzo dobry, a orzeszki w polewie...smakowe tmrc_emoticons.;) polecam, polecam, polecam! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiony-zjedzony. świetny i

    Zgłoszony przez idgi na listopada 17, 2014 at 18:20.

    Zrobiony-zjedzony. świetny i prosty

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja ! Na długi weekend

    Zgłoszony przez mikulina na listopada 7, 2014 at 13:10.

    Rewelacja ! Na długi weekend akurat tmrc_emoticons.)

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ups, dzięki za zwrócenie

    Zgłoszony przez MarcinEŁK na listopada 5, 2014 at 21:43.

    Ups, dzięki za zwrócenie uwagi, już poprawiłem tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ale nie piekłam 75 godzin

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 4, 2014 at 20:38.

    Big Smile ale nie piekłam 75 godzin tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sernik pyszny, ale posiadam

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 4, 2014 at 20:36.

    Sernik pyszny, ale posiadam TM31 i musiałam zmniejszyć składniki na masę serową ( TM31 nie radził sobie tmrc_emoticons.;) Przepis polecam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo ciekawy i oryginalny

    Zgłoszony przez Szarlotka na listopada 4, 2014 at 17:26.

    Bardzo ciekawy i oryginalny pomysł na sernik tmrc_emoticons.) dodałam do kolekcji i niebawem wypróbuję.  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super. Dodałem do swojej

    Zgłoszony przez czaroza na listopada 4, 2014 at 09:43.

    Super. Dodałem do swojej kolekcji. tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sernik rewelacyjny, naprawdę

    Zgłoszony przez szafran na listopada 2, 2014 at 10:48.

    Sernik rewelacyjny, naprawdę polecam.Ja z braku składników na polewę zrobiłam z  samą polewą czekoladową,  mniam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze