Tu jesteś:
4
Składniki
20 porcja/porcje/porcji
Polewa (opcjonalnie)
- 200 g śmietany 18%
- 15 g cukru
- sok z połowy cytryny
Spód ciasta
- 1 szczypty soli
- 90 g masła
- 200 g herbatników
Masa serowa
- 4 jajka
- 1 łyżki ekstraktu waniliowego, lub zmiksowana laska wanili
- 200 g śmietany 18%
- 60 g mąki
- 200 g cukru
- 1000 g twarogu sernikowego
-
6
7h 50min
Czas całkowity 7h 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. W piekarniku umieścić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, ubić 3 min/obr. 4.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę i odmierzyć do niej cukier i mąkę. Wymieszać. Twaróg nadal mieszać, 4 min/obr. 3. Przez otwór w pokrywie dodawać kolejno: mąkę z cukrem, śmietanę, ekstrakt i jajka (zachowując powyższą kolejność).
- Masę przelać do tortownicy. Piec 45 min w temperaturze 170°C. Następnie otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku.
- Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na polewę, wymieszać 30 s/obr. 3.
- Polewą polać gotowe i wystudzone ciasto, włożyć do lodówki na 6 godzin.
- Do naczynia miksującego włóżyć herbatniki, rozdrobnić 5 s/obr. 7, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 3 min/70°C/obr. 2. Dodać rozdrobnione herbatniki i szczyptę soli, wymieszać 30 s/obr. 4. Przełożyć na spód wysmarowanej masłem tortownicy i docisnąć łyżką.
- Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
Masa serowa
Polewa
Spód ciasta
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSuper serniczek! Wszytsko wyszło bardzo dobrze i...
Super serniczek! Wszytsko wyszło bardzo dobrze i smacznie, polecam! Na pewno zrobię jeszcze nie raz
Jaki ser najlepiej dodać?
Jaki ser najlepiej dodać?
Pyszny sernik, mazisty, warto spróbować!...
Pyszny sernik, mazisty, warto spróbować! Robiłam z połowy porcji w małej tortownicy 17cm, bez polewy, zamiast śmietany 18% dałam kremówkę 30%,bo akurat mi zalegala w lodówce. Polecam, ja będę wracać do przepisu!
Wilhelm of Baskerville:...
Wilhelm of Baskerville:
Zrobiłam dokładnie taak jak podaje przepis. Jest bardzo smaczny Pozdrawiam
Polecam wszystkim. Wyśmienity
Polecam wszystkim. Wyśmienity
Przepis wygląda obiecująco.
Przepis wygląda obiecująco. Ale Z mojego doświadczenia wynika że: wystarczy jedno jajko, zamiast wanilii lepiej dać zest z jednej cytryny, sok z całej cytryny, zamiast mąki powinien być corn starch czyli skrobia kukurydziana a w ostateczności mąka ziemniaczana. Herbatników nie starczy chyba żeby zrobić spód i brzegi w dużej tortownicy. No i polewa czekoladowa nie występuje w serniku nowojorskim. Chciałem tylko się pomądrzyć zanim wrzucę swój przepis.