3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik nowojorski


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Polewa (opcjonalnie)

  • 200 g śmietany 18%
  • 15 g cukru
  • sok z połowy cytryny

Spód ciasta

  • 1 szczypty soli
  • 90 g masła
  • 200 g herbatników

Masa serowa

  • 4 jajka
  • 1 łyżki ekstraktu waniliowego, lub zmiksowana laska wanili
  • 200 g śmietany 18%
  • 60 g mąki
  • 200 g cukru
  • 1000 g twarogu sernikowego
  • 6
    7h 50min
    Czas całkowity 7h 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Masa serowa
  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. W piekarniku umieścić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą.
  2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, ubić 3 min/obr. 4.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę i odmierzyć do niej cukier i mąkę. Wymieszać. Twaróg nadal mieszać, 4 min/obr. 3. Przez otwór w pokrywie dodawać kolejno: mąkę z cukrem, śmietanę, ekstrakt i jajka (zachowując powyższą kolejność).
  4. Masę przelać do tortownicy. Piec 45 min w temperaturze 170°C. Następnie otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku.
  5. Polewa
  6. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na polewę, wymieszać 30 s/obr. 3.
  7. Polewą polać gotowe i wystudzone ciasto, włożyć do lodówki na 6 godzin.
  8. Spód ciasta
  9. Do naczynia miksującego włóżyć herbatniki, rozdrobnić 5 s/obr. 7, przełożyć do innego naczynia.
  10. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 3 min/70°C/obr. 2. Dodać rozdrobnione herbatniki i szczyptę soli, wymieszać 30 s/obr. 4. Przełożyć na spód wysmarowanej masłem tortownicy i docisnąć łyżką.
  11. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super serniczek! Wszytsko wyszło bardzo dobrze i...

    Zgłoszony przez afilo1 na marca 28, 2021 at 20:22.

    Super serniczek! Wszytsko wyszło bardzo dobrze i smacznie, polecam! Na pewno zrobię jeszcze nie raz tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jaki ser najlepiej dodać?

    Zgłoszony przez niziel na maja 13, 2019 at 14:12.

    Jaki ser najlepiej dodać?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny sernik, mazisty, warto spróbować!...

    Zgłoszony przez ejenajej na lutego 22, 2019 at 13:27.

    Pyszny sernik, mazisty, warto spróbować! Robiłam z połowy porcji w małej tortownicy 17cm, bez polewy, zamiast śmietany 18% dałam kremówkę 30%,bo akurat mi zalegala w lodówce. Polecam, ja będę wracać do przepisu!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wilhelm of Baskerville:...

    Zgłoszony przez kamenc na września 23, 2018 at 18:24.

    Wilhelm of Baskerville:
    Zrobiłam dokładnie taak jak podaje przepis. Jest bardzo smacznytmrc_emoticons.) Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam wszystkim. Wyśmienity

    Zgłoszony przez kamenc na września 23, 2018 at 18:23.

    Polecam wszystkim. Wyśmienitytmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis wygląda obiecująco.

    Zgłoszony przez Wilhelm of Baskerville na marca 15, 2016 at 13:11.

    Przepis wygląda obiecująco. Ale tmrc_emoticons.) Z mojego doświadczenia wynika że: wystarczy jedno jajko, zamiast wanilii lepiej dać zest z jednej cytryny, sok z całej cytryny, zamiast mąki powinien być corn starch czyli skrobia kukurydziana a w ostateczności mąka ziemniaczana. Herbatników nie starczy chyba żeby zrobić spód i brzegi w dużej tortownicy. No i polewa czekoladowa nie występuje w serniku nowojorskim. Chciałem tylko się pomądrzyć zanim wrzucę swój przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze