3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik na zimno z owocami


Wydrukuj:
4

Składniki

7 osoba/osoby

200 g masła z 82% tłuszczu

składniki sernika

  • 4 serki homogenizowane, koniecznie firmy Rolmlecz
  • 1 cukier wanilinowy, 32 g
  • 3 łodyżki żelatyny, duże czubate
  • 2 galaretki malinowe
  • 1 opakowania biszkoptow, okrągłych
  • mleko, do namaczania biszkoptów
  • 250 g cukru
  • 3 jaja
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Przygotowanie galaretek
    • najwcześniej rozrabiam 2 galaretki malinowe , aby miały czas ostygnąć; Robię to zawsze moim sposobem: garnek stawiam na minimalnym dopływie ciepła wlewam do niego wrzącą wodę i wsypuję galaretki. Mieszam bez przerwy nie odchodząc od kuchni do połączenia się wszystkich składników, aż znikną kryształki żelatyny. Galaretka musi być zimna i najlepiej tężejąca do polania owoców na serniku 
  1. Masa na sernik
    • układam biszkopty( przez chwilę moczone w mleku) w tortownicy 
    • wkładam tortownicę z biszkoptami do lodówki,aby była zimna - później po wlaniu małej warstwy sernika uszczelnia się i nie będzie kapało sernikiem w lodówce
    • jaja z cukrem i cukrem wanilinowym ubijam przy pomocy motylka TM;2 min; poz.4 ; temp : 37oC 
    • po zdjęciu motylka dokładam masło i serki homogenizowane ucieram masę przez ok. 2 min; poz.5
    • w metalowym kubku  (niezbyt urodziwy tmrc_emoticons.) -służy tylko do tego) roztapiam żelatynę na rozgrzanej płycie grzejnej; do ok. 1/2 kubka wrzącej wody wsypuję żelatynę - mieszam bez przerwy do uzyskania przeźroczystego i klarownego płynu
    • do pracującego TM mieszającego masę (poz.2) przez otwór w pokrywie dolewam roztopioną żelatynę; po wlaniu całości podwyższam obroty do poz. 6-7 przez ok.5 sekund.
    • po wykonaniu sernika wlewam do zimnej tortownicy odrobinę masy i uszczelniam tortownicę pozostawiając ją na kilka minut w lodówce
    • w tym czasie myję i przygotowuję owoce do zdobienia sernika. Muszą być suche przed zalaniem ich galaretką 
    • jak zastygnie pierwsza warstwa wylewam całość sernika na biszkopty; teraz trzeba odczekać aż zastygnie sernik,aby nie utopiły się owoce;* jeżeli chcesz dodać kostki wcześniej przygotowanej galaretki ułóż je na biszkoptach przed wylaniem całości sernika do tortownicy
    • po zastygnięciu (nawet delikatnym) sernika układam na wierz owoce
    • ostatnią czynnością jest wlanie ostudzonej prawie tężejącej galaretki na owoce - trzeba to robić delikatnie,aby nie rozpłynęły się poukładane owoce
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

więcej zdjęć na moim blogu:

//alicjakwkrainie.blogspot.com/2015/08/sernik-na-zimno-specjalnosc-mojego-domu.html


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo smaczny. Ja jednak

    Zgłoszony przez violka72 na maja 23, 2016 at 19:18.

    Bardzo smaczny. Ja jednak zmniejszyłam ilość cukru.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Już dodaję. Dziękuję

    Zgłoszony przez Alicja K na marca 16, 2016 at 07:03.

    Już dodaję. Dziękuję

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sernik wypróbowany- smaczny.

    Zgłoszony przez Ivonka na marca 15, 2016 at 22:01.

    Sernik wypróbowany- smaczny. Robiàc go jednak zmylił mnie punkt 5 w którym mowa jest o dostanie masła. Masła jednak nie ma w składnikach.

    Pozdrawiam. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wobec tego trzeba zastąpić

    Zgłoszony przez Alicja K na września 26, 2015 at 22:32.

    Wobec tego trzeba zastąpić serkiem homogenizowanym waniliowym innej firmy. Serek rolmleczu jest waniliowy i ma 200g. Pozdrawiam, 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja nie mam dostępu do tych

    Zgłoszony przez joanna-m8 na września 26, 2015 at 21:44.

    Ja nie mam dostępu do tych serków. Proszę podać może jaka jest konsystencja tych serków i ile gram ma jeden serek. Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Poszukaj w sklepach Społem i

    Zgłoszony przez Alicja K na września 23, 2015 at 18:15.

    Poszukaj w sklepach Społem i sklepach niesieciowych

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dlaczego muszą być te serki 

    Zgłoszony przez Edyta Mikulska na września 15, 2015 at 11:38.

    Dlaczego muszą być te serki  Rolmlecz?

    Proszę o pilną odpowiedż tmrc_emoticons.)

    Zamierzam gozrobic i dziwi mnie pani sugestia co do tych serków? I gdzie je można kiupić?

    Pozdrawiam Edyta Miulska

    edyta.mikulska@poczta.onet.pl

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze