Wyślij do wydruku
Sernik na zimno "Tiramisu"

Wydrukuj:
 
Wyślij do wydruku
Przepis jest nieprzetestowany
Sernik na zimno "Tiramisu" Przepis jest nieprzetestowany
przez martuszkaz
utworzono: 13.07.2011 Zmieniono dnia: 29.11.2011
3

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 500 g twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 20 g żelatyny
  • 200 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 200 gnaparu mocnej kawy
  • 3 łyzki wódki
6
7
8
Przepis jest tworzony dla
 
 Thermomix ® TM 31
9

Przygotowanie

1.Upiec biszkopt:Na noże założyc motylek.Oddzielić żółtka od białek.Do naczynia miksującego wlać białka,ubić 3 min/obr.3.Dodać żółtka i cukier,ubić 2 min/obr.3.Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz łyżeczkę proszku do pieczenia,wymieszać 30 sek/obr.2.Przelać ciasto do natłuszczonej tortownicy,piec w 160 st.C ok.40-45 minut.Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przeciąć na dwa płaty.

2.W 1/3 szklance mleka namoczyć żelatynę.Pozostałe mleko zagotować,wlać do żelatyny,mieszać do całkowitego rozpuszczenia.Ostudzić.

3.Do naczynia miksującego włożyć twaróg,cukier,wlać żelatynę.Wymieszać 2,5 min/obr.6.Dodać serek mascarpone,wymieszac ponownie 1 min/obr.6.

4.Kawę wymieszać z wódką.

5.Do tortownicy włożyć płat biszkoptu,nasączyć połową porcji kawy.Wlać połowę masy.Ułożyć kolejny blat ,nasączyć pozostałą porcją kawy.Wylać pozostałą masę.

6.Odstawić na noc do lodówki.Przed podaniem wierzch oprószyć kakao lub wiórkami czekodadowymi.

-----SMACZNEGO-----

Oczywiście nie jest to oryginalne Włoskie Tiramisu,tylko taka moja "wariacja na temat" stworzona specjalnie dla mojej Mamy Uśmiech



5

Przygotowanie

1.Upiec biszkopt:Na noże założyc motylek.Oddzielić żółtka od białek.Do naczynia miksującego wlać białka,ubić 3 min/obr.3.Dodać żółtka i cukier,ubić 2 min/obr.3.Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz łyżeczkę proszku do pieczenia,wymieszać 30 sek/obr.2.Przelać ciasto do natłuszczonej tortownicy,piec w 160 st.C ok.40-45 minut.Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przeciąć na dwa płaty.

2.W 1/3 szklance mleka namoczyć żelatynę.Pozostałe mleko zagotować,wlać do żelatyny,mieszać do całkowitego rozpuszczenia.Ostudzić.

3.Do naczynia miksującego włożyć twaróg,cukier,wlać żelatynę.Wymieszać 2,5 min/obr.6.Dodać serek mascarpone,wymieszac ponownie 1 min/obr.6.

4.Kawę wymieszać z wódką.

5.Do tortownicy włożyć płat biszkoptu,nasączyć połową porcji kawy.Wlać połowę masy.Ułożyć kolejny blat ,nasączyć pozostałą porcją kawy.Wylać pozostałą masę.

6.Odstawić na noc do lodówki.Przed podaniem wierzch oprószyć kakao lub wiórkami czekodadowymi.

-----SMACZNEGO-----

Oczywiście nie jest to oryginalne Włoskie Tiramisu,tylko taka moja "wariacja na temat" stworzona specjalnie dla mojej Mamy Uśmiech



10
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…
KOMENTARZE (3)

Cudowne ciasto dziekuje za przepis Uśmiech

 

To fakt jest pyszny, ale Babeczki dodajcie jeszcze do środka delicje toffi, to dopiero odjazd Uśmiech

Wypróbowałam i polecam jest pyszny UśmiechGłośny śmiech

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Uśmiech