Wyślij do wydruku
SERNIK KRAKOWSKI W KRATKĘ w/g przepisu Magdy Gessler

Wydrukuj:
 
Wyślij do wydruku
Przepis jest nieprzetestowany
SERNIK KRAKOWSKI W KRATKĘ w/g przepisu Magdy Gessler Przepis jest nieprzetestowany
user icon przez gabi49
utworzono: 02.04.2012
3

Składniki

Portions20 porcja/porcje/porcji
CIASTO

  • 150 g masła
  • 300 g mąki
  • 1 jajko kurze
  • 1 żółtko
  • masło do formy
MASĘ SEROWĄ

  • 10 jajek
  • 250 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1000 g twarogu tłustego
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki rodzynek koryntek, namoczonych w rumie
  • 2 czubate łyżki skórki pomarańczowej, smażonej
  • szczypta soli
6
1 godz 20 min
Przygotowanie 20 min
Pieczenie / Gotowanie 1 godz
7
8
Przepis jest tworzony dla
 
 Thermomix ® TM 31
9

Przygotowanie

CIASTA

1.

Do Zablokowany włożyć wszystkie składniki w podanej kolejności, wymieszać przy pomocy kopystki 40sek/obr.5


Ciasto wyjąć z Zablokowany, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.


2.

MASA SEROWA:;


1. Do Zablokowany wbić białka,  dodać szczyptę soli, ubić za pomocą motylka 7 min/obr.3


2. Pianę przełożyć do dużej miski


3. Do Zablokowany cukier i żółtka, ucierać 3 min/obr. 6


4. Dodać ser, mąkę ziemniaczaną, ucierać dalej 3 min/obr.6


5. dodać rodzynki i skórkę, wymieszać 1min/obr.Wsteczne4


6. Utartą masę serową pzełożyc do dużej miski z pianą, delikatnie wymieszać kopystką.


 


3.

2/3 ciasta wylepic wysmarowaną masłem tortownicę, formując wysoki rant. Wyłożyć na nie mase serową. Z reszty ciasta wyciąć paseczki lub zrobić cienkie wałeczki. Ułożyć je w kratkę na wierzchu sera, posmarować żółtkiem.


Piec w piekarniku około 1 godz.



5

Przygotowanie

CIASTA

1.

Do Zablokowany włożyć wszystkie składniki w podanej kolejności, wymieszać przy pomocy kopystki 40sek/obr.5


Ciasto wyjąć z Zablokowany, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.


2.

MASA SEROWA:;


1. Do Zablokowany wbić białka,  dodać szczyptę soli, ubić za pomocą motylka 7 min/obr.3


2. Pianę przełożyć do dużej miski


3. Do Zablokowany cukier i żółtka, ucierać 3 min/obr. 6


4. Dodać ser, mąkę ziemniaczaną, ucierać dalej 3 min/obr.6


5. dodać rodzynki i skórkę, wymieszać 1min/obr.Wsteczne4


6. Utartą masę serową pzełożyc do dużej miski z pianą, delikatnie wymieszać kopystką.


 


3.

2/3 ciasta wylepic wysmarowaną masłem tortownicę, formując wysoki rant. Wyłożyć na nie mase serową. Z reszty ciasta wyciąć paseczki lub zrobić cienkie wałeczki. Ułożyć je w kratkę na wierzchu sera, posmarować żółtkiem.


Piec w piekarniku około 1 godz.



Akcesoria, których potrzebujesz

MotylekMotylekkup teraz
KopystkaKopystkakup teraz
Miarka MTMiarka MTkup teraz
10

Akcesoria, których potrzebujesz

MotylekMotylekkup teraz
KopystkaKopystkakup teraz
Miarka MTMiarka MTkup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…
KOMENTARZE (12)

Nic się nie przejmuj. Próbuj dalej. Każdemu się to zdarza. mnie też. Mrugnięcie

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

ja ostatnio nie wyczuwam momentu i przebijam samo masło..  Szok

Cieszę się, że udało Ci się dojść do metody ubijania białek i śmietany.  :)   Tak to własnie jest. Pamiętaj: wprawa czyni mistrza. Cieszę się też , że sernik smakuje.Uśmiech

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

Zgadza się, po metodach prób i błędów dochodzę do tych samych wniosków.

Obecnie nie ustawiam czasu, a obroty daję nie wyższe niż 3 i pilna obserwacja w jakim stanie są białka.

Właśnie dziś udało mi się ubić pianę doskonale (4białka - 4min.obr.3 oczywiście z motylkiem).

To samo muszę poćwiczyć z ubijaniem śmietany, ostatnio nagminnie nie wyczuwam momentu i jest .....masło.

Pozdrawiam, a sernik jest znakomity, pozatym ciasto kruche uniwersalne również nadaje się do innych wypieków.

Mrugnięcie Szeroki uśmiech Czas ubijania białek na piane jest bardzo różny i zależy  od kilku rzeczy, tj: ilości białek, wielkości jajek, świeżości jajek. Podany czas prosze traktować jako orientacyjny, zawsze można wczesniej zajrzeć do naczynia i sprawdzić stopień ubicia. Proszę zwrócić uwagę, że w tym przepisie jest 10 białek, a więc sporo. Nie ma określonego czasu ubijania białek na pianę, zawsze jest to względne. To jest moje zdanie, ale może ktoś ma lepszą receptę.

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

Jak należy ubić piane z białek w thermomiksie, proszę o odpowiedź tych którym zawsze się udaje

chodzi o czas i obroty - 7min to jednak za długo

Mrugnięcie Mozna zmienić kolejność czynności i najpierw wykonać masę serową, przełożyć do innego naczynia, a potem na końcu ubić pianę , dodać do masy i wymieszać. Jednak ubita wcześniej piana nie powinna podchodzić wodą, bo wyrobienie masy serowej trwa krótko - 7 minut. Jeżeli nawet, to  na dnie nie jest woda, lecz nieubite białko. Można go nie dodawać bo jest to niewielka ilość. Taka zaproponowana kolejność była w przepisie Magdy i ja też tak to ujęłam.

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

5
5

:)  Ubite białka w Thermomixie zgodnie z przepisem i przełożone do innego naczynia nie podchodzą wodą. :)  Przepis polecam Uśmiech

Uśmiech czy juz ktos inny go robił i sie wsyztsko udało? piana nie dostaje wody najpierw zorbiona? dzieki za odpodwiedz Gotowanie

5
5

Ja tez uwielbiam Magdę i ogladam jej programy, teraz bedzie miała jeszcze jeden nowy i bardzo mnie to cieszy Głośny śmiech a sernik dodaje do wypróbowania, napewno jest pyszny a ja bardzo lubie serniki, pozdrawiam Gabrysiu Głośny śmiech

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Uśmiech

Ja teżMagdę Gessler uwielbiam i cenię za szaloną wiedzę! Ciesze się , że tępi tych kulinarnych brudasów!  Grażynko, marzę ,żeby taka Magda Gessler pokazała jak się gotuje zdrowo z TM!   . Może doczekam zmian? Zakłopotany

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

5
5

Uśmiech Gabi dziekuję za przepis.Sernik pysznie wygląda Gotowanie  dodałam do ulubionych Mrugnięcie Moja córka uwielbia Magdę Gessler i jej przepisy Całus