3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Słomeczki ptysiowe


Wydrukuj:
4

Składniki

60 porcja/porcje/porcji

Słomeczki ptysiowe

  • 260 g wody
  • 100 g masła
  • 1 szczypta soli
  • 150 g mąki
  • 4 jaja kurze
  • cukier lub cukier trzcinowy, do posypania
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Słomeczek
  1. 1. Do naczynia miksującego wlewamy wodę, wkładamy masło i sól, gotujemy 5 min./100 stopni./obr.1.


    2. Dodajemy mąkę i mieszamy 20 sek./obr.4. Czekamy ok. 20-30 min. aż masa ostygnie.


    3. Włączamy obroty 5 i przez dziurę  w pokrywie wlewamy kolejno jajka (mieszamy około 1 min).


    4. Masę wkładamy do rękawa lub szprycy i wyciskamy cienkie krótkie paseczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.


    5. Posypujemy je cukrem lub cukrem trzcinowym.


    6 Pieczemy 30 min. w nagrzanym wcześniej piekarniku do 200 stopni.


    7. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy je przy otwartych drzwiczkach do wysuszenia na 15 minut.


    8. Wyjmujemy z piekarnika i SMACZNEGO!!!!


     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Należy posypać je dość dużą ilościa cukru, słomeczki dość mocno rosną więc lepiej zrobić troszkę większe odstępy.


Pyszna przekąska dla dużych i małych. Do tej pory kupowałam sklepowe, ale od teraz robię sama tmrc_emoticons.-)


Przepis podpatrzony z kuchni Andrzeja Polana trochę przekształcony przeze mnie. Lubię przepisy tego Pana.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Słomki rewelacyjne.Polecam 

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na listopada 28, 2014 at 16:29.

    Słomki rewelacyjne.Polecam  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy przepis, a może bez

    Zgłoszony przez broslawa na listopada 15, 2014 at 14:19.

    Ciekawy przepis, a może bez cukru tylko posypac solą i do zupy? tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ptysiaki wyszły rewelacyjne,

    Zgłoszony przez mmalgo na listopada 15, 2014 at 12:17.

    Ptysiaki wyszły rewelacyjne, polecam również z budyniem lub z bitą śmietanatmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze