Składniki
32 porcja/porcje/porcji
ciasto drożdżowo-francuskie
- 210 g mleka
- 20 g drożdży
- 50 g cukru
- 300 g masła
- 500 g mąki
- jajko kurze
- szczypta soli
nadzienie
- 50 g orzechów ziemnych niesolonych,prażonych
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g herbatników
- 400 g maku
- 280 g mleka
- 50 g rodzynek namoczonych w rumie i odcisnietych
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 300 g cukru
- 2 białka
lukier
- 1/2 szklanki cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki orzechów ziemnych do posypania
-
6
1h 50min
Czas całkowity 1h 50minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. Do naczynia wkładamy orzechy i migdały siekamy 4 sek./obr.5. Przesypujemy do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego wkładamy herbatniki i mielimy 6 sek./obr.5. Przesypujemy.
3. Do naczynia wkładamy 200 g maku i mielimy 30 sek./obr.10. Przesupujemy. Tak samo postępujemy z drugą połową maku. Łączymy razem mak dodajemy mleko, rodzynki, skórkę pomaraczową, cukier i podgrzewamy 15 min./90 stopni./obr.3.
4. Do naczynia wkładamy orzechy, migdały, herbatniki mieszamy 20 sek./obr.4. Przekładamy. Chłodzimy.
5. Białka ubijamy 2 min./obr.3. przy pomocy motylka na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy makowej.
1. Do naczynia wlewamy mleko dodajemy drożdże, cukier, połowę masła( 150g). Podgrzewamy 2 min./37 stopni./obr.3.
2. Dodajemy mąkę, jajko, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto 2min./"Blokada naczynia miksującego" ./"Ciasto" .
3. Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy 2 placki na jednym rozsmarowujemy resztę masła(150 g) i przykrywamy drugim plackiem. Rozwałkowujemy i składamy na 3 warstwy. Wałkowanie i składanie powtarzamy dwukrotnie. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
1. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na placek i kroimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy trochę nadzienia i zwijamy, formujemy zgrabne rogaliki.
2. Umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem pozostałym z nadzienia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15 minut.
3. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny , smarujemy jeszcze ciepłe rogale i od razu posypujemy pokrojonymi orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczową.
SMACZNEGO!
nadzienia
ciasta
wykonanie rogalików i lukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Pyszne mięciutkie rogaliki. POLECAM!!!
Nadzienie do rogali zrobiłam dzień wcześniej i włożyłam do lodówki.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPychotka Swietna masa i ciasto. Na pewno...
Pychotka Swietna masa i ciasto. Na pewno skorzystam jeszcze nie raz z tego przepisu Odnosnie wczesniejszuch komentarzy - aby masy nie zostało wystarczy podzielić ją tak jak ciasto na 4 części. Dla mnie optymalna ilość.
Są pyszne, wykorzystałam gotową masę makową z...
Są pyszne, wykorzystałam gotową masę makową z puszki
Czy mak mieliłaś suchy czy wcześniej namoczony...
Czy mak mieliłaś suchy czy wcześniej namoczony we wrzątku??
Rogaliki pyszne. Polecam
Rogaliki pyszne. Polecam
Pyszne rogaliki, niego w gębie
Pyszne rogaliki, niego w gębie
Delikatne i puszyste, zniknęły w mgnieniu oka
Delikatne i puszyste, zniknęły w mgnieniu oka
Przepis.... dziekuje !! Ja co prawda zrobiłam...
Przepis.... dziekuje !! Ja co prawda zrobiłam swoją wersje farszu z orzechów karmelu zrobionego własnoręcznie i rodzynek oraz własnego masła orzechowego ale gdyby nie ten przepis nie odważyłabym się zacząć! Polecam. Ciasto puch a rogalików mi wyszło 28 wielkości 2/3 sprzedawanych rogali w piekarniach
Witam. Znalazłam rano przepis i zaraz wziełam...
Witam. Znalazłam rano przepis i zaraz wziełam się do pracy. Przyznam sie do małego błędu, nie włożyłam ciasta do lodówki , nie doczytałam - chciałam szybko zrobić ale i tak są pyszne. Już kawusia zrobiona i delektujemy się pysznym rogalikiem. Polecam.
Piekłam, to najlepsze
Piekłam, to najlepsze rogaliki jakie w życiu jadłam. Co prawda farsz lekko przerobiłam bo wydał mi sie za bardzo pracochłonny, tzn kupiłam puszkę z gotową masą makową, dodałam herbatniki i białka.
POLECAM !!!
Nadzienie obłędnie
Nadzienie obłędnie pyszne..Zrobiłam rogaliki w cieście krucho -drożdżowym i wyszły wspaniałe. Rodzina i znajomi pod duzym wrażeniem. Cała porcja rozeszła się w ekspresowym tempie. Przepis jest super
zrobiłam!!! wspaniałe, tylko
zrobiłam!!! wspaniałe, tylko nadzienie z połowy porcjipodanych w przepisie robiłam małe rogaliki, takie na dwa kęsy pachną i smakują wspaniale
Dzięki za przepis Chętnie go
Dzięki za przepis Chętnie go wypróbuję na jutro
Ciekawy przepis - zaczynam
Ciekawy przepis - zaczynam robić; przydatne komentarze co do ilości nadzienia, robię więcej ciasta Dopiszę jak wyszło.
Masa przepyszna,jedna mi
Masa przepyszna,jedna mi ciasto wyszło bardziej kruche niż jak te z rogali ze zdjęcia będę próbować metodą prób i błędów pozdrawiam
Zrobiłam dzisiaj rogale, ale
Zrobiłam dzisiaj rogale, ale zmniejszyłam o połowę ilość cukru i masła. Zmniejszyłam również ilość maku (dzięki dziewczyny za komentarze) i wyszło idealnie.
(Brak tematu)
I ja spròbuje :bigsmile:
I ja spròbuje
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Ja też piekłam dziś rogale wg
Ja też piekłam dziś rogale wg tego przepisu Wszystkim bardzo smakowały, dziękuję za przepis. Tylko proporcje nadzienia do tej ilości ciasta są za duże. Zostało mi ok.1/3 nadzienia a ponieważ nie chciało mi się dorabiać połowy porcji ciasta, to do tej reszty nadzienia dodałam jajko, płatki owsiane, tartą bułkę i trocze żurawiny; wymieszałam i łyżką nakładałam "kleksy" na papier do pieczenia. Piekłam tak jak rogaliki i mieliśmy ok. 20 ciastek. Ale wolałabym zrobić od razu więcej ciasta i upiec więcej rogalików
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Przepis fajny, ciekawy,
Przepis fajny, ciekawy, napewno wypróbuję bardzo lubię rogaliki i często je robię, ale z takim nadzieniem nigdy nie robiłam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Mieszkam w Wielkopolsce i
Mieszkam w Wielkopolsce i rogale dla nas 11 listopada to stały element menu. Z dobrej cukierni, z odpowiednimi dodatkami, niepowarzalny. Zrobic takiego w domu nie sposób - ten przepis jednak zachęcająco wygląda i aż zła jestem, że nie mam wszystkich składnikow bo dzis bym je upiekła na bank. Dodaje do ulubionych
Z podanych składników wyszło
Z podanych składników wyszło mi 18 dużych rogali. Ciasto i nadzienie dobre. Zostało mi ok 1/3 masy na nadzienie, mimo,że sporo nakładałam. Ciasto można wyrobić i spokojnie na noc do lodówki włożyć, wyciągnąć ok. 30 minut przed końcowym robieniem rogalików.
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
Super Kamcia, teraz nie kłócą
Super Kamcia, teraz nie kłócą się z moim patriotyzmem lokalnym
Kamcia dziękuję za przepis,
Kamcia dziękuję za przepis, rogaliki wyglądają pysznie aż ślinka leci Pozdrawiam serdecznie
Zmieniłam nazwę. W pierwszym
Zmieniłam nazwę. W pierwszym momencie chciałam je nazwać Rogale "dla Marcina" , ale zrobiłam inaczej. Teraz poprawiłam. Pozdrawiam!
Przepis na ciasto fajny,
Przepis na ciasto fajny, jednak nazwa niezbyt dobra, rogal świętomarciński to nazwa zastrzeżona, chroniona jako produkt regionalny i musi spełniać pewne wymagania (np. nadzienie wyłącznie z białego maku).