Wyślij do wydruku
PYSZNY KEKS NA ŚWIETA

Wydrukuj:
 
Wyślij do wydruku
Przepis jest nieprzetestowany
PYSZNY KEKS NA ŚWIETA Przepis jest nieprzetestowany
user icon przez morelka984
utworzono: 17.11.2011 Zmieniono dnia: 06.12.2011
3

Składniki

  • 250 g bakalii
  • 5 jaj
  • 250 g mąki
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • 150 g cukru
6
7
8
Przepis jest tworzony dla
 
 Thermomix ® TM 31
9

Przygotowanie

Do naczynia miksującego włożyć bakalie, rozdrobnić - czas 10 s., obr. poz 6, wysypać do osobnego naczynia. Ja osobiście nie rozdrabniam wszystkich bakalii, część zostawiam w całości, np. orzechy. Oddzielić żółtka od białek i ubić białka na pianę w naczyniu miksującym za pomocą motylka - 2 min., obr. 3. Wyłożyć do osobnego naczynia. Do suchego naczynia miksującego wsypać cukier i zmiksować na cukier puder - czas 30 s., obr. Turbo. Dodać żółtka i margarynę i ucierać - czas 3 min., obr. 4. Do utartej masy dodać spirytus i wsypywać stopniowo przez otwór w pokrywie naczynia mąkę z proszkiem do pieczenia, pomagając sobie łopatką - czas 1 min., obr. 4. Dodać powoli pianę z białek i bakalie. Mieszać łopatką. Ciasto wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem i obsypanje bułką tartą formy keksówki. Piec 50 min. w termp. 150-170 stopni. Keks ten nie jest suchy i długo pozostaje świeży. Jest naprawdę wyśmienity.



5

Przygotowanie

Do naczynia miksującego włożyć bakalie, rozdrobnić - czas 10 s., obr. poz 6, wysypać do osobnego naczynia. Ja osobiście nie rozdrabniam wszystkich bakalii, część zostawiam w całości, np. orzechy. Oddzielić żółtka od białek i ubić białka na pianę w naczyniu miksującym za pomocą motylka - 2 min., obr. 3. Wyłożyć do osobnego naczynia. Do suchego naczynia miksującego wsypać cukier i zmiksować na cukier puder - czas 30 s., obr. Turbo. Dodać żółtka i margarynę i ucierać - czas 3 min., obr. 4. Do utartej masy dodać spirytus i wsypywać stopniowo przez otwór w pokrywie naczynia mąkę z proszkiem do pieczenia, pomagając sobie łopatką - czas 1 min., obr. 4. Dodać powoli pianę z białek i bakalie. Mieszać łopatką. Ciasto wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem i obsypanje bułką tartą formy keksówki. Piec 50 min. w termp. 150-170 stopni. Keks ten nie jest suchy i długo pozostaje świeży. Jest naprawdę wyśmienity.



10
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…
KOMENTARZE (3)

Witam, jestem początkujący z maszyna. Wcześniej wg podobnego przepisu robiłem Keks tradycyjnie mieszając.. Proszę mi powiedzieć czy do wyrabiania tego ciasta używa sie obr nr 4 a nie przycisku z kloskiem? Na pokazie mówiono ze do wyrabiania ciast tylko klosek  Uśmiech   Drugie pytanie mieszanie batalii i piany. Czy tylko mieszkamy łopatka czy tez wlaczamy jakieś obroty? Będę wdzięczny za info..

Uśmiech :) Uśmiech :)  :)już podane 

Niestety w przepisie nie ma podanej ilości cukru. Jeśli to nie kłopot...? Smutny