Wyślij do wydruku
PYSZNE FAWORKI

Wydrukuj:
 
Wyślij do wydruku
Przepis jest nieprzetestowany
PYSZNE FAWORKI Przepis jest nieprzetestowany
przez Kamcia771
utworzono: 06.02.2013
3

Składniki

Portions4 porcja/porcje/porcji
FAWORKI

  • 300 g mąki
  • 6 żółtek
  • szczypta soli
  • 120 g śmietany kwaśnej 18%
  • 1 łyżka spirytusu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do obtoczenia
6
1 godz
Przygotowanie
Pieczenie / Gotowanie
7
8
Przepis jest tworzony dla
 
 Thermomix TM 31
9

Przygotowanie

FAWORKÓW

1.

1.Do naczynia wkładamy mąkę, żółtka, śmietanę sól i spirytus Mieszamy 10 sek./obr.4.

2. Następnie włączamy 1 min./Zablokowany/Interwał.

3. Wyjmujemy ciasto na stolnicę i ubijamy wałkiem. Po czym odkrajamy kawałek i wywałkujemy na bardzo cienkie ciasto.

4. Radełkiem kroimy w paseczki. Na środku każdego robimy nożem dziurkę. Jeden koniec faworka przewlekamy przez dziurkę. 

5. Smażymy na oleju do zarumienienia. Ja smażyłam we frytkownicy w 180 stopniach, jest to świetny pomysł bo utrzymuje ona cały czas tą samą temperaturę. W przewracaniu pomagamy sobie długą wykałaczką. Faworki wykładamy na talerz wyłożony ręcznkiem papierowym. Po lekkim przestudzeniu obtaczamy w cukrze pudrze.

Teraz już tylko, należy zabrać się za jedzenie Uśmiech

Z tej porcji ciasta wychodzi 0,5 kg faworków.

 



2.



3.



4.



5

Przygotowanie

FAWORKÓW

1.

1.Do naczynia wkładamy mąkę, żółtka, śmietanę sól i spirytus Mieszamy 10 sek./obr.4.

2. Następnie włączamy 1 min./Zablokowany/Interwał.

3. Wyjmujemy ciasto na stolnicę i ubijamy wałkiem. Po czym odkrajamy kawałek i wywałkujemy na bardzo cienkie ciasto.

4. Radełkiem kroimy w paseczki. Na środku każdego robimy nożem dziurkę. Jeden koniec faworka przewlekamy przez dziurkę. 

5. Smażymy na oleju do zarumienienia. Ja smażyłam we frytkownicy w 180 stopniach, jest to świetny pomysł bo utrzymuje ona cały czas tą samą temperaturę. W przewracaniu pomagamy sobie długą wykałaczką. Faworki wykładamy na talerz wyłożony ręcznkiem papierowym. Po lekkim przestudzeniu obtaczamy w cukrze pudrze.

Teraz już tylko, należy zabrać się za jedzenie Uśmiech

Z tej porcji ciasta wychodzi 0,5 kg faworków.

 



2.



3.



4.



10

Wskazówki

Sekretem pysznych faworków jest dobrze wywałkowane ciasto, musi być bardzo cienkie.

Widziałam w tv i słyszałam od paru osób, że ciasto należy potraktować wałkiem, aby było bardziej napowietrzone i tak też zrobiłam.

Smażenie we frytkownicy pomaga utrzymać stałą temperaturę i tym samym zapobiega przypalaniu.

Mój 5-letni syn miał świetną zabawę w pomaganiu mi przy faworkach, dlatego po usmażeniu niektóre miały dość dziwne kształty.

Jeśli zastosujemy się do tych porad. Faworki wyjdą pyszne, chrupiące i kruche.

POLECAM!!!!

 

11

Wskazówki

Sekretem pysznych faworków jest dobrze wywałkowane ciasto, musi być bardzo cienkie.

Widziałam w tv i słyszałam od paru osób, że ciasto należy potraktować wałkiem, aby było bardziej napowietrzone i tak też zrobiłam.

Smażenie we frytkownicy pomaga utrzymać stałą temperaturę i tym samym zapobiega przypalaniu.

Mój 5-letni syn miał świetną zabawę w pomaganiu mi przy faworkach, dlatego po usmażeniu niektóre miały dość dziwne kształty.

Jeśli zastosujemy się do tych porad. Faworki wyjdą pyszne, chrupiące i kruche.

POLECAM!!!!

 

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…
KOMENTARZE (6)

Faworki przepyszne Uśmiech

Przepraszam, że nie zamieściłam przepisu z użyciem białek, ale zaatakowała nas grypa żołądkowa Smutny i niestety nie byłam w stanie nic zrobić. Jeśli mi się uda to może jutro coś zamieszczę. Pozdrawiam!!!

5
5

Kamcia czekam na przepis jak wykorzystać białka :D   mam cały duży kubek Uśmiech Impreza Całus

5
5

GotowanieKamcia masz rację :bigsmile:  cały tydzień będziemy obchodzić Tłusty Czwartek Mrugnięcie ;) ;)  Pozdrawiam Impreza Całus

Uwielbiam faworki Głośny śmiech ale już nie dam rady ich teraz przygotować Głośny śmiech ale przeciez mozna sobie jeszcze póxniej zaszaleć Mrugnięcie dzieki za przepis Głośny śmiech pozdrawiam Głośny śmiech  

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Uśmiech

Najgorsze jest to, że znikają bardzo szybko. Dzisiaj najedliśmy się faworków ,a jutro pączki Uśmiech Można by powiedzieć, że mamy tłusty tydzień Mrugnięcie W weekend podam przepis na wykorzystanie białek. POZDRAWIAM!!!