Składniki
18 porcja/porcje/porcji
bułeczki
- 250 ml. mleka
- 40 g drożdży
- 60 g cukru
- 500 g mąki
- 2 lub 3 żółtka
- 50 g masła
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
- 2 lub 3 białka do posmarowania bułek
- cukier waniliowy
kruszonkę
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 50 g mąki
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy 3 min./37 stopni/obr.1.
2. Dodajemy mąkę,cukier waniliowy, żółtka, skórkę z cytryny, ,masło, sól. Mieszamy 2 min./"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
3. Przekładamy ciasto do innej miski i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Ciasto szybko rośnie.
4. W między czasie włączamy piekarnik na 190 stopni. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i wyrabiamy kruszonkę. Ja wyrabiam ręcznie ( mieszamy wszystkie składniki opuszkami palców).
5. Gdy ciasto wyrośnie formujemy 15-18 bułeczek. Zostawiamy na 15 minut do wyrośniecia.
6. Smarujemy białkiem, posypujemy kruszonką, jeśli ktoś woli mogą być posypane makiem lub cukrem perlistym. Pieczemy 20 minut w 190 stopniach na wentylatorze.
SMACZNEGO!!!!!
Znikają niesamowicie szybko!!!
bułeczek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Polecam z masełkiem i miodem.
WYŚMIENITE.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBułeczki przepyszne,zrobiłam z połowy porcji...
Bułeczki przepyszne,zrobiłam z połowy porcji żeby wypróbować- oczywiście już ich nie ma . Ale piekłam zdecydowanie krócej -12 min w 180 st .
Bułeczki obłędne😍 Jadłam jeszcze ciepłe....
Bułeczki obłędne😍 Jadłam jeszcze ciepłe. Pulchne, rozpływają się w ustach😊
Bardzo dobre Polecam
Bardzo dobre Polecam
Przepyszne:) dziękuję za
Przepyszne dziękuję za przepis
BARDZO SMACZNE
BARDZO SMACZNE
Fajne bułeczki na śniadanko
Fajne bułeczki na śniadanko do mleczka
Bułeczki bardzo dobre, jednak
Bułeczki bardzo dobre, jednak temperatura musi być niższa .
o! wyszły super ,już je
o! wyszły super ,już je pokochałam.
Ja zrobiłam według ciutkę
Ja zrobiłam według ciutkę innego przepisu (z książki) i mnie strasznie ciasto się kleiło do rąk. Nie mogłam uformować bułeczki. Czy tak ma być?
:)Wyglądają smakowicie 8) w
Wyglądają smakowicie w najbliższym czasie je upiekę i wtedy powiem Ci jak smakowały
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Dziękuję za przepis
Dziękuję za przepis dodalam do wypróbowania Pozdrawiam
:) :)Wygladaja przepysznie
Wygladaja przepysznie jutro je wyprobuje. Ja zawsze zostawiam ciasto w TM do wyrośnięcia.Pozdrowionka
wiesia 55