3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pulpet wołowe w sosie grzybowym


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Pulpety

  • 100 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g masła klarowanego
  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • 60 g namoczonej bułki
  • 1 łyżeczek soli
  • 1 łyżeczek przyprawy uniwersalnej TM
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 jajko

Sos

  • 45 g cebuli
  • 20 g masła klarowanego
  • 150 g grzybów, pieczarki, boczniaki, suszone prawdziwki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 180 g wody wrzącej
  • 50 g śmietany 30%
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozrobionej w małej ilości wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Naczynie myjemy i wlewamy 1 litr wody.

    Na dolnej części Varomy umieszczamy pulpety.

     

    Na górnej możemy umieścić różyczki kalafiora, brokułu lub inne warzywa.

     

    Nastawiamy 20 min Varoma obrór 1

     

  2. Sos grzybowy
  3. 1.Odmierzamy 180 g wrzącej wody w której namaczamy ok 20 g suszonych prawdziwków. Odkładamy

    2. Do Blokada naczynia miksującego wrzucamy cebulę nastawiamy 5sekobrót5 kopystką zgarniamy na dno naczynia

     

    3. Dodajemy 10 g masła nastawiamy 3min120°obrót2

     

    4. Dodajemy grzyby. Ja miałam pieczarki ok 6 sztuk, boczniaki ok 3 sztuki i namoczone prawdziwki( wodę ostawiamy) nastawiamy 3sekobrót4

     

    5. Dodajemy 10 g masła klarowanego i tymianek nastawiamy 6 min 100 ° obrót 2

     

    6. Następnie do Blokada naczynia miksującego dodajemy wodę w której moczyły się grzyby, śmietanę, sól, i rozpuszczoną mąkę nastawiamy 6 min 100° obrót 2

     

    Sos przelewamy do innego naczynia.

     

     

     

  4. Pulpety
  5. 1. Do Blokada naczynia miksującego wrzucamy pieczarki i   czosnek nastawiamy 4 sek obrót 4

     

    2. Zgarniamy na dno Blokada naczynia miksującego i dodajemy masło nastawiamy 5 min 120 ° obrót 2

     

    3. Dodajemy mięso, bułkę, jajko, przyprawy, nastawiamy 15 sek Obroty wsteczne poz 1,5

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zrobiłam z lekkimi modyfikacjami - pieczarek...

    Zgłoszony przez Ecia007 na lutego 10, 2021 at 13:44.

    Zrobiłam z lekkimi modyfikacjami - pieczarek dałam wg przepisu, a suszonych grzybów dwa razy więcej. Zalałam je też 2 razy większą ilością wody. Sos wyszedł bardzo dobrej konsystencji, a całość jest przepyszna tmrc_emoticons.) polecam każdemu, kto lubi grzyby!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sos wyszedł bardzo gęsty. Warto więcej...

    Zgłoszony przez zbigj na kwietnia 27, 2019 at 14:36.

    Sos wyszedł bardzo gęsty. Warto więcej wody/śmietany dodać.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze