Wyślij do wydruku
Puchata babka cytrynowa

Wydrukuj:
 
Wyślij do wydruku
Przepis jest nieprzetestowany
Puchata babka cytrynowa Przepis jest nieprzetestowany
user icon przez Myszata
utworzono: 21.03.2013
3

Składniki

Portions20 porcja/porcje/porcji
  • 200 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 gramów miękkiego masła, (pokroić w kostkę)
  • 230 gramów cukru pudru zrobionego w Thermomix
  • 4 jajka, (żółtka oddzielone od białek)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka cukru waniliowego zrobionego w Thermomix
6
1 godz 5 min
Przygotowanie 10 min
Pieczenie / Gotowanie 55 min
7
8
Przepis jest tworzony dla
 
 Thermomix® TM 31
9

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

2. Żółtka oddzielić od białek. W  naczyniu miksującym umieścić motylek, wlać białka, miksować do uzyskania puszystej piany (obroty 4, czas: 60-70 sek. w zależności od wielkości białek). Ubite białka przełożyć do miski.

3.Zdjąć motylek, do naczynia włożyć masło i ubić na puszystą masę (obroty 3, czas: 1,5 minuty).

4. Do masła dodać cukier i wymieszać (obroty 4, czas: 2 minuty).

5. Zmniejszyć obroty do 3, dodawać po jednym żółtku, wyrabiać jescze 1 minutę do dokładnego połączenia składników.

6. Dodać skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny (obroty 4, 15 sekund)

7. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy maślanej, obroty 4, czas 1,5 minuty.

8. Dodać ubite białka, wymieszać kopystką, włączyć obroty 5, 20 sekund

9. Ciasto wyłożyć do formy na babkę o  średnicy 24 cm nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub zmielonymi migdałam. Piec około 55 minut.



5

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

2. Żółtka oddzielić od białek. W  naczyniu miksującym umieścić motylek, wlać białka, miksować do uzyskania puszystej piany (obroty 4, czas: 60-70 sek. w zależności od wielkości białek). Ubite białka przełożyć do miski.

3.Zdjąć motylek, do naczynia włożyć masło i ubić na puszystą masę (obroty 3, czas: 1,5 minuty).

4. Do masła dodać cukier i wymieszać (obroty 4, czas: 2 minuty).

5. Zmniejszyć obroty do 3, dodawać po jednym żółtku, wyrabiać jescze 1 minutę do dokładnego połączenia składników.

6. Dodać skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny (obroty 4, 15 sekund)

7. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy maślanej, obroty 4, czas 1,5 minuty.

8. Dodać ubite białka, wymieszać kopystką, włączyć obroty 5, 20 sekund

9. Ciasto wyłożyć do formy na babkę o  średnicy 24 cm nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub zmielonymi migdałam. Piec około 55 minut.



Akcesoria, których potrzebujesz

MotylekMotylekkup teraz
KopystkaKopystkakup teraz
10

Akcesoria, których potrzebujesz

MotylekMotylekkup teraz
KopystkaKopystkakup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…
KOMENTARZE (1)

Wczoraj upiekłam babkę z tego przepisu.Babka bardzo smaczna, wilgotna ma bardzo ładny zapach i cudowny smaczek z nutką cytryny .Pięknie wyrosła.   Polecam do spróbowania

 

Pozdrawiam Krystyna Gotowanie Całus

Krystyna