Wyślij do wydruku
Placek z masą kokosową i galaretką

Wydrukuj:
 
Wyślij do wydruku
Przepis jest nieprzetestowany
Placek z masą kokosową i galaretką Przepis jest nieprzetestowany
przez bombelinka
utworzono: 08.12.2012 Zmieniono dnia: 09.12.2012
3

Składniki

składniki na ciasto

  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g mąki
  • 170 g cukru
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na masę

  • 200 g kokosu
  • 450 g mleka
  • 50 g cukru
  • 2 białka
  • 100 g miękkiego masła
składniki na polewę

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mleka
  • 40 g masła
dodatkowo

  • 3 czerwone galaretki
  • 3 paczki herbatników „petite beurre” albo „szkolnych”
6
3 godz
Przygotowanie 1 godz 15 min
Pieczenie / Gotowanie 25 min
7
8
Przepis jest tworzony dla
 
 Thermomix TM 31
9

Przygotowanie

przygotowanie ciasta
  1.  

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Oddzielić białka od żółtek. Odważyć mąkę i wymieszac ją z proszkiem do pieczenia i kakao. Odstawić.

    2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać 3 białak, dodać szczyptę soli, ubijać 2,5min/obr.3,5.

    3. Dodac cukier., ubijać dalej 1min/obr.1,5

    4. Dodać żółtka, wymieszac 1 min/obr.1,5. Zdjąć motylek

    5. Ustawić obroty na 2, przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakako, mieszając kopystką 30 sekund.

    6. Wyłożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 37x25 cm. I piec 25 min. odstawić do ostygnięcia

     



przygotowanie masy
  1.  

    1. Umyć naczynie miksujące, wlać do niego mleko, dodać kokos i gotować 20min/90°C/obr.1,5.  Przełożyć i odstawić do ostygnięcia.

    2. Do czystego naczynia miksującego włożyć masło i cukier puder i ucierać 1min./obr.3

    3. Założyć motylek, przez otwór w pokrywie porcjami dodawać zimny kokos i ucierać 1 min/obr.1. Po tym czsie zgarnąć masę kokosową ze ścianek naczynia za pomocą kopystki i powtórnie nastawić na 1min./obr.2. Gotową masę wyjąć.

    4. Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć motylek, wlać 2 białka, dodać szczyptę soli, ubijać 2,5 min/obr.3,5.

    5. Przez otwór w pokrywie dodawać porcjami masę kokosową, wymieszać 1 min/obr.1,5.

      Gotową masę wyłożyć na zimny placek i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

     



przygotowanie galaretki
  1.  

    1. Galaretki rozpuścić w 1000 g gorącej wody. Krzepnącą galaretkę wylać na zastygnięty placek i ułożyć na niej herbatniki. Ponownie wstawić do lodówki.

     



przygotowanie polewy
  1. Połamaną czekoladę wraz z masłem i mlekiem umieścić w naczyniu miksującym i podgrzać 4 min/50°C/obr.2. Polewę rozsmarować na placku i posypać kokosem.



5

Przygotowanie

przygotowanie ciasta
  1.  

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Oddzielić białka od żółtek. Odważyć mąkę i wymieszac ją z proszkiem do pieczenia i kakao. Odstawić.

    2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać 3 białak, dodać szczyptę soli, ubijać 2,5min/obr.3,5.

    3. Dodac cukier., ubijać dalej 1min/obr.1,5

    4. Dodać żółtka, wymieszac 1 min/obr.1,5. Zdjąć motylek

    5. Ustawić obroty na 2, przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakako, mieszając kopystką 30 sekund.

    6. Wyłożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 37x25 cm. I piec 25 min. odstawić do ostygnięcia

     



przygotowanie masy
  1.  

    1. Umyć naczynie miksujące, wlać do niego mleko, dodać kokos i gotować 20min/90°C/obr.1,5.  Przełożyć i odstawić do ostygnięcia.

    2. Do czystego naczynia miksującego włożyć masło i cukier puder i ucierać 1min./obr.3

    3. Założyć motylek, przez otwór w pokrywie porcjami dodawać zimny kokos i ucierać 1 min/obr.1. Po tym czsie zgarnąć masę kokosową ze ścianek naczynia za pomocą kopystki i powtórnie nastawić na 1min./obr.2. Gotową masę wyjąć.

    4. Do czystego i suchego naczynia miksującego założyć motylek, wlać 2 białka, dodać szczyptę soli, ubijać 2,5 min/obr.3,5.

    5. Przez otwór w pokrywie dodawać porcjami masę kokosową, wymieszać 1 min/obr.1,5.

      Gotową masę wyłożyć na zimny placek i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

     



przygotowanie galaretki
  1.  

    1. Galaretki rozpuścić w 1000 g gorącej wody. Krzepnącą galaretkę wylać na zastygnięty placek i ułożyć na niej herbatniki. Ponownie wstawić do lodówki.

     



przygotowanie polewy
  1. Połamaną czekoladę wraz z masłem i mlekiem umieścić w naczyniu miksującym i podgrzać 4 min/50°C/obr.2. Polewę rozsmarować na placku i posypać kokosem.



Akcesoria, których potrzebujesz

MotylekMotylekkup teraz
KopystkaKopystkakup teraz
10

Akcesoria, których potrzebujesz

MotylekMotylekkup teraz
KopystkaKopystkakup teraz

Wskazówki

Placek najlepiej zrobić dzień wcześniej.

11

Wskazówki

Placek najlepiej zrobić dzień wcześniej.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…
KOMENTARZE (6)

Ciasto ogólnie bardzo dobre Uśmiech, jest pewien mankament rozsypujacej sie masy mize dobrze byliby dodać Do masy grysiku aby związało dobrze kokos. Następnym dobrym rozwiązaniem byłoby ściąć gore ciasta przed położeniem masy kokosowej żeby dobrze spoić ciasto z masa. 

Zrobilam w koncu to ciasto i polecam, wyszlo pyszne.  Głośny śmiech

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Uśmiech

uwielbiam kokosy  , przepis dodaje do ulubionych Szeroki uśmiech

mniam przepysznie wygląda! z pewnością wyprubuje Gotowanie

 

 

5
5

GotowanieCiasto godne uwagi Uśmiech przepis  dodałam do wyprobowania ,a upiekę na sylwestra Głośny śmiech Szeroki uśmiech Impreza Całus

Ciasto wyglada bardzo smakowicie, dodaje do wypróbowania, tylko kiedy te wszystkie slodkości robić ???? Głośny śmiech pozdrawiam Głośny śmiech

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Uśmiech