Składniki
28 porcja/porcje/porcji
na masę jabłkową
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 1 galaretka agrestowa
- 1000 g jabłek
na biszkopt
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 150 g mąki
na masę jogurtową
- 1000 g jogurtu owocowego bez owoców
- 1 galaretka koloru jogurtu
- 1 łyżeczka żelatyny
na bitą śmietanę
- 500 g śmietany kremówki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 15 g cukru pudru
na poncz
- 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki amaretto lub innego alkoholu smakowego
dodatkowo
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- 30 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie
1.Piekarnik rozgrzać do 180°C. Oddzielić białka od żółtek.
2.Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, dodać szczyptę soli i ubijać ok. 3-4 min/obr.4.
3. Dodać cukier, ubijać 1 min/obr.1,5.
4. Dodać żółtka, wymieszać 1 min/obr.1,5. Zdjąć motylek.
5. Ustawić obroty 2, przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać za pomocą kopystki.
6. Wyłożyć ciasto na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia o wymiarach ok. 38x23 cm i piec 30-35 min, do „suchego patyczka”.
Ostudzić.
1. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody.
2. Jogurt wlać do naczynia miksującego, dodać do niego tężejącą galaretkę z żelatyną i wymieszać 20 s/obr. 3.
3. Wyłożyć na biszkopty i odstawić do stężenia.
1. Jabłka rozdrobnić w dwóch porcjach 6 s / obr. 4
2. Obie porcje umieścić w naczyniu i poddusić 10 min / Varoma / obr.3
3. Dodać suchą galaretkę i wymieszać 1 min / Varoma / obr.2; ciepłą masę wyłożyć na biszkopt i poukładać na niej biszkopty lekko nasączone ponczem, jeden obok drugiego.
4. Odstawić do ostygnięcia.
1. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody.
2. Na noże w naczyniu miksującym nałożyć motylek. Wlać schłodzona śmietanę, dodać cukier i ubijać na 3, aż śmietana będzie sztywna, następnie wlać letnią żelatynę i wymieszać 10s./obr.3.
3. Wyłożyć na masę jogurtową.
1. Czekoladę umieścić w czystym i suchym naczyniu miksującym i rozdrobnić ją 10s./obr.8.
2.Posypać czekoladą wierzch placka i odstawić do stężenia, najlepiej na całą noc.
Biszkopt
Masa jogurtowa
Masa jabłkowa
Bita śmietana
Posypka czekoladowa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ciasto jest na blaszkę ok. 38x23 cm, ale można też upiec go w tortownicy.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJaki to ma być konkretnie jogurt??
Jaki to ma być konkretnie jogurt??
Ciasto przepyszne ...
Ciasto przepyszne
Wszystkim gościom smakowało. Jego smak jest lekki, orzeźwiający.
Ciasto rewelacja!!! Proste i
Ciasto rewelacja!!! Proste i bardzo smaczne Polecam.
Ciasto jest baaaaaardzo
Ciasto jest baaaaaardzo pyszne i mimo wygladu na skomplikowane nie jest trudne do zrobienia.U mnie zachwycilo wszystkich.Polecam
Wygląda smacznie .
Wygląda smacznie .