Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki soli
- 40 g masła
- 50 g cukru
- 30 g bułki tartej
- 1 jajko
- 300 g twarogu
-
6
15min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ser twarogowy, jajko, mąkę i 1 łyżeczkę soli, wymieszać 40s/obr.3. Przełożyć na talerz, przykryć i zostawić na 30 minut. W tym czasie do dużego garnka wlać wodę, zagotować.
- Podzielić ciasto na części, na nie klejącej się powierzchni uformować wałki (Ø 2 cm). Pokroić na kawałki o grubości 1-2 cm. Do gotującej się wody wsypać 2 łyżeczki soli, gotować pierogi 7-8 minut. W międzyczasie przygotować dodatki.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzać 2 min/Varoma/obr. 1.
- Dodać cukier i tartą bułkę, podsmażyć 4min/100°C/obr.2.
- Pierogi odcedzić, wyłożyć na talerze i posypać zasmażką z tartej bułki. Danie podawać na gorąco.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
Odpowiedz170g mąki
170g mąki
Mi ciasto wyszlo sypkie i sie rozwalalo poszlo do...
Mi ciasto wyszlo sypkie i sie rozwalalo poszlo do wyrzucenia
170 gram mąki
170 gram mąki
bardzo dobry i szybki obiad, cała rodzina go...
bardzo dobry i szybki obiad, cała rodzina go uwielbia
nie przeczytalam komentarzy i popsulam tyle...
nie przeczytalam komentarzy i popsulam tyle sera...... dramat...nie polecam. twarde mączne i gumowate
Ja też nie przeczytałem komentarzy i to był...
Ja też nie przeczytałem komentarzy i to był błąd. Pierogi twarde i gumowe Następnym razem dodam mniej mąki, zgodnie z Waszą sugestią.
nie przeczytalam komentarzy i tak z biegu zrobilam...
nie przeczytalam komentarzy i tak z biegu zrobilam z tego przepisu. twarde i gumowate. maki powinno byc max 150g. leniwe powinny byc lekkie jak chmurka. niezjadliwe, dla tych, co znaja smak i teksture oryginalnych, babcinych leniwych. bardzo sie rozczarowalam :/
Faktycznie leniwe wyszły twarde i jak dla mnie...
Faktycznie leniwe wyszły twarde i jak dla mnie są pyszne :-P Właśnie takie jakie lubię
UWAGA!!!...
UWAGA!!!
W przepisie jest błąd. Za duża ilość mąki co powoduje, że nie da się tego jeść. Za twarde. Max 170-180 g mąki.
Skonsultowane z 20-letnim mistrzem kucharskim. Smak ogólnie dobry.
Pozdrawiam
Wydaje mi sie że jest zbyt dużo mąki do ilosci...
Wydaje mi sie że jest zbyt dużo mąki do ilosci twarogu. Mi wyszłe takie twarde że nikt nie chciał je jeść( Z uwagi że rodzinka nastawiła się na pierożki leniwe więc zrobiłam je jeszcze raz, ale z dużo miejszą ilością mąki i wyszły bardzo dobre!!
angela napisał:...
Mi tez takie wyszly
Lepsze niż te, które robiłam
Lepsze niż te, które robiłam tradycyjnie, ale jeszcze nie takie jak robiła moja babcia. Rzeczywiście są zbyt twarde. Spróbuję z tego drugiego przepisu.
A mi bardzo smakuja pomimo ze
A mi bardzo smakuja pomimo ze sa twardawe za to ze ktore polecacie z ksiazki Radosc gotowania mi nie smakowaly wogole nie czuc w nich sera
u mnie dokładnie takie
u mnie dokładnie takie same...twarde i mączne...następnym razem spróbuję zwiększyć ilość twarogu...
Strasznie twarde. Jednak
Strasznie twarde. Jednak przepis z radosci gotowania rzadzi
potwierdzam fakt, że wychodzą
potwierdzam fakt, że wychodzą twarde. Następnym razem wypróbuje polecany w komentarzach przepis. I nauczka na przyszłośc, by czytać komentarze
Twarde.. cóż nauczka, żeby
Twarde.. cóż nauczka, żeby czytać komentarze
niestety za twarde wyszly
niestety za twarde wyszly
nie polecam, bardzo twarde
nie polecam, bardzo twarde
Niestety wyszły mi za twarde.
Niestety wyszły mi za twarde. Nie polecam tego przepisu.
Co mam zrobić, jeśli ciasto
Co mam zrobić, jeśli ciasto jest bardzo klejące? 450 g twarogu i 200 g mąki?
nie polecam tego przepisu,
nie polecam tego przepisu, piergi wychodzą bardzo twarde
Faktycznie trochę gumowe.....
Faktycznie trochę gumowe.....
450g sera i 200g mąki, jajko-
450g sera i 200g mąki, jajko- jak w "Radości gotowania" i są dobre nawet bez dodawania ziemniaków.
Ja również robiłam z przepisu
Ja również robiłam z przepisu 450 g twarogu, 200g mąki itd itd, tylko, że mi też wyszyły dość twarde - ale zwalilam na fakt, że robiłam z pół porcji, a czas mieszania taki jak dla dużej porcji, więc prawdopdobnie to było przyczyną ich twardości - za długo się wyrabiały. Chyba
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
Bardzo dobre, rodzinie
Bardzo dobre, rodzinie smakowały , następnym razem dam mniej maki bi ciut za twarde wyszły
Twardawe wyodzą. Wolę przepis
Twardawe wyodzą. Wolę przepis z Radość Gotowania.
Na pewno masz rację, SAM.
Na pewno masz rację, SAM. Myślałam tylko, że jeśli przepis jest dodany przez zespół Thermomix, to musi byc wypróbowany i smaczny... Następnym razem spróbuję z przepisu z książki "Radośc gotowania" ( koleżanka bardzo chwaliła te pierogi ).
myślę, że ich twardość wzięła
myślę, że ich twardość wzięła się z dużej ilości mąkitrzeba zmienić proporcje sera do mąki dodać więcej sera a mniej mąki.Ciasto przez to może stanie się mniej wygodne do wyrabiania, ale na pewno zyska na smaku
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Ja, niestety zrobiłam z tego
Ja, niestety zrobiłam z tego przepisu z książki "Tak lubię gotowac". Żałuję, że wcześniej nie przeczytałam tych komentarzy- pierogi wyszły twarde i niesmaczne
Robię zawsze z wersji z
Robię zawsze z wersji z Radości Gotowania i są przepyszne!
Ja robiłam ale dałam 500g
Ja robiłam ale dałam 500g twarogu i 200g mąki wyszły rewelacyjne. Córka zajadała się nimi aż miło było ptarzeć. W jednej książce jest przepis taki jak wyżej, a w drugiej 450g twarogu i 200g mąki
Polecam każdemu , ale z
Polecam każdemu , ale z książki "Radość gotowania", a tam jest 450g sera , 200gmąki i 1jajko. Sposób wykonania identyczny. To bardzo proste i super szybkie danie, u mnie pochłaniane migiem. Dla moich niejadków muszę robić dwie porcje, więc wyobraźcie sobie jakie to dobre! (6 osób).
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
WŁAŚCIWE SKŁADNIKI NA
WŁAŚCIWE SKŁADNIKI NA "LENIWE":
450g twarogu tłustego (najlepszy w kostce a nie z wiaderka, bo jest za "mokry")
200g mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
wykonanie wg przepisu.
Część twarogu możemy zastąpić gotowanymi ziemniakami (ostudzonymi, tak jak na kopytka)
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Nie wiem czemu, w przepisie
Nie wiem czemu, w przepisie nie ma ziemniaków. Co to za leniwe bez ziemniaków :P Nie dziwię się, że wychodzą twarde, ja się biorę za robienie wersji właściwej.
Chyba wole nic nie napisać
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/aw.png" alt="" height="19" width="19"> " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/puzzled.png" alt="" height="19" width="19"> Chyba wole nic nie napisać " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/puzzled.png" alt="" height="19" width="19">
NIE! NIE! NIE! To, że są
NIE! NIE! NIE!
To, że są twrade i nie do jedzenia, to jedno, ale jeszcze gorsze jest to, że przepis jest sygnowany znaczkiem: [[wysiwyg_imageupload:321:]]NIE POLECAM!!!!
Twarde kamienie !!!!!!!! :~
Twarde kamienie !!!!!!!! przepis jest beznadziejny .Tak zlych pierogow leniwych jeszcze nie jadlam .
NIE POLECAM !!!!!!!!
JUZ NIGDY ICH NIE ZROBIE .CZY KTOS SPRAWDZA TE PRZEPISY?
Smaczne,szybkie
Smaczne,szybkie danie,polecam.Jednak ja tez dałam 450g sera,200g mąki , jedno jajo i wyszły super.
świetne leniwe
świetne leniwe
Nie wiem co zrobiłam nie tak,
Nie wiem co zrobiłam nie tak, ale strasznie twarde i "mączne" wyszły mi te leniwe. A taką miałam ochotę na nie...
Potwierdzam, pyszne
Potwierdzam, pyszne
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Ja już kilka razy robiłam te
Ja już kilka razy robiłam te pierożki w TM, są pyszne To jest ulubione danie mojego męża
Własnie przypomniał mi się
Własnie przypomniał mi się smak z dzieciństwa, moja Mama i Babcia często takie leniwce robiła. Bardzo je lubiłam, ja sama nigdy takich nie zrobiłam, ale nic straconego, będą wkrótce na obiadek
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Proste, szybkie i bardzo
Proste, szybkie i bardzo smaczne danie