3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Piernik świąteczny


Wydrukuj:
4

Składniki

15 plaster/plastry/plastrów

  • 250 g mąki
  • 200 g miodu, płynnego
  • 2 żółtka
  • 1 ½ łyżeczki przyprawy do pierników
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g wiśni, w syropie, bez pestek
  • Polewa:
  • 30 g cukru
  • 150 g gorzkiej czekolady, w kostkach
  • 50 g masła
  • bakalie, kolorowy lukier, ozdoby do dekoracji
  • 80 g masła, miękkiego
  • Ciasto:
  • 200 g cukru
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    1.    Na patelnię wsypać 100 g cukru, podgrzać do uzyskania jasnobrązowego płynnego karmelu. Przelać na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia, odstawić do stwardnienia.

    2.    Rozgrzać piekarnik do temp 170ºC.

    3.    Karmel pokruszyć i przesypać do naczynia miksującego, rozdrobnić 5 s/obr. 10.

    4.    Dodać pozostałe składniki na ciasto, wymieszać 30 s/obr. 4.

    5.    Połowę ciasta przelać do foremki, na wierzch wyłożyć wiśnie, zalać pozostałym ciastem. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku 40-45 min.

    Polewa:

    6.    Do naczynia miksującego włożyć cukier, zemleć 10 s/obr. 10.

    7.    Dodać czekoladę, rozdrobnić 7 s/obr. 10.

    8.    Dodać masło, podgrzać 3 min/100ºC/obr. 1.

    9.    Otrzymaną polewą polać piernik, udekorować według uznania.

     

     

    Informacja:

    ·         Wiśnie można zastąpić konfiturą z czarnej porzeczki.

    ·         Skrystalizowany miód, można lekko podgrzać z łyżką wody, aby uzyskać płyną konsystencję.

    Aby sprawdzić czy ciasto się upiekło należy wbić w nie drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu patyczek będzie czysty, ciasto jest gotowe, jeśli będzie do niego przyklejone ciasto, należy wydłużyć czas pieczenia.

    Ciasto:

    1. 1.    Na patelnię wsypać 100 g cukru, podgrzać do uzyskania jasnobrązowego płynnego karmelu. Przelać na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia, odstawić do stwardnienia.
    2. 2.    Rozgrzać piekarnik do temp 170ºC.
    3. 3.    Karmel pokruszyć i przesypać do naczynia miksującego, rozdrobnić 5 s/obr. 10.
    4. 4.    Dodać pozostałe składniki na ciasto, wymieszać 30 s/obr. 4.
    5. 5.    Połowę ciasta przelać do foremki, na wierzch wyłożyć wiśnie, zalać pozostałym ciastem. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku 40-45 min.

    Polewa:

    1. 6.    Do naczynia miksującego włożyć cukier, zemleć 10 s/obr. 10.
    2. 7.    Dodać czekoladę, rozdrobnić 7 s/obr. 10.
    3. 8.    Dodać masło, podgrzać 3 min/100ºC/obr. 1.
    4. 9.    Otrzymaną polewą polać piernik, udekorować według uznania.

     

     

    Informacja:

    • ·         Wiśnie można zastąpić konfiturą z czarnej porzeczki. 
    • ·         Skrystalizowany miód, można lekko podgrzać z łyżką wody, aby uzyskać płyną konsystencję.

    Aby sprawdzić czy ciasto się upiekło należy wbić w nie drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu patyczek będzie czysty, ciasto jest gotowe, jeśli będzie do niego przyklejone ciasto, należy wydłużyć czas pieczenia.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • I kształt i smak odpowiada

    Zgłoszony przez mikulina na grudnia 14, 2015 at 11:12.

    I kształt i smak odpowiada nadchodzącym dniom tmrc_emoticons.)

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam nadzieję że do świąt o

    Zgłoszony przez agjan2 na sierpnia 13, 2015 at 19:58.

    Mam nadzieję że do świąt o nim nie zapomnę

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super! A ja to zrobię jako

    Zgłoszony przez mmegi39 na grudnia 5, 2014 at 14:00.

    Super! A ja to zrobię jako choinkę tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mixi, Ty sama jesteś jak

    Zgłoszony przez Rude na grudnia 16, 2012 at 21:56.

    Mixi, Ty sama jesteś jak gwiazda hi hi Big Smile  a tak w ogóle to Ty jesteś chłopczyk czy dziewczynka ? tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mixi dziękuję za przepis

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 29, 2012 at 21:37.

    Mixi dziękuję za przepis tmrc_emoticons.) Uwielbiam czytać takie przejrzyste przepisy tmrc_emoticons.;)  Cooking 7 nie mam takiej foremki,ale coś wymyślę tmrc_emoticons.D Big Smile  Pozdrawiam serdecznie. Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Akurat mam taką forme w

    Zgłoszony przez magi1 na listopada 29, 2012 at 20:19.

    Akurat mam taką forme w kształcie gwazdki, dostałam w prezencie tmrc_emoticons.D a ciasto wyglada smakowicie tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D wypróbuję w tym roku na świeta tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze