3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierniczki-Lebkuchen


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Pierniczki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 gramów Migdałów
  • 2,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 250 gramów mąki tortowej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 180 gramów miodu
  • 75 gramów masła
  • 50 gramów skórka kandyzowana
  • 1 łyżeczki cynamonu

Lukier

  • woda-wrzątek
  • Cukier puder
  • ew.aromat do ciast

  • 2,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 80 gramów Migdałów
  • 50 gramów skórka kandyzowana
  • 75 gramów masła
  • 250 gramów mąki tortowej
  • 180 gramów miodu
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 75 gramów masła
  • 50 gramów skórka kandyzowana
  • 180 gramów miodu
  • 80 gramów Migdałów
  • 2,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 gramów mąki tortowej

  • Cukier puder
  • woda-wrzątek
  • ew.aromat do ciast

  • Cukier puder
  • woda-wrzątek
  • ew.aromat do ciast
  • 6
    1h 12min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Pierniki
  1. DoBlokada naczynia miksującego wkładamy migdały,skórkę kandyzowaną mielimy 10sek./obr.5

    Dodajemy masło i miód podgrzewamy 5min/100stopni/obr.1 ,zostawiamy do wystudzenia ale nie calkowitego.Ma być jeszcze ciepłe i dodajemy resztę składników mieszamy 1,5min.Blokada naczynia miksującegoCiasto.Wyjmujemy na stolnicę rozwałkowujemy na placek [nie za cienko],wykrawamy ciasteczka jakiego chcemy kształtu.

    Pieczemy w 180 stopniach 12min.[nie dłużej bo będą twarde]

    Cukier puder mieszamy z wrzącą wodą na konsystencję polewy,możemy ewentualnie dodać olejku smakowego.Polewamy pierniczki ,możemy posypać kolorowymi ozdobami

    Są pyszne-wypróbowane

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Możemy dodać również orzechy ,pół na pół z migdałami.Ja tak zrobiłam,chociaż w przepisie były tylko migdały.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Czy te pierniczki można przygotować np miesiąc...

    Zgłoszony przez Katarzyna1527 na listopada 12, 2023 at 17:35.

    Czy te pierniczki można przygotować np miesiąc wcześniej?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja również zrobiłam,są

    Zgłoszony przez Estetica na grudnia 12, 2015 at 21:51.

    Ja również zrobiłam,są pyszne.Migdały połączyłam z orzechami włoskimi pół na pół.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam, zrobiłam i są

    Zgłoszony przez Magdalena B. na grudnia 29, 2014 at 18:31.

    Polecam, zrobiłam i są rewelacyjne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre, dobrze sie

    Zgłoszony przez emsiki na grudnia 16, 2014 at 18:04.

    Bardzo dobre, dobrze sie wałkują przez folię spożywczą, ciasto nie klei się do rąk. Super jak dla mnie! Dzięki za przepis!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się,są rzeczywiście

    Zgłoszony przez BEATA40TKA na grudnia 14, 2014 at 21:47.

    Cieszę się,są rzeczywiście pyszne.Teraz proszę zrobić grubsze i piec 12 minut tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zmiękły i były pyszne , ale

    Zgłoszony przez leon59 na grudnia 14, 2014 at 21:43.

    Zmiękły i były pyszne , ale niestety na świąta już nie ma , trzeba zrobić nowe. Też myślę że zadługo je trzymałam w piekarniku.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Leon59 myślę,że ciasto było

    Zgłoszony przez BEATA40TKA na grudnia 14, 2014 at 21:22.

    Leon59 myślę,że ciasto było za cienko rozwałkowane.Pisałam,żeby nie za cienko.A może za dlugo trzymalaś w piekarniku?

    yślę jadnak ,że powinny i tak zmięknąć

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam serdecznie Zawsze

    Zgłoszony przez BEATA40TKA na grudnia 14, 2014 at 21:19.

    Witam serdecznie

    Zawsze trzeba troszkę podsypać mąką.Czemu musiałaś tak dużo???-nie wiem.Może zależy jaki użyłaś tłuszcz.

    pozdrawiam i życzę pysznych wypieków

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak jak wspomniałam wcześniej

    Zgłoszony przez Małgorzata1981 na grudnia 14, 2014 at 20:59.

    Tak jak wspomniałam wcześniej są pyszne i polecam zrobic je na 2 blachy bo rosnątmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wszystko super, smak -

    Zgłoszony przez Koncepcja na grudnia 14, 2014 at 16:57.

    Wszystko super, smak - pyszny, ale ciasto wyszlo w konsystencji nie do wałkowania musiałam dosypać sporo mąki. Gdzie popełniłam błąd?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre , tylko wyszły

    Zgłoszony przez leon59 na grudnia 13, 2014 at 12:11.

    Bardzo dobre , tylko wyszły mi twarde , może za cieńko rozwałkowałam , mam nadzieję ,że jak poleżą to zmiękną trochę.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • są pyszne właśnie je

    Zgłoszony przez sax na grudnia 12, 2014 at 11:19.

    są pyszne właśnie je upiekłam,warto dodać że ciasto można podzielić na 2 części upiec pierwsze potem drugą partie bo rosną...ale są super,piekę je z wnukiem

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fantastyczny smak polecam

    Zgłoszony przez Małgorzata1981 na grudnia 11, 2014 at 13:17.

    Fantastyczny smak polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciekawy przepis  wypróbuje 

    Zgłoszony przez ilonaw na grudnia 19, 2013 at 19:33.

    ciekawy przepis  tmrc_emoticons.) wypróbuje  tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Każde ciasteczko się nadaje

    Zgłoszony przez BEATA40TKA na grudnia 19, 2013 at 19:27.

    Każde ciasteczko się nadaje na choinkę tylko trzeba zrobić w nim dziurkę,lub nawlec po prostu igłą nitkę tmrc_emoticons.)

    Każdy ma jakiś pomysł,co glowa to inne rozwiązanie tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nadają się do powieszenia na

    Zgłoszony przez Kasiolina na grudnia 19, 2013 at 14:19.

    Nadają się do powieszenia na choinkę?

    Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą! tmrc_emoticons.-D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No i mamy kolejne pierniczki

    Zgłoszony przez magi1 na grudnia 19, 2013 at 10:06.

    No i mamy kolejne pierniczki Big Smile zapisałam sobie to wypróbuje na następne świeta. W tym roku już mam tmrc_emoticons.D wyglądają pysznie tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Następne pierniczki do

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 19, 2013 at 09:58.

    Cooking 7Następne pierniczki do wypróbowania Party Dziękuję za przepis Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze