3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pieczone pierożki z sezamem


Wydrukuj:
4

Składniki

Ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko kurze
  • 150 g masła
  • 2 łyżki wody
  • 1 szczypty soli

Farsz

  • 200 g sera feta w kostkach
  • 100 g białego sera
  • pół pora
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • 4 pieczarki
  • 1 żółtko
  • 1/3 pęczka Natki pietruszki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • pieprz, gałka muszkatałowa
  • 1 jajko kurze
  • ziarenka sezamu

Sos koperkowy

  • 1/2 pęczka świeżego koperku
  • 250 g mleka
  • 1 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 30 g masła pokrojonego w kawałki
  • 20 g mąki
  • 2-3 szczypty soli i pieprzu
  • 2 szczypty cukru
  • 100 g śmietany UHT 12 lub 18%
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia według podanej kolejności, wyrobić 1min/Blokada naczynia miksującego/Ciasto

    2. Ciasto wyjąć, uformować kulę, schładzać 30 minut.

  2. Farsz

    1. Do suchego naczynia włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić  2s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia.

    2. Do naczynia miksującego włożyć pokrojony w kawałki por, paprykę i pieczarki, rozdrobnić 3s/obr. 5.

    3. Dodać oliwy, dusić 4min/100°C/Obroty wsteczne/obr. 1. Na pokrywie naczynia miksującego ustawiamy koszyczek.Przełozyć do innego naczynia i przestudzić.

    4.Przestudzone warzywa wrzucamy do naczynia miksującego, dodajemy  żółtko, natkę pietruszki, ser biały. Mieszamy 15s/Obroty wsteczne/obr.2. dodajemy ser feta i przyprawy do smaku, mieszamy 3s/Obroty wsteczne/obr2.

    5. Ciasto cienko rozwałkować na opruszonym mąką blacie, szklanką wykrawać krążki. Na każdy krążek nakładać farsz, zlepić brzegi, kłaść na wyłożonej papierem blasze. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu.

    6.piec ok 20 minut w temperaturze 180 °C.

  3. Sos koperkowy (opcjonalnie)
  4. 1. Do naczynia miksującego włożyć koperek, posiekać 3s/obr. 8. Przełozyć do innego naczynia.

    2. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać przyprawę uniwersalną, masło, mąkę i przyprawy, wymieszać 3s/obr. 3 gotować 5 min/100°C/obr. 2.

    3. Dodać posiekany koperek i śmietanę, zagotować 1min/100°C./obr. 2

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz