Wyślij do wydruku
Pasztet wielkanocny z królika

Wydrukuj:
 
Wyślij do wydruku
Przepis jest nieprzetestowany
Pasztet wielkanocny z królika Przepis jest nieprzetestowany
user icon przez tuska20051
utworzono: 13.04.2011 Zmieniono dnia: 29.11.2011
3

Składniki

  • 350 gmięsa z królika
  • 200 g wątróbki cielęcej, lub wieprzowej
  • 200 gsurowego boczku
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g pieczarek
  • 100 g warzyw
  • (cebula, seler, pietruszka)
  • 2 - 3 jajka
  • 50 g czerstwej bułki, (3 krom
  • k0
  • 0,81 wody
  • przyprawy: liście laurowe, pieprz, ziele
  • angielskie, sól, gałka muszkatołowa,
  • imbir
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • (masło lub słonina)
6
7
8
Przepis jest tworzony dla
 
 Thermomix ® TM 31

Przygotowanie

   • Zagotować wodę - czas 7 min, temp. 100 °C, obr. poz. 1.
• W koszyczku umieścić mięso, boczek, wątróbkę, pieczarki, wa­
rzywa, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotować - czas
35 min, temp. Varoma, obr. poz. 1.
• Duszone mięso z warzywami i pieczarkami przełożyć do
naczynia, dodać bułkę namoczoną w wywarze powstałym
z gotowania mięsa (ok. 200 ml wywaru) oraz jajka i przypra­
wy, zmiksować przy pomocy kopystki - czas 30 s,
obr. poz. 8 - 9.
• Pulchną masę przełożyć do formy do pieczenia wysmarowanej
tłuszczem lub wyłożonej słoniną.
• Piec w piekarniku do momentu, gdy brzegi pasztetu lekko się
zarumienia.
Ostudzić i podawać pokrojony na porcje (dobrze smakuje
z ostrym sosem).



5

Przygotowanie

   • Zagotować wodę - czas 7 min, temp. 100 °C, obr. poz. 1.
• W koszyczku umieścić mięso, boczek, wątróbkę, pieczarki, wa­
rzywa, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotować - czas
35 min, temp. Varoma, obr. poz. 1.
• Duszone mięso z warzywami i pieczarkami przełożyć do
naczynia, dodać bułkę namoczoną w wywarze powstałym
z gotowania mięsa (ok. 200 ml wywaru) oraz jajka i przypra­
wy, zmiksować przy pomocy kopystki - czas 30 s,
obr. poz. 8 - 9.
• Pulchną masę przełożyć do formy do pieczenia wysmarowanej
tłuszczem lub wyłożonej słoniną.
• Piec w piekarniku do momentu, gdy brzegi pasztetu lekko się
zarumienia.
Ostudzić i podawać pokrojony na porcje (dobrze smakuje
z ostrym sosem).



10
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…