3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Papryka nadziewana na Varomie


Wydrukuj:
4

Składniki

5 porcja/porcje/porcji

Papryka

  • 5 średniej wielkości papryk, tak, aby zmieściły się na dolna część Varomy

Farsz

  • 200 g filetów z kurczaka,lub innego mięsa, mozna zamiast mięsa drobiowego dodać tylko wieporzowe,wtedy 500g mięsa wieprzowego
  • 300 g mięsa wieprzowego
  • 150 g ryżu
  • 1 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczki majeranku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 6
    1h 45min
    Czas całkowity 1h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Papryka
  1. Umyć papryki,odciąć górną częśc i usunąć nasiona ze środka, odstawić

  2. Farsz
  3. Wlać do naczynia miksujacego 500g wody, dodać 1 łyżeczke soli, do koszyczka wsypać 150 g ryżu, wstawić koszyczek do naczynia, zamknąć pokrywę. Czas gotowania: 30 min/110 stopni/obroty 2

  4. Mięso przed gotowaniem ryzu pokroić w kawałki, i zmrozić około 30 minut.

    Wyjąć ryż, wylać wodę, osuszyć naczynie.

    Dodać mięso do naczynia, jeśli mamy wieksza porcę do podzielić na dwie cześci. Mielić po 300g. Czas 5 sekund/obroty 6-7. Sprawdzić czy mięso zmielone,jeśli nie, dodac czas i domielić.

    To samo z drugą częścią mięsa, dodać tylko jedną cebulę i jeden ząbek czosnku-wg uznania. 

    Przełożyć do miski, dodać ryż, jajko, przyprawy, wymieszać ręcznie lub w naczyniu- wg uzniania. Ja to robię już ręcznie.

    Nadziewać papryki ugniatając mięso dośc mocno w praprykach.

    Posmarować dolną część Varomy olejem lub innym tłuszczem.Ustawić papryki kołosiebie, starać się aby wszystkie stały.

    Do naczynia miksującego wlać 1000g wody, zamknąć naczynie pokrywą, ustawić Varomę z papryką. Duścić: 30 min/ Varoma/obroty 2

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jeśli chcemy papryke z sosem, zamiast wody w naczyniu dolnym przygotowujemy składniki na sos, np pomidorowy, lub marchewkowy. Pamiętać aby wody lub sosu nie było mniej niż 500g, aby papryka doszła.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super tylko jak dla mnie trzeba duej przytrzyma na...

    Zgłoszony przez MaPio na maja 9, 2017 at 18:22.

    Super, tylko jak dla mnie trzeba dłużej przytrzymać na Varomie. Moje mięso w środku było trochę surowe.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobiłam dziś pierwszy raz w

    Zgłoszony przez nathalie_m na września 9, 2015 at 17:37.

    zrobiłam dziś pierwszy raz w życiu, zawsze robiłam gołąbki.. Wyszła bardzo smaczna, choć miałam lekko twardy ryż, ale to wina ryżu pewnie.. generalnie, dodaję do ulubionych tmrc_emoticons.) zdrowy i pyszny obiad! i oczywiście sam się robitmrc_emoticons.) ja dodatkowo zaserwowałam z sosem (jak do pulpetów z książki abc)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo lubię faszerowaną

    Zgłoszony przez asiazab na listopada 25, 2014 at 21:43.

    bardzo lubię faszerowaną paprykę więc na pewno spróbuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W TM bedzie szybciej:))

    Zgłoszony przez emciapa na października 18, 2014 at 21:16.

    W TM bedzie szybciejtmrc_emoticons.))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam paprykę nadziewaną

    Zgłoszony przez Kocica na października 17, 2014 at 17:07.

    Uwielbiam paprykę nadziewaną tmrc_emoticons.) Zawsze ją robię na parze w małej wieży. Czas spróbować zrobić w TM tmrc_emoticons.) 

    Jestem Agata Smile


    Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.


    Antoine de Saint-Exupéry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze